Váratlanul lemondott az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója

  • narancs.hu
  • 2021.04.30 13:20

Belpol

A hatóság épp a paksi bővítés fő engedélykérelmét vizsgálja.

Mai hatállyal lemondott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula, legalábbis ez derült ki Orbán Viktor szerda esti, szűk szavú határozatából - írja a Népszava.

A  feladatait, az új főigazgató kinevezéséig, helyettese, Hullán Szabolcs veszi át, az Az OAH rögzítette, hogy a működésük folyamatos és zavartalan.

A cikknek nyilatkozó források szerint Fichtinger Gyula lemondása meglepő volt, aki egyébként két év múlva már nyugdíjba mehetett volna. Hozzáteszik, hogy ráadásul az OAH előtt áll eddigi legnagyobb feladata, mégpedig a Paks 2-es nukleáris blokképítési terv létesítési engedélykérelmének vizsgálata. Bár a cikk szerint a források nem zárták ki, hogy magánéleti okok állnak a lemondás mögött, hozzátették: "Miközben egy ekkora horderejű hatósági munka az életút csúcsát jelentheti, akadhatnak olyan belső viták, amik ismeretében az aláírásra jogosult nem kívánja nevét adni a készülő irathoz".

Emlékeztetnek arra is, hogy a hatóság egyébként is szakemberhiánnyal küzd, de az OAH természetesen kitart amellett, hogy átcsoportosításokkal változatlanul képesek ellátni a hazai nukleáris biztonság legmagasabb színvonalú felügyeletét.

A cikk szerint viszont határozottan cáfolták azokat a feltételezéseket, hogy a távozás hátterében a Paks 2-es beruházás mögötti orosz adósság átütemezése vagy a hatóság egyes munkatársainak – orvosi műszerek engedélyezéséhez kapcsolódó – korrupciós pere állna.

 

Neked ajánljuk