Balatoni fejlesztések részleteire kíváncsi az unió

  • narancs.hu
  • 2021. november 21.

Belpol

Az EB aggodalmát fejezte ki a magyar ügyekben indított OLAF-vizsgálatok és a kormány ezekre adott reakciója miatt. 

Pénteken számoltunk be róla, hogy az Európai Bizottság (EB) levelet küldött a magyar és lengyel kormánynak; a Politico akkori értesülései szerint az Orbán-kormánynak szóló levében az EB a közbeszerzésekkel és a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket tett fel.

A brüsszeli lap azóta megszerezte a leveleget; Gert-Jan Koopman költségvetési főigazgató 16 kérdést tett fel a magyar hatóságoknak. A hvg.hu szemléje szerint aggodalmát fejezte ki, mert az unió csalás elleni hivatala (OLAF) több esetben vizsgálatot indított Magyarországot érintő ügyekben, melyekre a a kormány kivonta az érintett projekteket az uniós finanszírozás alól, és a hazai költségvetésből fizette ki őket. 

A Politico szerint a levélben a Balaton-környéki fejlesztésekre is kitérnek; utalnak rá, hogy Orbán Viktor barátai és rokonai uniós támogatásokban részesültek a térségben. Az EB azt kéri a kormánytól, hogy közölje a balatoni projektek finanszírozására fordított uniós források összegét, illetve nevezze meg az agrártámogatások tíz legnagyobb magyarországi kedvezményezettjét. De említést tettek az Országos Bírósági Hivatal elnökének túlhatalmáról, valamint érdeklődtek a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk