Karácsony: Amíg van ok félni, nem tettünk eleget a szabadságért

  • narancs.hu
  • 2023. március 15.

Belpol

A Szabadságmeneten arról is szó volt, hogy míg 1848 a jogkiterjesztés forradalma volt, most a jogfosztás csöndes ellenforradalma zajlik. Fotóriportunk az eseményről.

Szabadságszerető magyarokként köszöntötte a szerdai Szabadságmenet résztvevőit Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti Andrássy úton felállított színpadon. A Telex tudósítása szerint több ezren gyűltek össze a rendezvényen. Öt fok volt, közepesen erős szél fújt.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 A politikus emlékeztetett a tavalyi tavaszra, amikor ugyanilyen találkozón reménykedtek a változásban, de hiába. Karácsony szerint reménynek mindig lennie kell, és a tél egyszer véget ér. Viccelődött azon, hogy Orbán Viktor Kiskőrösre ment: azt mondta, Petőfi elámulna rajta, hogy életre kelt a helység kalapácsa. 

A főpolgármester szerint amíg van ok félni, addig „nem tettünk eleget még a szabadságunkért”. A kormány politikájára utalva azt mondta, a pávatánc megint a történelem rossz oldalára sodorja a magyarokat, de aki ma kokárdát hord, annak meggyőződése szerint ki kell mondania, hogy Magyarországot, Ukrajnát és minden más országot megilleti a szabadság. Azt is szóba hozta, a magyarok most sem kérnek az új orosz cárból.  Beszélt arról, hogy amióta 2019-ben megnyerte a főpolgármester-választást, azért dolgozik, hogy Budapest köztársaság legyen.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 A köztársaság most az orvosoké, a pedagógusoké, helyi civileké, akik az akkumulátorgyártás ellen tiltakoznak. Szerinte a köztársaságnak egyre kevesebb köze van a pártpolitikához. Karácsony jövőre ugyanezen a helyen szeretne találkozni az emberekkel, abban bízik, akkor többen eljönnek.

Molnár Piroska színművész elmondta Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versét, Iványi Gábor lelkész pedig a márciusi ifjak tizenkét pontjáról beszélt. A kijelentő mondatból nála kérdőmondat lett: „Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését?” A jelenlévők feleltek: „Igen!” Iványi emlékeztetett, 175 év nem volt elég ahhoz, hogy ez az óhaj megvalósuljon, szerinte ez abból látszik, hogy az egyetlen ellenzéki napilapban hamis propaganda kell hogy megjelenjen, hogy a lap életben maradjon. Iványi valószínűleg a Népszavában közölt kormányzati hirdetésekre gondolt.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 A lelkész azt gondolja, a magyarok restségén múlt, hogy ez a szent cél nem valósult meg.  Iványi Gábor szerint olyan magyar kormányra van szükség, amelyben nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik az oktatás- és az egészségügy, ahol vallási egyenlőség van, a Magyar Nemzeti Bank vigyáz arra, ne lopják el az emberek pénzét, és ahol a NAV-ot nem küldik rá a kormány politikai ellenfeleire. Addig nem megy előrébb a világ, amíg nem lesz béke a különböző politikai irányok között – mondta a lelkész. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 Baranyi Krisztina ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester egyszerre ment föl a színpadra. Baranyi Krisztina arról beszélt, ha nem lenne független politikus, aligha tehette volna meg néhány hete, hogy ukrajnai, bucsai diákokat fogad. Függetlenként most Magyarországon könnyebben ragaszkodhat az ember az elveihez és lehet szolidáris. A ferencvárosi polgármester az alagút végén lévő fényről beszélt, amely most a civileknek köszönhetően látszik, és úgy érzi, nincs más választás, mint küzdeni az igazságért, mert addog szabad az ember, amíg harcol a zsarnokság ellen. Józsefvárosi kollégája arra emlékeztetett, hogy a márciusi ifjak olyan politikát akartak látni és művelni, amely a közjót szolgálja, és ezt most újra követelni kell. Pikó András szerint a politika most egy szűk csoport érdekeit szolgálja, a kormányzásban nem felelős politikusokat lehet látni, hanem strómanokat, akik lopott közpénzzel, hazugságkampányokkal, a választási rendszer megerőszakolásával tartják kézben a hatalmat. Pikó szerint lassan szolga lett mindenki, és alattvaló a tanár, a diák, a művész, a kétkezi munkás. Aki kiáll fontos közszolgáltatásokért, mint a közoktatás vagy a közegészségügy, azokra rásütik a bélyeget és „kipöckölhetik a nemzetből”. Míg 1848 a jogkiterjesztés forradalma volt, most épp a jogfosztás csöndes ellenforradalma zajlik.  Szerinte most a legfontosabb feladat visszaszerezni a becsületet és a köztársaságot. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 A rendezvényen Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára arról beszélt, hogy folytatják a tüntetést. A jelenlévők megemlékeztek az orosz-ukrán háború áldozatairól, Dés László és Wunderlich József elénekelte a Mi vagyunk a Grund című dalt. Az Egységes Diákfront tagja, Pirint Gergő arról beszélt, egy éve tüntetnek, és még csak rájuk sem hederített a kormány. „Milyen ország az, ahol félnünk kell attól, mit mondunk, mert fű alatt szankcionálhatnak bennünket? Mi, diákok, ebből nem kérünk. Egyenlőséget és szabadságot akarunk” – mondta a szónok. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.