Bíróság elé viszi az EB a Klubrádió és a homofób "gyerekvédelmi" törvény ügyét

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Belpol

Bírósági szakaszba lépnek a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárások.

Az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal kirobbant vitáját az LMBTQ közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról – írja a Népszava.  A

lapnak több független brüsszeli forrás is megerősítette, hogy az uniós testület még ezen a héten dönthet arról, hogy a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat az utolsó szakaszukba lépteti.

Az EB azért viszi bíróság elé a magyar “gyermekvédelmi törvényt”, mert az az előírás, amelyben megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan tartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, több  uniós jogszabállyal is ellentétes.

Ráadásul sérti az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Arról, hogy at LMBTQ-tartalmú, a “Meseország mindenkié” című gyermekkönyvön figyelmeztetést kell elhylezni, az az EB véleménye, hogy ez  korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát és indokolatlan, a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést alkalmaz.

A két ügy miatt még tavaly júliusban indítottak kezdett kötelezettségszegési eljárást, ez fog mostanra a bírósági szakaszba érni

A Klubrédió ügyében az EB álláspontja az, hogy a frekvencia megvonásáról szóló döntés erősen aránytalannak és átláthatatlan volt, valemint az uniós hírközlési szabályokkal ellentétes. Ezért szintén kötelezettségsértési eljárást indítottak Magyarországgal szemben, és mivel a kormány nem tudott megfelelő magyarázatot adni, itt is következik a bírósághoz való fordulás. 

A Népszava hozzáteszi: az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk