Bár lejárt a megbízása, nem vették el Schadl György végrehajtói engedélyét

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

Vélhetően a büntetőeljárás végéig megtarthatja.

2022 végén lejárt Schadl György 7 évre szóló végrehajtói engedélye, de a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnökétől mégsem vonták meg a működéshez szükséges engedélyt. Az RTL szerint ennek két oka lehet:

  • vagy úgy határoztak, hogy egyszerűen meghosszabbítják a működési engedélyét,
  • vagy valaki fegyelmi eljárást indított Schadl György ellen, és amíg az véget nem ér, felfüggesztették a hosszabbításról szóló döntést. Így akár évekig elhúzódhat a döntés, azzal a büntetőeljárás végét is meg kell várni.

Utóbbi eshetőségre utal, hogy a végrehajtói kar azt írta még februárban Jámbor Andrásnak, hogy a korrupciós ügy miatt egyetlen egy ember ellen indítottak fegyelmi eljárást. Az engedélyéről pedig átmenetileg nem döntenek a büntetőper befejezéséig. Ugyanakkor Schadl tevékenységét felfüggesztették, eszerint az irodája és az ahhoz tartozó engedélye megmaradt, de átmenetileg nem végezhet végrehajtói tevékenységet.

Mint ismert, a vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk