Betiltotta a gimnáziumigazgató az ünnepi műsort

  • narancs.hu
  • 2023. március 15.

Belpol

Mert szerinte aktuálpolitikai utalások voltak benne, például az, ahogy Petőfitől az Akasszátok föl a királyokat! című verset mondták.

Az első előadás után betiltotta az iskola keddi, március 15-re emlékező ünnepi műsorát Csenki József, a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója – írja a 444.  A lap megkereste az intézményvezetőt, aki megerősítette a hírt, és azt is mondta, döntéséért vállalja a felelősséget.  

Mivel az iskola összes diákja nem fér el egyszerre a tornateremben, hagyományosan két előadást szoktak tartani az ünnepi műsorból, de ez a második most elmaradt, mint a hangosbeszélőn bejelentették, technikai okok miatt. 

Aztán Csenki József közölte a tantestülettel, hogy a Petőfi Sándor életét születésétől haláláig bemutató műsor tele van aktuálpolitikai áthallásokkal, és ha ez nyilvánosságot kap, az árt az iskolának, ezért inkább megtiltja, hogy másodszor is elhangozzék. A tanárok egy része próbált kompromisszumos megoldást találni, felajánlották, hogy lerövidítik a szöveget, és kihagyják belőle azokat a részeket, amelyeket az igazgató problémásnak érez, de az igazgatónak nem felelt meg ez a megoldás.

Mi zavarta?

A 444 úgy tudja, például az, hogy Petőfi radikalizmusát azzal illusztrálta a műsor, hogy elhangzik az Akasszátok föl a királyokat! című vers, és egy helyen nem lehetett tisztán hallani a refrén végi szót, és ebből esetleg a miniszterelnökre gondolhat a hallgatóság. A 444 megkérdezte Csenkit, mely részekkel volt problémája, de az igazgató azt mondta, hogy ha most sorra venné az utalásokat, nem lenne értelme a döntésének, amely a műsor leállításáról szólt.

A műsorban egyébként nem csak Petőfi versei hangzottak el, hanem általa inspirált művek is, így Varró Dániel, Utassy József verse, népdalok, és a Nemzeti hiphop a Belgától, a Világszakadtság a Kozmosztól. 

A darabot író pedagógus nem kívánt nyilatkozni. A 444 végül arra jutott, Csenki Józsefnek nem tetszhetett a Kozmosz Petőfi-átirata: 

Látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok

Nincs völgy, nincs fa az ablak előtt

Nézed a latyakos téli várost

Már hó takará el a Corvintetőt

Odakint ez a fura Európa

Csendes nagyon, csendes megint

Elzúgtak, ahogy szoktak az álmok

Szívunk tovább ezek szerint”.

 

 

Az igazgató ezt nyilatkozta a döntéséről:

„Az első előadást megtekintve azt tapasztaltam, hogy a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.”

A 444 hangsúlyozza, az igazgatót a tanárok nem tartják kormánypártinak. Döntése mindazonáltal felháborította a darabban szereplő negyedikeseket, akik tiltakoztak, petíciót fogalmaztak, aláírásokat gyűjtöttek. Egy szülő szerint talán még jó is, hogy így történt, mert a gyerekek legalább megtanulják, milyen a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk