Bajkai, Fazekas Sándor és György László is havi 1,5 milliót keres egyetemi alapítványoknál

Belpol

Egyes kormánytagok viszont nem vesznek fel tiszteletdíjat kuratóriumi munkájuk után.

A kormány kezdeményezésére a Corvinus Egyetem 2019-es magánosításával kezdődően összesen tíz állami egyetem alapítványi fenntartásba kerüléséről döntött az Országgyűlés, további öt egyetemnél a következő hónapokban várható formális döntés ugyanerről. Kilenc egyetemi alapítványt már létrehozott a kormány, ezek kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba több aktív fideszes politikust, országgyűlési képviselőket, polgármestereket és kormánytagokat is delegált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A kormánynak a 2022-es választás előtt lehetősége van arra, hogy az alapítványok alapító jogait átadja a kuratóriumoknak, így egy következő kormány  nem tudja majd módosítani azok összetételét.

Az alapítványok gazdálkodásáról kevés a nyilvánosan elérhető információ, a 2021 januárjában leadott politikusi vagyonnyilatkozatokból viszont következtethetünk arra, milyen fizetést kapnak a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok.

Akik felveszik

Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumának két fideszes országgyűlési képviselő is tagja, Bajkai István és Fazekas Sándor. Vagyonnyilatkozatuk szerint mindketten havi bruttó 1,5 millió forintos jövedelemben részesülnek ezért. A 2021 elején leadott vagyonnyilatkozatok a 2020. december 31-i állapotot mutatják, azt nem tudjuk, hogy 2021-ben történt-e változás a Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjainak díjazásában, a képviselők erre a kérdésünkre nem válaszoltak.

Balázs Fecó énekes-zenész Emberi Méltóságért kitünteté

 
Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő laudációt mond az Emberi Méltóságért kitüntetés átadóünnepségén Budapesten 2020. június 19-én
Fotó: MTI/Mónus Márton

Bajkai István képviselői fizetése jelenleg bruttó 1 655 100 forint, és vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványban betöltött kuratóriumi tagsága után is kap havi bruttó 751 880 forintot. Fazekas Sándor parlamenti fizetése bruttó 1 544 760 forint, vagyonnyilatkozata szerint földügyi kormánybiztosi pozíciója után még havi bruttó 997 ezer forintot kap.

A Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini alapítvány kuratóriumában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára tag, vagyonnyilatkozata szerint ő is havi bruttó 1,5 millióért végzi e tevékenységét. E mellé jár államtitkári fizetése, ami bruttó 1 millió 750 ezer forint, továbbá bruttó 600 ezret kap az ELTE-ről, 420 ezret pedig a Hiventures Zrt.-től. Érdekesség, hogy Palkovics miniszter korábban az atv.hu-nak azt mondta,

ő nem ülne be egyik egyetemi alapítványba sem, mert összeférhetetlen lenne – úgy tűnik, ugyanezt az egyik államtitkárára nézve nem tartja összeférhetetlennek.

Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő a kecskeméti egyetemet fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítványban foglal helyet. Az ő havi bruttó díjazása 850 ezer forint volt december 31-én, de ez azóta valószínűleg megváltozott. Lezsák kérdésünkre elküldött egy dokumentumot, amely szerint a Neumann Alapítvány jelenleg havi nettó 8,8 millió forintot költ vezető tisztségviselőire; mivel nyolcan vannak (öt kuratóriumi és három fb-tag), ez fejenként havi nettó 1,1 millióra jön ki. Két kuratóriumi tag és egy fb-tag a havi díjazása terhére az egyetem ösztöndíjprogramját támogatja.

Emlékülés a Herman Ottó-emlékév alkalmából az Országhá

 
 
Lezsák Sándor és Fazekas Sándor
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lezsák parlamenti javadalma az Országgyűlés alelnökeként havi bruttó 2 206 800 forint, vagyonnyilatkozata szerint a Magyar Művészeti Akadémiától kap még havi 121 ezret a József Attila-díja után. 2020-ban továbbá több mint 1 millió forint írói honoráriumban is részesült.

A Neumann Alapítvány felügyelőbizottságában tag Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere is. Bruttó 1 654 135 forintot vesz fel ezért (ami adókedvezmények nélkül nettó 1,1 millió). Szemereyné fb-tagságáról először a kecsup.hu számolt be, ők azt is írták,

ez sértheti az önkormányzati törvényt, amely korlátozza a főállású polgármesterek keresőtevékenységét.

Korábban a kormánypárti média és a Fővárosi Kormányhivatal ugyanezért (pontosabban egy havi 322 ezer forintos fb-tagságért) támadta Őrsi Gergely II. kerületi polgármestert.

Szemereyné ügyében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal február végén „információkéréssel élt”. A polgármester lapunknak most azt írta, nem tud összeférhetetlenségről vagy kormányhivatali vizsgálatról. „14 éve dolgozom az egyetemért, annak fejlesztéséért. Felügyelőbizottsági tagként a saját vagyonommal felelek egy közel 100 milliárd forintos vagyoni értékű szervezetért. Ennek ellenére a tiszteletdíjamat jótékony célra ajánlom fel” – tette hozzá Szemereyné Pataki Klaudia.  

Akik nem

Más kormánypárti politikusok vagyonnyilatkozataik szerint nem vesznek fel jövedelmet alapítványi tisztségeik után. Ilyen Szijjártó Péter külügyminiszter (a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja), Varga Judit igazságügyi miniszter (Universitas Miskolcinensis Alapítvány), Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (Soproni Egyetemért Alapítvány), vagy Gaál József kecskeméti alpolgármester (Neumann Alapítvány).

Frissítés - Cikkünk megjelenése után Gaál József arról tájékoztatott, hogy 2021-ben kap juttatást a Neumann János Egyetemért Alapítványtól, ez az információ "technikai okokból" maradt ki eredetileg beadott vagyonbevallásából. Minthogy értesülésünk szerint az alapítvány vezető tisztségviselőinek díjazása egységes, valószínűleg Gaál is havi nettó 1,1 millió forintot keres.  

Érdeklődésünkre a külügyminisztérium és az Agrárminisztérium megerősítette, hogy Szijjártó és Zambó nem részesül jövedelemben az alapítványoktól. Az Agrárminisztérium hozzátette, hogy Nagy István miniszter sem vesz fel tiszteletdíjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványtól (ezt az alapítványt csak idén hozták létre, így a miniszter 2020-as vagyonnyilatkozatából ez nem derülhetett ki).

Néhány további, alapítványi pozícióba került politikai szereplő vagyonnyilatkozata nem nyilvános, és mivel megkeresésünkre sem válaszoltak, nem tudjuk, vesznek-e fel fizetést az alapítványoktól. Ilyen Kopek Gábor, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa (Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány), Tarlós István miniszterelnöki megbízott (Széchenyi István Egyetemért Alapítvány) és Dézsi Csaba András győri polgármester (Széchenyi István Egyetemért Alapítvány). Lázár János is csak idén került be az új agráregyetemet fenntartó alapítványba, így az ő fizetéséről sem ad információt a január végén leadott vagyonnyilatkozata, és kérdésünkre sem válaszolt.

Az alapítványi vezetői szerepbe került politikusoktól megkérdeztük azt is, hetente átlagosan hány munkaórát fordítanak az egyetemekre.

Konkrét választ senki sem adott,

Lezsák Sándor annyit jegyzett meg, hogy „a belső egyeztetések, vélemények összegzése, valamint jogi és gazdasági szakértők meghallgatása időt vesz igénybe.”

Az ilyen pozícióknál persze nem annyira a ráfordított munkaórákat, hanem a felelősséget fizetik meg, de így is túlzónak tűnnek a milliós politikusi másodállások, különösen úgy, hogy a magánegyetemekké vált intézmények költségvetésének oroszlánrészét továbbra is az állam biztosítja.

Összehasonlításképp: az egyetemi tanári illetményminimum Magyarországon jelenleg bruttó 554 400 forint, egy egyetemi tanársegéd ennek 40 százalékát keresi meg (221 800 forintot), egy frissen kinevezett adjunktus fizetése 277 200 forint, egy docensé pedig 388 100 forint. Ez a közalkalmazottakra vonatkozik; az alapítványi egyetemek oktatói kikerültek ebből a státuszból, nekik kétszer 15 százalékos béremelést ígér a kormány. 

  

Figyelmébe ajánljuk