Nem akarja a főváros átnevezni a Horn Gyula sétányt

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

A főpolgármester-helyettes szerint Sára Botondnak nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a Fővárosi Önkormányzatnak.

A fővárosi közgyűlés 30 napon belül tárgyalja meg, hogy Sára Botond főispán, volt fideszes józsefvárosi polgármester felszólításának eleget téve megváltoztassa-e a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét, de ha a közgyűlés fenntartja azt az álláspontját, amit már kétszer is megszavazott, akkor marad az elnevezés – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a Fővárosi Önkormányzatnak

– mondta főpolgármester-helyettes. Hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a közterület nevét. Ha így tesz, Sára Botond a bírósághoz fordulhat, és majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet – mondta.

Sára Botond a Mi Hazánk bejelentése után küldte el a felszólítást a tavaly nyáron átadott sétány nevének megváltoztatásáról. Az önkormányzati törvény arra a kitételére hivatkozott, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, márpedig  Horn Gyula az 1956-os forradalom idején a karhatalmi erőknél, a "pufajkásoknál" teljesített szolgálatot, később pedig az állampárti Magyarország külügyminisztere volt.

A lap emlékeztet, bár vitás ügyekben ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a közterület-elnevezésről, ebben az esetben ez nem történt meg, ugyanakkor az MTA egy másik ügyben egy civil szervezetnek már megtiltotta Horn Gyula nevének használatát.

Kiss Ambrus azt közölte, Sára Botond a felszólításában nem hivatkozott erre a korábbi döntésre, és "mivel a közgyűlési döntés már megszületett, utólag nincs is jelentősége az MTA megállapításának".

A XIII. kerületi önkormányzat a lap kérdésére azt mondta, sajnálják, hogy "kisstílű politikai vita lett egy közterület elnevezéséből".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk