Bocsánatot kért a Fidesz által lerohant gyöngyösi polgármester, mert megkapta az oltást

  • Molnár Richárd
  • 2021. január 26.

Belpol

A független gyöngyösi városvezető arról beszélt: kis híján több tucat vakcina végezte a kukában egy idősotthonba rendelt szállítmányból, amelyből végül ő is kapott oltást. Hiesz György állítása szerint tényleg azt hitte, a prioritási sorrend ellenére beolthatják.

Váratlan erővel esett neki a komplett Fidesz-közeli média Gyöngyös polgármesterének, a független Hiesz Györgynek, miután kiderült: bár az oltási prioritás alapján nem kaphatna vakcinát, mégis beoltották koronavírus ellen. Az ügyet a Pesti Srácok indította el. Cikkükben azt állították: miután a gyöngyösi Bugát Pál Kórházba az aznapi felhasználásra kiolvasztott védőoltás-mennyiségből egy intézményi oltás után érkezett vissza „néhány vakcinaadag”, Hiesz György megjelent a kórházban és lényegében kikövetelte maga számára az oltást. Azt nem tudni, hogy a kormánypárti hírportál honnan szerzett meg ilyen érzékeny, egészségügyi adatokat a polgármesterről. Egyben azt állították, hogy a 64 éves Hiesz nem lett volna jogosult az oltásra.

A Narancs.hu kérdésekkel fordult Gyöngyös polgármesteréhez, hogy tisztázza a helyzetet. Ám a korábban MSZP-s, de a 2019-es önkormányzati választásokon függetlenként, viszont a szocialisták, a DK és a Momentum támogatásával újraválasztott városvezető végül csak az önkormányzati tulajdonban lévő Gyöngyösi Városi Televíziónak adott interjút.

Téves létszámadat az idősotthonban

A sok helyen kissé zavaros interjú azt a látszatot kelti a nézőben, hogy Hiesz Györgyöt valóban meglephette a kormánymédia támadása. A polgármester elmondta, január első napjaiban a Bugát Pál Kórház személyzete „a Mátra túloldalára” érkezett Covid-oltásra egy meg nem nevezett idősotthonba.

„Akik ezt koordinálták, egy eléggé téves számot adhattak meg, mert az a vakcinaszám, amit kivittek, abból több tucat oltóanyag megmaradt. A vakcina felbontása után 6 óra marad arra, hogy a védőoltást beadják. A nagy távolság miatt összesen másfél órája maradt az orvosi személyzetnek, hogy eldöntse, a kukába kerül-e a vakcina” – mondta Hiesz. Szerinte az orvosok ezután értesítették a gyöngyösi háziorvosokat,

akik pedig a „körzetükben élő, általuk ismert személyeket”, köztük magát Hieszt is arról, hogy lehetőség van koronavírus elleni védőoltás beadására.

Azt viszont nem tudta megmondani a polgármester, hogy miért éppen őt hívta fel a háziorvosa. Tagadta, hogy bárkit is kényszerített volna, hogy megkaphassa az oltást.

„Szombaton kaptam a telefont, ebédidőben, hogy megmaradt sok vakcina, menjek be, és beadják a védőoltást, egy órám van dönteni róla. Ekkor az oltópontra bementem, és egy kérdőív kitöltése után, sokadmagammal várakoztam” – közölte Hiesz, aki ekkor és később a riporter kérdésére is elmondta, fogalma sincs, milyen protokoll van arra az esetre, ha megmarad a vakcina.

Hiesz ezt követően arról beszélt, hogy fél a koronavírustól, mert nem tudja, hogyan reagálna rá a szervezete. Hozzátette, féltette a családját, az unokáját is, ezért amikor hívták, nem gondolkodott és elment az oltópontra.

Nem regisztrált

„Utólag az ember nagyon okos,

de úgy vélem, hogy hibáztam, ezért bocsánatot kérek.

Nem tudtam, ha engem az egészségügyi szakszemélyzet oltásra hív, mit tegyek. Ha tudom, hogy ilyen kereszttűzbe kerülök, nem vállalom az oltást” – mondta a polgármester, aki ugyanakkor természetesnek tartaná, ha a védekezésben résztvevő politikai döntéshozókat, így a miniszterelnököt, a kormányt és a polgármestereket már régen beoltották volna. Elmondta azt is, hogy egyébként még nem regisztrált az oltásra a Miniszterelnöki Kabinetiroda vakcinaoldalán.

Hiesz hozzátette, becsüli a kórház vezetésének eljárását, hogy nem a kukában végezték a vakcinák. Szerinte komoly szervezési problémák vannak az oltási programban, az önkormányzatokkal pedig semmilyen információt nem oszt meg a kormány például arról, hogy mi a protokoll a megmaradó vakcinákkal.

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.