Berendelték az osztrák nagykövetet az Orbán Viktor szívrohamát kívánó poszt miatt

  • narancs.hu
  • 2022. június 3.

Belpol

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) egyik ügyvezető igazgatójának félresikerült posztját az osztrák külügy és a sajtó is elítélte.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) berendeli Ausztria budapesti nagykövetét az osztrák állami média egyik "vezetőjének botrányos megnyilvánulása miatt", ezt Paczolay Máté külügyi szóvivő csütörtök este közölte.

Az ügy apropója az, hogy az Osztrák Közszolgálati Televízió és Rádió (ORF) egyik vezetője "a magyar miniszterelnök halálát kívánta".

Karl Pachner, az ORF egyik ügyvezető igazgatója ugyanis a Facebookon közzétett - időközben eltüntetett - bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa "tisztességes dolog" lenne. A kijelentéstől az ORF is elhatárolódott.

"A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt" a KKM péntek reggelre berendeli Ausztria budapesti nagykövetét, magyarázatot kér az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére - olvasható a közleményben.

Karl Pachner azóta szintén egy Facebook-bejegyzésben bocsánatot kért a „félreérthető megfogalmazásért”, és azt írta, természetesen senki halálát nem kívánja.

A hvg.hu gyűjtése szerint az osztrák sajtó és az ottani olvasók is elutasítóan reagáltak Pachner bejegyzésére. A Heute az olvasók megszavaztatásával arra jutott, hogy  a válaszadók 70 százaléka Pachner lemondását követeli az ügy miatt.

Az osztrák külügyminisztérium  - a Kleine Zeitungban idézett közleménye szerint - ízléstelennek és elfogadhatatlannak minősítette Pachner szavait. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!