MOK: "Heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló"

  • narancs.hu
  • 2020. november 6.

Belpol

A MOK titkára szerint rohamosan fog romlani a helyzet, ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania.

Bár Orbán Viktor és a kormányzati kommunikáció azt sulykolja, hogy az egészségügy még kitart, nagy bajra majd csak decemberben lehet számítani, de van elég hely, elég felszerelés és elég orvos, addig a Magyar Orvosi Kamarához beérkező tapasztalatok mást mutatnak - írja a Népszava.

A lapnak Svéd Tamást, a Magyar Orvosi Kamara titkára számolt be arról, milyen visszajelzéseket kapnak a frontvonalban dolgozóktól.

"A baj akkora, hogy szerintem záros határidőn belül a kontakttá válás már nem lesz kizáró ok a munkából és enyhe covidos tünetekkel is elvárják majd az egészségügyiektől, hogy menjenek be dolgozni. Egyszerűen azért, mert különben nem lesz, aki ellátja a betegeket" - magyarázza Svéd, miközben kifejti: egyszerre zajlik a járványügyi és a normál ellátás, és "a folyamatosan változó körülmények között és egyre kevesebb emberrel, felszereléssel megbirkózni a növekvő méretű feladattal."

Kiemeli:

  • A legnagyobb hiány intenzíves szakápolókból van.
  • A feszültséget egyetlen módon, a járványgörbe laposításával lehetne oldani, hogy mérséklődjön a kórházakba ömlő betegáradat, illetve az intenzív osztályokra csak annyi beteg kerüljön, amennyi naponta el is hagyja azt, szerencsés esetben gyógyultan.
  • A halottak száma napról-napra emelkedik, az új fertőzötteké pedig még sokkal meredekebben nő. Így a kórházba kerülők is sokkal többen vannak, mint azok, akik távoznak onnan.
  • Ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló.

Figyelmébe ajánljuk