Brüsszel után új ellenséget talált magának a Fidesz: az ENSZ-t

  • narancs.hu
  • 2018. január 28.

Belpol

Már ők is a Soros-tervet hajtják végre.

Az „ENSZ migránscsomagjáról” tartott sajtótájékoztatót Puskás Imre, a Fidesz szóvivője.

Szerinte ez a csomag azt jelentené, hogy „a migráció zöld utat kap világszerte, és a nemzetközi jogon át ráerőltetnék az országokra ezeket a migránsbarát javaslatokat. A javaslatok nagyon ismerősek, a Soros-tervben csupa ehhez hasonló gondolatot lehet olvasni – jegyezte meg a szóvivő, aki felidézte ezek közül az évi egymillió migráns behozatalát, a családegyesítés segítését, azt, hogy legalizálják a gazdasági bevándorlást, hogy adjanak segélyt a migránsoknak, és szüntessék meg a nemzeti határok védelmét”.

A biztosítékot António Guterres ENSZ-főtitkár véleménycikke vágta ki, ami magyarul három napja jelent meg a Népszavában, de az ENSZ honlapján már január 11. óta olvasható.

António Guterres: A migráció igazi lehetőség

A migráció erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. A migránsok nagy része törvényesen él és dolgozik. Ugyanakkor a migráció politikai feszültségek forrása is lehet, valamint emberi tragédiákhoz is vezethet, amikor a diszkriminációval és túlkapásokkal szembesülő elkeseredett emberek az életüket kockáztatva indulnak útnak.

Ebben Guterres három alapvető dolgot javasol: a migráció gazdasági előnyeinek tudatosítását, a jogállami eljárások helyreállítását és a tranzittáborokban rekedt menekültek globális léptékű szétosztását, letelepítését. Mindezt az ENSZ egy jogi kötőerővel nem bíró nyilatkozattal szeretné elősegíteni.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Kossuth rádióban szintén bírálta Guterres írását. Azt mondta: „Ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni.”

A tárgyalások alapját még egy 2016-ban elfogadott nyilatkozat, a New York-i deklaráció képezi. Donald Trump decemberben jelentette be, hogy nem ért egyet a még Obama elnök által támogatott nyilatkozattal, ezért az USA a továbbiakban nem vesz részt a migrációs egyezmény előkészítésében.

Donald Trump pulls US out of UN global compact on migration

On eve of international conference, US envoy says plan for more humane strategy is incompatible with US sovereignty The Trump administration has pulled out of the United Nations’ ambitious plans to create a more humane global strategy on migration, saying involvement in the process interferes with American sovereignty, and runs counter to US immigration policies.

Figyelmébe ajánljuk