Egy budakalászi iskolában már harmadik napja tart a polgári engedetlenség

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Belpol

Országszerte több intézmény tanárai csatlakoztak a munkabeszüntetéshez szerdán is.

A budakalászi Szentistvántelepi Általános iskola polgári engedetlenséghez csatlakozó öt pedagógusa már harmadik napja nem veszi fel a munkáját – írja a Telex. Szerdán a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára is csatlakozott a folytatódó a polgári engedetlenséghez, de ugyanígy tett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33, és a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak.

Tanítanék Mozgalom szeptember 1-jén jelentette be, gördülő polgári engedetlenséget javasolnak, amely hétfőn vette kezdetét. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusokat arra kérik, minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát. A tanárok a polgári engedetlenséggel béremelést, munkakörülményeik javítását, jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium munkabeszüntetéséhez csatlakozó tanárai – akik csütörtökön is folytatják a polgári engedetlenséget – szerdai közleményükben azt írták: „A nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, már olyan iskolákból is távoznak, ahol ez korábban sosem volt gond, és akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet”.

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek. Igaz, sok pedagógus szerint a sztrájktörvény elfogadása óta nehezebb helyzetbe kerültek a tiltakozók, hiszen a törvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ilyen előírás például, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

(Címlapképünk illusztráció, a pedagógusokkal szolidaritást vállaló diákok szeptember 3-i demonstrációján készült. Fotó: Palágyi Barbara)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk