Az országos börtönparancsnok szerint nincsenek is poloskák az antifasiszták zárkáiban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 31.

Belpol

Az 38 éves olasz nő méltatlan körülményekről beszélt, a magyar fél szerint a börtön nem egy többcsillagos szálloda.

Hétfőn tartották annak a 38 éves olasz nőnek a tárgyalását, akit azzal vádoltak, hogy tavaly februárban Budapest több pontján brutálisan összevertek olyan embereket, akikről feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. A vádlott Ilaria Salist összebilincselt végtagokkal, láncon vitték a tárgyalóterembe.

Az ügyvédjének azt mondta, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt, ráadásul kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel, nemzetközi terroristaként tekintenek rá.

Az ügyből most már nemzetközi botrány is lett, ugyanis az olasz sajtó szerint a nőt egy olyan büncselekményért tartják fogva másfél éve, amiért náluk házi őrizet járna. A felháborodásra reagálva Giorgia Meloni olasz elnök Orbán Viktort is felhívta, de Antonio Tajani olasz külügyminiszter is felhívta Szijjártó Pétert.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerda este közleményben reagált a fejleményekre, és valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat az állításokat, amik szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az olasz nőt.

Kovács Mihály, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője szerdán a fogvatartás helyszínén, abban a nyolcszemélyes zárkában tartott erről sajtótájékoztatót, ahol a 38 éves olasz állampolgár tölti a letartóztatását a Gyorskocsi utcában. Szerinte nem igaz, hogy „patkányok, poloskák lepik el a zárkákat, illetve a fogvatartottak nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, az étel rossz és kevés, illetve a higiéniai állapotok nem megfelelőek”. Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni. Ezt megtette az olasz állampolgár is az alapvető jogok biztosának hivatalánál, és az ezredes szerint a kivizsgálás után nem marasztalták el a BVOP-t.

„A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja” – mondta Kovács. Ugyanakkor szerinte az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítanak a fogvatartottaknak, az ételek minősége pedig megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek. Kovács Mihály határozottan tagadta azt is, hogy az olasz állampolgár számára hónapokig nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kommunikáljon, telefonon beszéljen a családtagjaival.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk