Váratlanul lemondott az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Belpol

A hatóság épp a paksi bővítés fő engedélykérelmét vizsgálja.

Mai hatállyal lemondott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula, legalábbis ez derült ki Orbán Viktor szerda esti, szűk szavú határozatából - írja a Népszava.

A  feladatait, az új főigazgató kinevezéséig, helyettese, Hullán Szabolcs veszi át, az Az OAH rögzítette, hogy a működésük folyamatos és zavartalan.

A cikknek nyilatkozó források szerint Fichtinger Gyula lemondása meglepő volt, aki egyébként két év múlva már nyugdíjba mehetett volna. Hozzáteszik, hogy ráadásul az OAH előtt áll eddigi legnagyobb feladata, mégpedig a Paks 2-es nukleáris blokképítési terv létesítési engedélykérelmének vizsgálata. Bár a cikk szerint a források nem zárták ki, hogy magánéleti okok állnak a lemondás mögött, hozzátették: "Miközben egy ekkora horderejű hatósági munka az életút csúcsát jelentheti, akadhatnak olyan belső viták, amik ismeretében az aláírásra jogosult nem kívánja nevét adni a készülő irathoz".

Emlékeztetnek arra is, hogy a hatóság egyébként is szakemberhiánnyal küzd, de az OAH természetesen kitart amellett, hogy átcsoportosításokkal változatlanul képesek ellátni a hazai nukleáris biztonság legmagasabb színvonalú felügyeletét.

A cikk szerint viszont határozottan cáfolták azokat a feltételezéseket, hogy a távozás hátterében a Paks 2-es beruházás mögötti orosz adósság átütemezése vagy a hatóság egyes munkatársainak – orvosi műszerek engedélyezéséhez kapcsolódó – korrupciós pere állna.

 

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.