Varga Judit: törvényjavaslat készül a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról

  • narancs.hu
  • 2021.01.26 16:50

Belpol

Az igazságügyminiszter csak azt szeretné, ha a techcégek működése törvényes, átlátható és ellenőrizhető lenne.

Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról - jelentette be Varga Judit a Facebook-oldalán.

Mint írja:

"Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik. Továbbra is együttműködünk az Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül."

Az ügy előzménye, hogy december közepén az igazságügyminiszter arról írt a Facebook-on, hogy egy korábbi posztja, amely arról szólt, hogy a közösségi média aktivitásnak kiemelt szerepe lehet a 2022-es választás során, kevesebb elérést mutatott. Varga Judit szerint az történt, hogy:

"Ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos Facebook fiókommal kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán."

Ezt aztán a hvg.hu-nak a Facebook szóvivője cáfolta.

Egy héttel ezelőtti Facebook-posztjában Varga Judit ismét elővette a témát, akkor arról írt, hogy "a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van." Majd hozzátette, hogy "összehívtam a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését (és a héten egyeztetek a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről)."

Neked ajánljuk