Az orvosok szakszervezete akcióval tiltakozik az egészségügyi törvény ellen

  • narancs.hu
  • 2020. október 20.

Belpol

A Magyar Orvosok Szakszervezete „rendszerelhagyási” szándéknyilatkozatokat gyűjt.

A munkavállalók szándéknyilatkozatokban fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni - szemlézi a Népszava Szabad Zoltánnak, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) elnökének Medicalonline-nak adott interjúját.

Szabad Zoltán kifejti, hogy attól félnek: a Parlamentben ellenszavazat nélkül elfogadott törvénynek a következményei – amellett, hogy a munkavállalók érdekeit is mélyen sérti – a betegeken fog lecsapódni.

"Ha a közellátásban foglalkoztatott orvosok nem dolgozhatnak másodállásban a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben vállalkozóként, nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek. Ezzel a betegek kerülnek hátrányba, mert akár 40-50 kilométert kell utazniuk az ellátásért, amit nem biztos, hogy meg tudnak tenni" - magyarázza.

Hozzáteszi: "A béremelést és a hálapénz kivezetését természetesen üdvözöljük. De hangsúlyozom, hogy ez a törvény összességében rossz, és csak akkor lesz jó, ha a kritikus pontok kikerülnek belőle, és nem ad lehetőséget a rendeleti szabályozásra, hanem jogbiztonságot nyújt. A kormány – bár úgy látom, meglepte, hogy ilyen mértékű ellenállásba ütközött –, még mindig nem érti, hogy az orvosok szabad emberek. Én attól félek, ha ez a szabályozás a gyakorlatban is életbe lép, azzal eltörik az orvostársadalom gerincét, és a kollégák rabszolgaként kell éljék az életüket. A gyógyítás szabadsága, az orvosi lét autonómiája kerül zárójelbe."

Az interjúban elmondta, hogy négy másik szakszervezettel együtt létrehozták Az Összefogás az Egészségügyért elnevezésű akciószövetséget, amely a 12 ezer fős összesített taglétszámával a teljes egészségügyi ágazatot lefedi.

"Első körben elkezdjük összegyűjteni a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat, melyben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni" - mondja. Szabad szerint, ha kellő mennyiségű nyilatkozat gyűlik össze, akkor kénytelenek lesznek velük tárgyalni a módosításokról. Másrészt szeretnék biztosítani "a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégákat", hogy "nincsenek magukra hagyva, és van remény".

Figyelmébe ajánljuk