Így csapolja Szarvas városát a volt ÁSZ-elnök

Baráti kötelék

Belpol

Szarvas polgármesteri hivatalának ad tanácsokat havi félmillió forintért Domokos László, akit hajdan a kormányzati hátszél az Állami Számvevőszék elnöki székébe repített, s tagja volt a háromtagú Költségvetési Tanácsnak is. Tényleges munka ez, vagy baráti kifizetés?

Bő egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy Domokos László volt fideszes politikus, a békési megyegyűlés egykori elnöke, Szarvas valamikori országgyűlési képviselője – s néhány éve a város díszpolgára – megbízási szerződésben áll a szarvasi városházával. Az ügyet Gajdos Attila volt jobbikos önkormányzati képviselő hozta nyilvánosságra azok után, hogy a helyi képviselő-testület ügyrendi bizottságának külső tagjaként erre rákérdezett. „Egy ideje terjengett az erről szóló pletyka a városban. Több egymástól független forrásból hallottam, ezért úgy döntöttem, megkérdezem ezt a bizottsági ülésen a jegyzőtől. Nem kis meglepetésemre Melis János jegyző ezt megerősítette. Ehhez hozzátette, hogy Domokos közpénzügyi tanácsadó és havi 500 ezer forint a javadalmazása” – mondta a Narancsnak Gajdos, aki a közösségi oldalán is beszámolt erről. Babák Mihály (Fidesz–KDNP), aki 1998 óta a város polgármestere, érdeklődésünkre pontosította Melis kijelentését: Domokos nem közpénzügyi tanácsadó, hanem az Árpád Szálló és a mellette lévő Kis Árpád Szálló gyógyhotellé fejlesztése, valamint a hulladéktelep helyére tervezett napelempark megvalósítása tárgyában kötött tavaly év végén megbízási szerződést a jegyző vezette polgármesteri hivatallal. A Magyarnarancs.hu március 29-i cikke nyomán a Transparency International (TI) Magyarország közérdekű adatigényléssel fordult a szarvasi önkormányzathoz a részletekért. A TI Magyarország határidőn belül majd’ 300 (!) oldalas választ kapott Melis Jánostól.

„Politikai hulla”

„Márciusban és áprilisban is jelen voltam olyan hivatalos és informális beszélgetéseken, amelyeken Orbán Viktor is részt vett, és teljes egyértelműséggel mondhatom, a miniszterelnöknek nem volt kifogása Domokos László tizenkét éves ÁSZ-elnöki tevékenysége ellen” – mondta tavaly júniusban lapunknak egy neve mellőzését kérő fideszes országgyűlési képviselő. Tény, a kormányfő nemigen berzenkedhetett a pártpolitikusból lett számvevőszéki elnök 2010 óta folytatott munkája miatt. A kormánypárt pénzügyeiben az Állami Számvevőszék soha nem talált problémát, az ellenzékében viszont annál inkább – emlékezzünk például az akkor legerősebb ellenzéki pártra, a Jobbikra kirótt 2017-es megabírságra (663 millió forint, amelyet az ÁSZ 2019 elején újabb 136 millióval megfejelt, ráadásul ugyanennyivel csökkentették is a párt állami támogatását). A Fidesz–KDNP parlamenti frakciója 2022 nyarán mégsem őt, hanem Windisch Lászlót, a KSH addigi elnökhelyettesét, a jegybank korábbi alelnökét jelölte az ÁSZ elnökének.

Többen úgy tudják, hogy Domokos László nem forszírozta kellő eréllyel az újabb 12 éves megbízatást. Mások ezt cáfolják, s állítják, ha Domokos akart volna, akkor sem maradhatott volna a posztján, mert Orbán Viktor úgy döntött, kell a hely az új kádereknek. Szerintük Orbán sohasem kedvelte Domokost, s azzal, hogy 2010-ben kinevezte az ÁSZ élére, valójában hosszú időre kivonta a politika forgatagából, s Békés megye egykori erős emberének ezzel elolvadt a politikai hátországa. „Politikai szempontból hulla lett” – mondta lapunknak akkoriban az országgyűlési Fidesz-frakció egyik tagja. Igaz, megjegyezte azt is, hogy „biztos találnak majd a Lacinak egy jól fizető állami vagy közéleti állást, Szerencsejáték Zrt., MVM vagy valami ilyesmire gondolok”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk