Az SZFE után a Színháztörténeti Múzeumot is benyelte a Vidnyánszky vezette alapítvány

  • narancs.hu
  • 2021. november 9.

Belpol

Egy salátatörvényben adták át az SZFE-t fenntartó alapítványnak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ingatlanjait. 

Kedden a parlament megszavazott egy salátatörvényt, aminek az egyik része arról szólt, hogy az állam az SZFE-t fenntartó és átalakító alapítványnak adja az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI) és annak ingatlanjait – vette észre a 444.hu.

A törvény megszavazásával két XII. kerületi (egy kivett múzeum és egy kivett beépítetlen terület) és egy I. kerületi ingatlan (egy kivett irodaház) került a Vidnyánszky Attila vezette Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz.

Az OSZMI ugyanis két egységből áll: az I. kerületben, a Krisztina körúton az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a XII. kerületi ingatlanban pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum működik. A törvény megszavazásával az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek. 

Emellett az alapítványhoz került ingyenes vagyonjuttatásként a vidéki színházelőadásokért felelős Déryné Programot lebonyolító cég, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. is. Ebben a programban egymilliárd forintot osztanak ki Vidnyánszky vezetésével, hogy budapesti színházi előadásokat vidékre utaztassanak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk