Ez lehetett a külsős szakértők problémája az orosz vakcinával

  • narancs.hu
  • 2021. január 27.

Belpol

Az OGYÉI a felkért szakértői testület negatív véleménye ellenére megadta az engedélyt a Szputnyik V-nek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet múlt szerdán ideiglenes alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Szputnyik V koornavírus elleni vakcinára.

Azóta a Telex és a 444 is arról számolt be, hogy az OGYÉI által felkért külsős szakértői testület nem javasolta az orosz vakcina engedélyezését, mert ellentmondásokat talált a készítmény dokumentációjában.

Ennél több eddig ne derült ki, mivel a testület tagjait titoktartási nyilatkozat köti, és az sem nyilvános, kik voltak a felkért szakértők.

A Népszava most újabb információkat közölt a szakértői aggályokról. A lap úgy tudja, a külsős testület negatív véleményét az indokolta, hogy a forgalomba kerülő Szputnyik V vakcina összetétele nem egyezett meg azzal, amit a klinikai vizsgálatban használtak. Emellett kifogásolták azt is, hogy az OGYÉI mindössze néhány órát kapott a gyártás ellenőrzésére.

Hogy a gyógyszerhatóság nem teljesen bízik az orosz vakcina stabil összetételében, azt egyébként már maga az engedély is jelezte. Azzal a feltétellel adták ugyanis ki, hogy "az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá."

Magyarország az EU-s tagállamok közül elsőként és eddigi egyetlenként engedélyezte az orosz vakcinát, Szijjártó Péter múlt heti bejelentése szerint pedig már vásároltunk is belőle egymillió embernek elegendő mennyiséget. 

Figyelmébe ajánljuk