Betiltotta a gimnáziumigazgató az ünnepi műsort

  • narancs.hu
  • 2023. március 15.

Belpol

Mert szerinte aktuálpolitikai utalások voltak benne, például az, ahogy Petőfitől az Akasszátok föl a királyokat! című verset mondták.

Az első előadás után betiltotta az iskola keddi, március 15-re emlékező ünnepi műsorát Csenki József, a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója – írja a 444.  A lap megkereste az intézményvezetőt, aki megerősítette a hírt, és azt is mondta, döntéséért vállalja a felelősséget.  

Mivel az iskola összes diákja nem fér el egyszerre a tornateremben, hagyományosan két előadást szoktak tartani az ünnepi műsorból, de ez a második most elmaradt, mint a hangosbeszélőn bejelentették, technikai okok miatt. 

Aztán Csenki József közölte a tantestülettel, hogy a Petőfi Sándor életét születésétől haláláig bemutató műsor tele van aktuálpolitikai áthallásokkal, és ha ez nyilvánosságot kap, az árt az iskolának, ezért inkább megtiltja, hogy másodszor is elhangozzék. A tanárok egy része próbált kompromisszumos megoldást találni, felajánlották, hogy lerövidítik a szöveget, és kihagyják belőle azokat a részeket, amelyeket az igazgató problémásnak érez, de az igazgatónak nem felelt meg ez a megoldás.

Mi zavarta?

A 444 úgy tudja, például az, hogy Petőfi radikalizmusát azzal illusztrálta a műsor, hogy elhangzik az Akasszátok föl a királyokat! című vers, és egy helyen nem lehetett tisztán hallani a refrén végi szót, és ebből esetleg a miniszterelnökre gondolhat a hallgatóság. A 444 megkérdezte Csenkit, mely részekkel volt problémája, de az igazgató azt mondta, hogy ha most sorra venné az utalásokat, nem lenne értelme a döntésének, amely a műsor leállításáról szólt.

A műsorban egyébként nem csak Petőfi versei hangzottak el, hanem általa inspirált művek is, így Varró Dániel, Utassy József verse, népdalok, és a Nemzeti hiphop a Belgától, a Világszakadtság a Kozmosztól. 

A darabot író pedagógus nem kívánt nyilatkozni. A 444 végül arra jutott, Csenki Józsefnek nem tetszhetett a Kozmosz Petőfi-átirata: 

Látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok

Nincs völgy, nincs fa az ablak előtt

Nézed a latyakos téli várost

Már hó takará el a Corvintetőt

Odakint ez a fura Európa

Csendes nagyon, csendes megint

Elzúgtak, ahogy szoktak az álmok

Szívunk tovább ezek szerint”.

 

 

Az igazgató ezt nyilatkozta a döntéséről:

„Az első előadást megtekintve azt tapasztaltam, hogy a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.”

A 444 hangsúlyozza, az igazgatót a tanárok nem tartják kormánypártinak. Döntése mindazonáltal felháborította a darabban szereplő negyedikeseket, akik tiltakoztak, petíciót fogalmaztak, aláírásokat gyűjtöttek. Egy szülő szerint talán még jó is, hogy így történt, mert a gyerekek legalább megtanulják, milyen a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.