Szakemberek a független sajtó esélyeiről: „Küzdünk, mint giliszta a betonban"

Interaktív

„Magyarországon ma nem információhiány, hanem elérhetőségi probléma van” – hangzott el csütörtökön a MÚOSZ-székházában rendezett Teremtsünk alternatív nyilvánosságot! című konferencián. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetésége (MÚOSZ) rendezvényén a felkért előadók a Nyomtass te is! kilenc pontban összegzett javaslattervezetéhez szóltak hozzá.

A kezdeményezés szerint kérvényezzék az Egyesült Államoknál, hogy a lehető legrövidebb időn belül indítsa újra a Szabad Európa Rádió adását; az ellenzéki vezetésű kis- és nagyvárosok kapcsolják össze média-erőforrásaikat, jöjjön létre független médiaalap a szabad média támogatására; Tegyék elérhetővé a független sajtótermékek értékes tartalmaik szélesebb elérhetőségét, folytatódjék a Nyomtass te is! működése. De fontos, hogy minél többeket tanítsanak meg netrádiózni, számon kérni a közmédia törvénytelen működését, megteremteni minden megyében magas színvonalú hírportál működését és nyomást gyakorolni a multikra, hogy hirdessenek a független médiumokban. Minderről korábban már nyilatkozott a Narancs.hu-nak L. László János, a Nyomtass te is! főszerkesztője.

A javaslatcsomagot ízekre szedték az előadók, ám ezt megelőzően Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a Nyomtass te is! hatékonyságáról készült vizsgálat legfőbb eredményeit összegezte. Bevezetésképp a kiadványról azt mondta: „Reménytelen, de nem eredménytelen vállalkozás.” A felmérés szerint 2018-ban a megkérdezettek 13, míg 2022-ben 20 százaléka hallott a kiadványról, jellemző, hogy a kormánypárti voksolok aránya alig több mint 10 százalék. „Ahogy a voksolás, úgy a Nyomtass te is! ismerete esetében szoros az összefüggés az iskolázottsággal, a diplomások 25 százaléka hallott a kiadványról” – hangsúlyozta Hann. A válaszadók 9 százaléka pedig úgy válaszolt, hogy a független sajtótermék olvasása megváltoztatta véleményét, amit a közvéleménykutató nagyon jó aránynak mondott.

Pikó András, Józsefváros civil polgármestere, korábban újságíró egy dél-békési kisközség, Almáskamarás példáján mutatta be, ha háromszor eljut minden ottani háztartásba a Nyomtass te is!, az sem változtatja meg a helyiek véleményét. Ezt azzal magyarázta, hogy ma az országban 8 millió internetfelhasználó van, sokmillióan vannak fenn a legnagyobb közösségi oldalon, így elvileg szinte mindenkihez eljut a szabad információ, ám a választási eredmény az ellenzék számára mégis lesújtó lett. A helyi polgármestertől, a paptól, a focicsapat edzőjétől a helyi agrárvállalkozóig viszont azt az üzenetet kapják az emberek, hogy a Fideszre kell szavazniuk. Ez Pikó szerint sokkal inkább politikai alternatívahiányt jelent, mint kommunikációs problémát. Vélemény szerint a társadalmi ellenálláshoz működő alternatív nyilvánosság szükséges, ami ma hiányzik.

A helyi érdekek miatt az önkormányzati sajtó összekapcsolását nem látja a józsefvárosi polgármester megteremthetőnek, de megítélése szerint országos hírügynökségre szükség van.

„A rendszert nem a sajtója tartja életben” – ezt már Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikációs Tanszékének vezetője mondta. A Nyomtass te is! pontjairól elmondta, aszerint elemzi, hogy kiket szólít meg és kiket nem. A szakember a Médiatanács teljes elfogultsága miatt semmi esélyt nem lát arra, hogy Magyarországon frekvenciát kapjon a Szabad Európa Rádió. Emellett hiányolta a pontok közül az Európai Unió említését. „Magyarországon ma nem információhiány, hanem elérhetőségi probléma van” – húzta alá Polyák. Az önkormányzati sajtó erőinek összekapcsolásáról szólva megjegyezte, sok terv volt, de aligha véletlen, hogy nem történt semmi. Végül arról beszélt, hogy a propagandamédia vezetői nem autonómok, így az, hogy most egy kicsivel több ellenzéki politikust hívnak be, mint korábban, csupán hatalmi kérdés.

 
Polyák Gábor a konferencián
Fotó: A szerző felvétele

„Ne reménykedjünk a politikai pártokban, mert azok, kevés kivételtől eltekintve az önfelszámolás állapotában vannak” – mondta Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője. A magyarországi sajtóhelyzetet homogénnak nevezte, amit azzal támasztott alá, hogy a független médiumok képviselői, nagyjából tizenketten, egy kis szobában elférnének, míg a KESMA vezetői csak az Európai Parlament nagy üléstermében. 

„Én vagyok a független vidéki újságírás egyik képviselője.” Ezzel kezdte mondandóját Porcsin Zsolt, a debreciner.hu alapító főszerkesztője. Porcsin kevéssé bízik abban, hogy a független lapok pénzügyi alapjainak megteremtésében az ellenzéki pártok valamit is segítenek majd, mert rossz és kínos példák sorát látta már az elmúlt években. A debreceni újságíró kevéssé hisz a magyar sajtó külföldi megsegítésében. „1956-ban szüleink is hiába várták az amerikai ejtőernyősöket” – emlékezetetett Porcsin. Végül a független sajtó helyzetéről azt mondta: „Küzdünk, mint giliszta a betonban, csak nem tudjuk még, hogy kifelé vagy befelé megyünk.”

(Címlapképünkön: Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke megnyitja a tanácskozást. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk