Tartalom

MaNcs 35. évf. 19. sz. (2023-05-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szittya gyalogos

Tovább tart a kormányzat mélymagyar offenzívája, amelyet a kormánypártok és a híveik nyilván nagyon magyarnak és nagyon nemzetinek tartanak, ám amely valójában értelmetlen, kártékony és minden elemében Magyar­ország érdekei ellen hat.

A szerk.

A szerk.

Rendőrségi hírek

Kedden délután két rendőrségi eredetű hír látott napvilágot a magyarországi sajtótermékekben: egy közlemény, s egy hivatalosnak mondható, ún. háttérbeszélgetés anyaga. A közlemény arról szólt, hogy a mai (tudniillik keddi, május 9-i), budai Várban tartott kordonbontó demonstráció résztvevőire büntető- vagy szabálysértési eljárás vár rongálás miatt (lebontották a miniszterelnök palotáját, bocsánat, az építési területet védő kordont).

Publicisztika

Publicisztika

Lázár János utaztat

Mire jó a MÁV új megye- és országbérlete?

„Ezeket a szakaszokat a menetrendi hirdetményekben külön jelöljük, de az érintett szakaszokon természetesen a hangosbemondón keresztül is tájékoztatjuk az utasokat.” Ezt válaszolja a MÁV arra a kérdésre, hogy honnan tudhatja meg az egyszeri utas, milyen vonatra szállhat fel megye- és országbérlettel.

Belpol

Az infláció hatása az alsó jövedelmi csoportokra

Belpol

Nagyon szűkösen vagy úgy sem

Legalább a lakosság negyven százaléka, több mint 3,8 millió ember bajban van Magyarországon, mert szinte biztosan nem tud kijönni a havi jövedelméből a lapunk által elemzett adatok alapján. Nem csak az ételről kell lemondaniuk.

Interjú

Belpol

„Egyetlen menekülőút van”

Pankotai Lili gimnazista diák, Trencsényi László professzor

Több mint fél évszázad, ötvennyolc tanév választja el őket egymástól. Egy asztalhoz ültettük Pankotai Lilit, aki megafonnal a kezében vezeti az oktatásért zajló tüntetéseket, és Trencsényi László professzort, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökét.

A Lázár–Márki-Zay-háború hétköznapjai

Belpol

Nem mókus az, kisfiam

Egy éve állt kamerák elé Lázár János és Márki-Zay Péter azzal, hogy Hódmezővásárhely érdekében együtt fognak dolgozni. Azóta a város nem kapott rezsitámogatást, állnak a beruházások, elment két jegyző, lemondott két alpolgármester. És most felbukkantak a patkányok.

Így csapolja Szarvas városát a volt ÁSZ-elnök

Belpol

Baráti kötelék

Szarvas polgármesteri hivatalának ad tanácsokat havi félmillió forintért Domokos László, akit hajdan a kormányzati hátszél az Állami Számvevőszék elnöki székébe repített, s tagja volt a háromtagú Költségvetési Tanácsnak is. Tényleges munka ez, vagy baráti kifizetés?

Időközi polgármester-választás Gödön

Belpol

Le kell nyírni a füvet

Széthullott az ellenzéki összefogás, lemondott a polgármester – május 14-én időközi választást tartanak Gödön. Ezen elindul a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kammerer Zoltán is, akit a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence támogat. Mindeközben a népszerűtlen helyi Fidesz megszűnt.

Interjú

Belpol

„Az áremelés nem a kiskereskedelemben indul”

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára

A kormány előírta, hogy június 1-jétől a nettó egymilliárd forintnál nagyobb éves árbevételű élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások egységei minden héten bizonyos élelmiszereket bocsássanak akcióba. A hivatkozási alap természetesen az ukrajnai háború.

Külpol

Választás Törökországban: bukik-e Erdoğan?

Külpol

Lehajtó az atatürki útra

Vasárnap sorsdöntő parlamenti és elnökválasztást tartanak Törökországban. A verseny az utolsó pillanatig nyitott, de bárki lesz is a befutó, egy súlyos belső gazdasági és társadalmi gondokkal, regionális és globális kihívásokkal küzdő országot kell majd vezetnie.

Zene

Kiállítás

Zene

Aki színesben álmodott

Ligeti-labirintus

Ligeti Györgynek nem csak az álmai voltak színesek. Színes volt az életútja, bár a nácizmus és terrorizmus kettős terrorját megtapasztalt, többször életveszélyből menekült sorsot csak erős eufemizmussal lehet csupán „színesnek” nevezni.

HANGADÓ - Interjú

Zene

„A cselló terápiás hangszer”

Várdai István csellóművész

Május 20–21-én tart kurátori hétvégét a Magyar Zene Házában. Hangszerfejlesztésről, oktatásról, interpretációról is beszélgettünk.

HANGADÓ - Miért nem népszerű a kortárs komolyzene?

Zene

Élő, halott vagy tetszhalott

Biztos mindenki találkozott már koncertlátogatóval, aki nem átallja bevallani, idegenkedik a kortárs zenétől. Hiába telt el több mint száz év az avantgárd első hulláma óta, ezek a művek nem váltak a törzsrepertoár részévé, és a közönség még mindig a régi kedvenceire kíváncsi. De miért érezzük idegennek a múlt évszázad számos irányzatát?

HANGADÓ - Opera

Zene

A meghódított Jeruzsálem

A lombardok

Verdi nálunk ritkán játszott, negyedik operája közvetlenül a Nabuccót követte, és 1843-ban, a zeneszerző harmincéves korában mutatták be a milánói Scalában. Csakhogy míg a Nabuccót négy évvel az ősbemutató után már Pesten is játszották, A lombardok csak 1974-ben bukkant fel magyar színpadon, az Erkel Színházban, Lamberto Gardelli vezényletével, Mikó András rendezésében.

Interjú

Zene

„Jó hangulatú osztálytalálkozó”

Kispál András és Lovasi András, zenészek

Közel két évtizedes szünet után új albummal jelentkezett a Kispál és a Borz. A zenekar tizenegyedik, Beszorult mondat című lemeze kapcsán beszélgettünk Kispál Andrással és Lovasi Andrással új dalokról, vendégzenészekről, sanzonbizottságokról és a jövőről.

Kritika

Színház

Kritika

Táncolni lehet rá

Cseresznyéskert

A tehetetlenség törvénye kimondja, hogy a testek alapvető tulajdonságukból adódóan megpróbálnak ellenállni minden, a mozgásállapotukban bekövetkezett változásnak. Csehov hősei ugyanígy tartanak ellen minden újnak, bénultan nézve a világuk szétesését. Csehov klasszikusához eddig talán még egyetlen rendezés sem társított zenei ritmust. Most a tizenkét szereplő a tizenkét szólam: a színpadi tehetetlenség maga.

Színház

Kritika

Tér, fény, test

Dollár Papa Gyermekei: Kék lagúna

Négy meztelen férfi színész úgy tesz, mintha majom lenne. Nincs semmilyen történet, de a valósághoz (vagy más történetekhez) köthető fikciós keret se nagyon. Nem hajótöröttek vagy mauglikölykök, nem csöppentünk egy Jane Goodall-filmbe, hiszen a harc sosem a nőstényekért vagy a táplálékért folyik. Ez egy színházi kísérlet.

Könyv

Kritika

Flashback a jövőbe

Ingmar Bergman: Munkanapló II.

Bergman az 1970-es években már túl volt sikerei csúcsán. Korábbi remekművei, különösen a Trilógia és a Persona sokakat meggyőztek arról, hogy a svéd filmrendező szinte minden kortársánál intenzívebben vizsgálta az emberi lélek mély rétegeit.

Tévésorozat

Kritika

Ne csitítgass!

Szerelem és halál

Nagyon nehéz elhinni, hogy létezik még új a nap alatt, így egy sorozat, amely az 1970-es évek Amerikájának vallásos erkölcseibe és makulátlan családképébe holmi unalomból elkövetett hűtlenséget helyez, pláne nem olyasmi, amire felkapnánk a fejünket.

Film

Interjú

Film

Hős és antihős

Soleen Yusef és Sarah Blaßkiewitz filmrendezők

Született német és egy bevándorló gyermeke, színes bőrű és szász, rendőr és bűnöző: Samuel Meffire ellentmondásokkal teli életét mutatja be a Disney+ új sorozata. A Sam – Egy szász két rendezőjével egy online kerek­asztal keretei közt beszélgettünk a valódi Samről, a német történelemről és arról, hogy a műben ábrázolt rasszizmus mennyire van jelen napjainkban.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Rabbit Hole

Akinek nagyon hiányzott volna Jack Bauer, megnyugodhat, hősük visszatért.

Visszhang: film

Visszhang

A doboz

Azt, hogy Mexikóban mennyit ér az emberélet (semennyit), számos film tárgyalta már.

Visszhang: színház

Visszhang

Hét krajcár

Nem kérdés, hogy mennyire aktuális Móricz Zsigmond novellája a mai magyar viszonyok között.

Képzőművészet
Interaktív
Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Bútorművek – Budapest 100

A főváros alapításának 150. évfordulója ihlette az idei Budapest 100-at, a „nyitott házak hétvégéjét”, amelynek keretében 135 budapesti ház várja az érdeklődőket május 11–14. között. Közéjük tartozik a Víg utca 32. számú ház is, amelyben valaha bútorgyártó üzem is működött.