Benyújtotta a kormány az Alaptörvény tizedik módosítását

  • narancs.hu
  • 2022. május 3.

Belpol

Így az ukrajnai háború is megalapozza majd a veszélyhelyzet fenntartását. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentésének megfelelően a kormány kedden benyújtotta a parlamentnek az Alaptörvény tizedik módosítását.

A módosítás értelmében a veszélyhelyzet kihirdetésére az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás mellett a jövőben alapot adna a "szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa" is.

A javaslat indoklása szerint a kormánynak a szomszédban dúló háború közepette is "biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét."

Konkrétan "Magyarország felelőssége a háború elől menekülők ellátása, a háború miatti gazdasági károk minimalizálása, valamint az, hogy a magyar embereket a lehető legteljesebb mértékben megvédje a gazdasági téren jelentkező káros hatásoktól", ehhez pedig "a rendes jogrendi eszközök kiegészítésre szorulnak."

Az alkotmánymódosító javaslatot a kormány nevében Varga Judit nyújtotta be. Ha megszavazzák az Alaptörvény-módosítást, a kormány vélhetően megszünteti majd a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, és elrendeli háború miattit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk