Meloni felhívta Orbánt a kéz- és lábbilincsben bíróságra vitt tanárnő ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Külpol

Ez esetben helyes beavatkozni – véli az olasz fél.

Még az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel annak a 39 éves milánói nőnek az ügyében, akit hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezették elő – írja az Ansa olasz hírügynökség nyomán a hvg.hu. A nőt a tavalyi, kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokban való részvétellel vádolják.

A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg.

Ez ügyben úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni” – mondta az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa a Rai3 tévécsatorna egyik műsorában.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter korábban már beszélt az ügyben kollégájával, Szijjártó Péterrel, és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő bánásmód miatt.

Arról is beszélt azonban kedden a külügyminiszter, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntető eljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert Salist egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva. Ennek ellenére az olasz miniszterelnök lapértesülések szerint telefonon is egyeztetett az ügyről Orbánnal.

A támadások irányításával megvádolt Ilaria Salis fogvatartási körülményeiről családja hónapok óta azt állítja, hogy nem felelnek meg az európai normáknak. Azt mondják, fél évig nem telefonálhatott, és borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartják, akár egy terroristát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk