Irányított közbeszerzések: Boldog István módszerét másolják

Belpol

Az ügyészség nyomozást folytat a képviselő ellen, de nemcsak az ő körzetében figyelhető meg ugyanaz a közbeszerzési szisztéma. Utánakérdeztünk, milyen szakaszban járnak az eljárások.

Polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők tiltakoznak – néhol kiszivárogtatásokkal – az irányított közbeszerzési gyakorlattal szemben. A településfejlesztési pénzek becsatornázása sok helyütt hasonló szisztéma alapján működik, ahogyan Boldog István országgyűlési képviselő választókerületében is.

Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból. A teljes cikket keresse a nyomtatott kiadásban!

„A vele kapcsolatban megjelent sajtóhírek egytől egyig igazak, amivel viszont gyanúsítják, az csak a töredéke annak, amit valójában elkövetett” – mondta el véleményét Nagy Szilárd. Tavaly év végén vált nyilvánossá, hogy Boldog üzelmeire a sikkasztásért elítélt exfideszes volt kengyeli polgármester vádalkuja révén derülhetett fény; utóbbi így megúszta felfüggesztett büntetéssel. A volt településvezető állítja, a képviselő megfenyegette a pályázati tervezések idején, hogy ha nem „az ő pályázatíróját, projektmenedzserét, közbeszerzési tanácsadóját, kivitelezőjét választja”, akkor Kengyel semmilyen pályázati forráshoz nem jut. (...)

Övé a vár, övé a lekvár (Boldog István lekvárfőző fesztivált celebrál Kétpón)

Övé a vár, övé a lekvár (Boldog István lekvárfőző fesztivált celebrál Kétpón)

Fotó: MTI/Mészáros János

„Boldog István ellen azért folyik nyomozás, mert a választókörzetében több polgármester is fellázadt az ocsmány rendszer ellen. Azzal zsarolta őket, hogy akkor kapnak uniós pénzt, ha az általa előírt cégek fogják végezni a munkát. Ez a módszer nem csak az ő körzetére igaz. Eddig vele együtt négy esetben, négy képviselő körzetében, a hozzájuk tartozó közbeszerzéseket vizsgálva egyértelműen és kétséget kizáróan megállapítható, hogy ugyanúgy részt vettek ők is a pályázatok manipulálásában, mint Boldog István” – mondja Hadházy Ákos, aki oroszlánrészt vállalt az elmúlt időszak korrupciós ügyeinek feltárásában. (...) A képviselő szerint a vizsgált közbeszerzéseken kötelező öt ajánlatot bekérni ahhoz, hogy valódi versenyben a legjobbat ki lehessen választani. Ám ha megnézzük, mely cégek nyertek és kiket hívtak meg, látható, hogy mind a négy körzetnek megvan a maga „kedvence”; ezek mindig nyernek, miközben minden faluban ugyanazt a négy másikat hívják meg, amelyek rendszerint nem működő társaságok, sokszor nem is adnak be ajánlatot, így értelemszerűen nem is nyernek. (...)

„A helyieknek elegük lett, elkezdtek lázadozni a belekényszerítés ellen” – fogalmaz Boldog István ügyéről Horváth András korábbi NAV-elemző, aki Hadházy Ákos munkáját segíti. Szerinte az vezetett a képviselő ellen indított eljárásig, hogy a térség tisztségviselői információkat szolgáltattak a hatóságoknak. Ez egyébként jól használható tanulság is: azok a településvezetők, akik nem akarnak beletörődni az irányított közbeszerzésekbe, szivárogtatásokkal eredményt tudnak elérni.

A teljes cikket keresse a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő lapszámában.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?