Magyarország az egyedüli tagállam, ahol strukturálisan sérül az akadémiai szabadság

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

Újabb terület, ahol egyedül vagyunk az Európai Unióban.

Az Európai Unió minden országában fenyegetik veszélyek az akadémiai szabadságot, de strukturálisan csak Magyarországon sértik meg, a 27 tagállam közül nálunk legrosszabb a helyzet

írja a Népszava egy friss tanulmány alapján, amit az Európai Parlament felkérésére készítettek az Oslói Egyetem kutatói.

A norvég szakértők következtetéseiket a tudományos szabadsággal kapcsolatos nyilvános viták áttekintéséből vonták le. Magyarországról szólva külön megemlítik a CEU Bécsbe helyezését, a gendertanulmányok megszüntetését, a Színház- és Filmművészeti Egyetem privatizációját. Ezek a lépések a kutatók szerint aggodalomra okot adó jogszabályi és irányítási változtatásokhoz kapcsolódnak.

Kiemelték, hogy Magyarországon nehezebbé vált a kutatáshoz szükséges adatok megszerzése a kormány által ellenőrzött ágazatokból, így az egészségügyből vagy a büntetés-végrehajtásból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk