Brüsszel beveti a jogállamisági mechanizmust. Vagy mégsem

Külpol

Hivatalos levelet küld az Európai Bizottság a magyar és a lengyel kormánynak a jogállami problémák miatt.

Az Európai Bizottság pénteken levelet küld a magyar és a lengyel kormánynak az idén januártól érvényben lévő, úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében - írja a Politico két bizottsági forrásra hivatkozva.

A mechanizmus - hivatalos nevén az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet - lehetővé teszi, hogy felfüggesszék egy tagállamban az EU-s támogatások kifizetését, ha a jogállamisági problémák a pénzek szabályszerű felhasználását veszélyeztetik.

A Politico értesülései szerint a lengyeleknél a bírói függetlenséggel és az uniós jog elsőbbségének elvével kapcsolatos problémákra kérdez rá a Bizottság, míg a magyar ügyben a közbeszerzések szabályozása és a korrupció áll a középpontban.

Ez a lépés még közel sem jelenti a kifizetések tényleges felfüggesztését, sőt a Bizottság levele formálisan még csak el sem indítja a jogállamisági eljárást, ugyanis a levél nem a rendeletben szereplő "írásbeli értesítés", csupán egy előzetes információbekérés. Ennek azért van jelentősége, mert a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán támadta meg a rendeletet, és 2020 végén született egy alku arról, hogy a Bizottság nem fogja elindítani az eljárást addig, amíg nincs meg az ítélet.

Az Európai Parlament ugyanakkor folyamatos nyomást gyakorol a Bizottságra a mechanizmus élesítése érdekében, pert is indítottak a testület tétlenkedése miatt.

A Bizottság az előzetes levéllel megpróbál mindkét oldalnak megfelelni, mutatja, hogy csinál valamit a két illiberális kormányzat megregulázása érdekében, miközben formálisan nem szegi meg korábbi ígéretét, mert jogi értelemben nem indítja meg az eljárást.

Jövő év elején várható a bírósági ítélet arról, hogy a jogállamisági rendelet összhangban van-e az EU alapszerződéseivel. Ha a bíróság elutasítja a magyar és a lengyel kormány keresetét, akkor elméletileg elhárul az akadály a mechanizmus valódi elindítása elől, de még onnantól számítva is több hónapos procedúra juthatunk el a pénzek befagyasztásáig, amire a Bizottság csak javaslatot tehet, a döntést az uniós miniszterek tanácsának kell meghoznia minősített többséggel. 

A Bizottság egyébként egyelőre nem hagyta jóvá a magyar kormány helyreállítási tervét, és a 2021-2027-es uniós költségvetés Magyarországra jutó forrásainak felhasználásáról sem kötött még megállapodást a kormánnyal, ezért felfüggesztés nélkül is csak az előző költségvetési ciklusból áthúzódó kifizetéseken keresztül érkezik EU-s pénz jelenleg Magyarországra. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.