Szombathely polgármestere: a városban nem nyílhatnak meg az önkormányzati oltópontok

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Belpol

Továbbra sem kaptak jóváhagyást a kormányhivataltól.

Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát - mondta kedden online sajtótájékoztatóján a vasi megyeszékhely polgármestere.

Nemény András tájékoztatása szerint egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, sőt az előírásaiknak megfelelően alakították ki - jelenleg a járvány miatt nem látogatott - önkormányzati intézményekben az oltópontokat, de a járási tisztifőorvos ezeket még mindig nem ellenőrizte, így nem kezdhetik meg az oltásokat.

Hozzátette: napok óta nem sikerül elérnie a  Vas megyei kormánymegbízottat, aki nem veszi fel a telefonját.

Szombathelyi háziorvosok vasárnap nyílt levélben sürgették az önkormányzati oltópontok mielőbbi megnyitását arra hivatkozva, hogy azokban rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve tudnának oltani.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta: nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve. Jelenleg 41 oltóhely van Szombathelyen, ami az oltakozásnak ebben a szakaszában elegendő.

Néhány nappal korábban mi is megírtuk: oltópontot hozott létre a szombathelyi önkormányzat a Szombathelyi Képtárban, a Savaria moziban és a Schrammel-moziban, hogy március 16-tól a háziorvosok ezeken a helyeken is fogadhassák a védőoltásra regisztrált embereket. Ahhoz, hogy ez tényleg így legyen, a járási tiszti főorvosnak engedélyeznie kellett volna csütörtökön ezeket a pontokat. Ez nem történt meg. 

Nemény András polgármester akkor azt mondta, így nem tudják időben értesíteni az érintett embereket, és borul az oltási terv, pedig az oltási pontok kijelölését a háziorvosok kérték, és az önkormányzat Harangozó Bertalan kormánymegbízott levele alapján jelöltek ki a helyszíneket. A polgármester azt írta a Facebookon, hogy az elmúlt egy évben naponta egyeztetett a kormánymegbízottal, munkakapcsolatuk korrekt, csütörtökön azonban hiába hívta többször is Harangozó Bertalant, nem vette fel a felefont. Nemény reméli, hogy „semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét”.

Akkor a Vas Megyei Kormányhivatal azt mondta: „Nemény András a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”. A kormányhivatal mostani közleménye szerint Szombathely polgármestere "látványpolitizálást" folytat, valójában "a politikai haszonszerzés vezeti",  hiszen eddig még azt az egy-két munkatársat sem biztosította az időpontok szervezéséhez és regisztrációjához, akiket a kormányzat február 22-én kért.

Figyelmébe ajánljuk