Akkor is érvényes a népszavazás, ha nem lesz érvényes

  • narancs.hu
  • 2016. október 2.

Belpol

Az egyszerű kérdésre Gulyás Gergely értelmetlenül tudott csak válaszolni, Kósa Lajos pedig teljesen összezavarodott.

Akkor is érvényes a népszavazás, ha nem lesz érvényes a népszavazás – valami ilyesmit nyilatkozott Gulyás Gergely, a magyar parlament fideszes alelnöke az El País című spanyol baloldali napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában, melyről az MTI számolt be. „Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot. Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal” – fogalmazott a politikus. Gulyás szerint a magyar referendum jó példa lehet más uniós országoknak, hogy ki lehet nyilvánítani: az Európai Bizottság által hozott megoldások szemben állnak az európai szavazók véleményével. „Nem mindenki, aki Európába érkezik, terrorista, de őrület engedni, hogy milliók lépjenek be Európába ellenőrzés nélkül. Ez veszély a társadalmunkra, függetlenül a százaléktól” – hangsúlyozta a politikus.

false

 

Fotó: MTI

Kósa Lajost is teljesen összezavarta, hogy most akkor mi lesz a népszavazás után. Az érvényesség számít? A nemek aránya számít? Igen? Nem? Lemond valaki? Pedig csak egy egyszerű kérdést tettek fel neki. Nézzék meg, frenetikus élmény.

Annak ellenére, hogy a nyilatkozatok szintjén a Fidesz már a népszavazás érvénytelenségére készül, a párt mindent megtesz a mozgósításért. A közmédia a hétfőn meginduló több ezer migránssal riogat, a Kubatov-listán szereplők pedig kapják az SMS-eket: „Már csak néhány óra van hátra, a tét Magyarország biztonsága. Kérjük, menjen el szavazni! Fidesz”. A szavazókörök 19:00-kor zárnak.

Mivel 15 óráig mindössze a szavazásra jogosultak kevesebb mint egyharmada ment el szavazni, szinte biztos, hogy a népszavazás érvénytelen lesz. Mivel ez a szám a szavazáson részt vevőket jelenti, ebből még le kell vonni az érvénytelenül szavazókat, akik minden bizonnyal többen lesznek a szokásosnál.

Ezek után már csak a nem szavazatok száma kérdés. A 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP-re  2 142 142-en, a Jobbikra 1 017 550-en szavaztak. Hiába lesz tehát érvénytelen a népszavazás, ha a nemek száma jóval meghaladja a 3,16 milliót, az mindenképp megerősítés a kormánypártoknak.

Külföldön sok a kétfarkú

Szeptember 14. és október 1. között, szombat éjfélig 64 283 levélszavazat érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához, és további 26 638-at a külképviseletekről szállítottak ide. Összesítve tehát 90 921 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez a vasárnapi szavazás megkezdése előtt. Ezek közül 89 405 szavazási iratot ellenőriztek vasárnap reggelig, és ebből 74 652 irat volt érvényes, vagyis a külföldről leadott szavazatok 16,5 százaléka érvénytelen. Persze kintről könnyebb érvénytelenül szavazni, hiszen egy rosszul kitöltött nyilatkozat vagy egy nem megfelelően lezárt boríték is érvényteleníti a voksot.

Figyelmébe ajánljuk