Balog Zoltán szerint azért van bűn, hogy meg lehessen bocsátani

  • narancs.hu
  • 2024. március 2.

Belpol

A kegyelmi botrányba keveredett püspök egy lelkipásztor beiktatásán hirdetett igét.

Igét hirdetett Balog Zoltán Szentmártonkátán püspöki minőségében egy lelkipásztor beiktatásán. Azok alapján, amiket mondott, aligha gyötrik a lemondással kapcsolatos kérdések. A Telex tudósítása szerint a mérlegnek két serpenyője van, az egyikben a rossz dolgok és panaszok vannak. „Az életünk nem egyszer lesz piszkos egy évben, hanem újra és újra az lesz. (…) Mit kezdjünk azzal, ha a másik ember piszkos lesz?” – tette fel a kérdést a püspök. 

Balog szerint „a keresztény hit lényege, hogy ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos. Azért piszkos, hogy megtisztuljon.” A bűnösség lényege így az, hogy a bűnös megszabaduljon, a bepiszkolódás pedig „potenciális lehetőség a tisztulásra”. Sajnálatosan azonban „sokszor bűnben tartásban gondolkoznak az emberek a megbocsátás helyett”.  A reformátusoknál a legmagasabb pozícióban lévők mennek elöl a sorban, így szerinte ők kapják az első ütést, mondta Balog,  így nekik kell arra is példát mutatni, hogyan kell megbocsátani és megbocsátást kérni. Az biztos, hogy bocsánatkérésben jól teljesít a volt miniszter, a többi azonban kérdéses. Egyelőre nem egyértelmű, hogy az emberek (a református egyház és közösség) mennyiben gondolkodnak a megbocsátáson. 

Balog püspök K. Endre kegyelmi ügye miatt mondott le február közepén a református egyház zsinati elnöki tisztségéről. Azt követően tette ezt meg, hogy az egyházon belül felháborodást váltott ki, hogy a püspök járt közben a kegyelem megadásában. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk