Beszántja a jegyellenőrös cégét a főváros

Belpol

A BKÜ megszüntetésével ismét a BKK végzi majd a jegyellenőrzést, pótdíjazást és utastájékoztatást. A Tarlós István idején alapított BKK-leányvállalat működésének fő jellemzője, hogy bevételeit tavaly felemésztették működési költségei. A BKÜ vezetője nem várta meg a végjátékot, azonnali hatállyal lemondott.

Felszámolja a fővárosi közösségi közlekedési eszközökön jegy-és bérletellenőrzést végző cégét a BKK – tudta meg a Narancs.hu.

Információink szerint a fővárosi önkormányzat júliustól ismét a BKK keretein belül akarja látni az ellenőröket, akiket három éve kiszervezett a BKK leányvállalatába, a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zrt.-be.  A BKÜ BKK-ba való integrálását meg sem várta a BKÜ vezérigazgatója, úgy tudjuk, Gyimesi László azonnali hatállyal lemondott.

Nem látták indokoltak

A BKÜ-t 2017. novemberben alapította a fővárosi önkormányzat a BKK számára azzal a céllal, hogy a közlekedési rendszer hatékonyabban, átláthatóbban működjön, a főváros szakmai és tulajdonosi kontrollja megerősödjön, a feladatellátás ésszerűbb legyen, a párhuzamosságok megszűnjenek.

false

A Karácsony Gábor vezette fővárosi önkormányzat azonban nem látja indokoltnak megtartani ezt a modellt, értesülésünket röviden megerősítette a főpolgármesteri hivatal is. Mint a Narancs.hu-val közölték, az erről szóló előterjesztés rövidesen a Fővárosi Közgyűlés elé kerül.

A BKÜ a jegyellenőrzés mellett a jegyértékesítését is végez, többek között a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 9 ügyfélközpontot, 12 jegy-és bérletpénztárt működtet, intézi a pótdíjazást, a BUBI ügyeit, részt vesz az utastájékoztatásban. Ezeket a feladatokat megelőzőleg a BKK is képes volt ellátni, most ismét visszakerülnek ezek a teendők a közlekedési holdinghoz.

Nem voltak jók a számok sem

A BKÜ beolvasztása mellett szóló egyik érv lehet, hogy bevételeit teljes egészében a BKK garantálja: a BKÜ a 2019-es 7 milliárd forintból 5,8 milliárdot közszolgáltatási kompenzácóiként, további 1,1 milliárdot szintén a BKK-tól, illetve kapcsolt vállalkozásaitól kapott az elvégzett szolgáltatásokért.

A 7 milliárd forint azonban csupán 13 millió forint nyereségre futotta, mivel működése felemészti bevételeit: 700 fős állomány bérköltségére 5,2 milliárdot, szolgáltatások vásárlására 1,2 milliárdot költöttek. A BKÜ megszüntetésével a vezetők bérével és a felügyelő bizottsági tagok díjázásával azonban akár spórolhat a főváros, előbbiekre 34,5 millió, utóbbiakra 5,6 milliót fordítottak, ami évi 40 milliós megtakarítás lehet.

Képünk illusztráció: jegyellenőr figyel egy rendezvényt a metró Astoria állomásán

Képünk illusztráció: jegyellenőr figyel egy rendezvényt a metró Astoria állomásán

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szabó István, az ellenőrök egy részét képviselő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke megkeresésünkre az integrációval kapcsolatba három elvásárt fogalmazott meg. A dolgozókat nem érheti érdeksérelem, ha visszakerülnek a BKK-hoz, amelytől elvárják, hogy minimum egy évig garantálja foglalkoztatásukat kollektív szerződés szerint és mindezeket írásos megállapodásban rögzítsék.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.