Bejegyzik-e a Vér és Becsület utódszervezetét?: Jönnének

  • Rovó Attila
  • 2006. december 21.

Belpol

Néhány hét múlva válik ismertté, hogy sikerrel járt-e a tavaly feloszlatott Vér és Becsület vezetőjének próbálkozása egy újabb hungarista szervezet bejegyeztetésére. Első fokon már megnyerte a jogtechnikai csatát, kérdés, jogerősen is javára ítél-e a bíróság.
Néhány hét múlva válik ismertté, hogy sikerrel járt-e a tavaly feloszlatott Vér és Becsület vezetőjének próbálkozása egy újabb hungarista szervezet bejegyeztetésére. Első fokon már megnyerte a jogtechnikai csatát, kérdés, jogerősen is javára ítél-e a bíróság.

Közel egyévi jogi huzavona után a múlt kedden eldőlt, bejegyzi-e a bíróság a Pax Hungaricát (PH), a tavaly decemberben bírósági ítélettel feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) vállaltan hungarista utódszervezetét. A végeredmény megismerésére azonban még várni kell, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős határozata ugyanis csak január elején, a hivatalos értesítések postázása után lesz nyilvános.

A befogadó döntéssel nagy valószínűséggel a Vér és Becsület Kulturális Egyesület éledne újjá más néven. A régi-új szervezetet jegyző Domokos Endre János szerint azonban alapvető különbségek is lennének: míg a VBKE ifjúsági szervezetként működött és a koncertszervezésre, köztéri rendezvényekre helyezte a hangsúlyt, a Pax Hungarica az eszmeiség terjesztésével és a hungarizmusuk miatt jogsérelmet szenvedettek védelmével foglalkozna elsősorban, valamint követelné az 1945-46-os népbírósági ítéletek felülvizsgálatát. S persze

folytatná,

ami miatt elődje ismertté vált: akár bejegyzett szervezetként, akár magánszemélyek összejöveteleként, de két hónap múlva ismét megrendezik a "Becsület Napját", vagyis megemlékeznek a körbekerített Budapestről 1945 februárjában kitört magyar és német katonákról - magyarázta a Narancsnak Domokos.

A betiltott VBKE puszta átnevezésének szándékát erősíti vezetőjének korábbi nyilatkozata is ("Mi három hónap alatt felépítünk egy új egyesületet, a hatalomnak három évig tart ennek feloszlatása. Akkor most ki szívat kit?"). Az első beadványukat tavaly decemberben néhány nap múltán visszadobta a bíróság, ám később egy finomított verziót - meglepő médiacsönd közepette - első fokon bejegyzett. Ezt támadta meg az ügyészség, s így került a kérelem másodfokra, az ítélőtábla elé. "Kivettünk az első beadványból néhány olyan mondatot, amit egy demokrata nem képes felfogni vagy elviselni" - mondta Domokos. Például azt, miszerint a hungarizmus nemzeteszménye a Kárpát-medencében élet-, társ- és sorsközösséget alkotó magyarság, ezt ugyanis a bíróság első fokon úgy értékelte, hogy a hungaristák nem tekintik egyenrangúnak a területen élő nemzetiségeket. A most kedden lezárult jogi kötélhúzás - mint azt Mohácsy Zsuzsannától, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettesétől megtudtuk - a maga egy évével kivételesen hosszúnak számít az ilyenkor szokásos két-három hónapos procedúrákhoz képest.

Az ügy az elmúlt hónapok zavargásainak fényében nem csak jogtechnikailag érdekes: az 1945-ös budapesti kitörés évfordulóin rendre fekete gyakorlóruhában, katonai alakzatokban, Árpád-sávos karszalagokban fegyelmezetten parádézó, rendezvényein hellyel-közzel nyíltan zsidózó szervezet volt ugyanis az egyetlen a radikális jobboldalon, amely testületi döntés alapján nem vett részt a szeptemberi-októberi zavargásokban, és nem támogatta a Kossuth téri tüntetéseket sem. Domokos saját elmondása szerint mindössze egyszer, szeptember 24-én volt kint, s mint fogalmazott, megnézte a vurstlit, meghallgatta, milyen szerencsétlen szónokokat szedtek össze a Kossuth tériek, és "jót röhögött az egészen". "Tökmindegy, hogy Gyurcsány, egy másik maszopos vagy Orbán van hatalmon, egykutya mindegyik" - világítja meg távolmaradásuk végső okát.

Kérdés persze, számít-e a bíróságon, hogy bár a PH kétségtelenül kirekesztő, a jelek szerint szimpla "verbálagresszor" - miközben a Kossuth téri tömeget a tévészékházhoz hívó Toroczkai László legálisan működő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmáról (HVIM) kiderült, hogy az tenni is hajlandó a fennálló rend ellen. Lövétei István alkotmányjogász a Narancs felvetésére egyértelmű nemmel felelt. "A kettőnek jogilag semmi köze egymáshoz" - mondta. Álláspontja szerint a HVIM-et akkor lehetne betiltani, ha mondjuk a rendőrség a zavargásokra hivatkozva azt kérné a bíróságtól, vizsgálja meg, mindenben megfelelt-e a szervezet működése az alapszabálynak. A Pax Hungaricánál ezzel szemben a nyilvántartásba vételi kérelemről dönt a bíróság, s arról, hogy van-e olyan megváltozott körülmény, ami miatt másképpen határozhat a PH-ról, mint a Vér és Becsületről.

A szervezetet jól ismerő forrásaink ugyanakkor felhívták a Narancs figyelmét arra is, hogy a VBKE mindig

kínosan ügyelt

arra, nehogy fogást találjon rajta a rendőrség. Minden megmozdulásukat bejelentették, azokon szigorúan tilos volt az önkényuralmi jelképek használata - sok fiatal emiatt a rendezvényeken ragtapasszal fedte el a bomberdzsekijére felvarrott náci-skinhead emblémákat -, s ügyeltek a fegyelemre is, soha egyetlen megemlékezésükön sem volt rendbontás, hangos bekiabálás.

A VBKE távolmaradása a szeptemberi-októberi zavargásoktól egyébként a főszereplő radikális jobboldaliakat is meglepte. "Fogalmam sincs, miért nem jöttek Domokosék" - mondta a Narancsnak Toroczkai László, a HVIM tiszteletbeli - a lázas napok idején még valódi - elnöke, ámbár mint megjegyezte, a hatvannégy vármegyések nem is hívták a VBKE-t.

Nemcsak ebből, hanem más jelekből is arra lehet következtetni, hogy a feloszlatott VBKE lassan, de biztosan elszakad a magyar szélső-, illetve radikális jobboldal főáramától. Egyedül emlékeztek meg 1956. október 23-ról idén a Corvin közben, elmaradozott tőlük a korábban több VBKE-rendezvényen részt vevő Toroczkai is. Megvan a három lépés távolság a jelenleg körözött Budaházy Györggyel is, nincs együttműködés a Lelkiismeret '88-cal, annak ellenére sem, hogy az utóbbi vezetője, Kocsis Imre magánemberként részt vesz néha egy-egy VBKE szervezte kiránduláson. A jobbos riadóláncok ellenére nem kereste az egyesület vezetőjét egyetlen "Kossuth téri" csoportosulás vagy magánszemély sem a szeptemberi tüntetésekkor, sőt, információink szerint a rendőrség sem érdeklődött a tagoknál a zavargások után.

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy az egyetlen szervezett hazai hungarista csoportosulás eltűnik: Papp Tibor, a megkeresésünkkor éppen Szálasi-emlékkirándulást szervező PH-tag azt mondta: nincs belső feszültség az egyesületben, a tagság egyetértett a testületi döntéssel, bár tény, hogy a tágabb holdudvarból volt, aki részt vett a békés demonstrációkon. Egy kisebb "fejmosás" után azonban ők is igazat adtak a bojkottot hirdető vezetőknek. Papp és Domokos állítja, hogy nem távolodott el egyetlen szimpatizáns sem a szervezettől az utóbbi hónapokban.

A februári "becsületnapon" mindenesetre kiderül, hányan maradtak, s néhány héten belül megtudhatjuk azt is, kell-e Domokosnak újabb trükkökkel a bíróságra indulnia. A hungaristák ugyanis nem tagadják: addig nem adják fel, míg valahogyan be nem jegyeztetik a szervezetüket.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.