Brüsszel vizsgálódik a fideszes médiabirodalom ügyében

  • narancs.hu
  • 2019. május 3.

Belpol

Még akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Bizottság, ha versenyjogi szempontból kifogásolható a magyar kormánypárti sajtó működtetése.

A Bruxinfó után a Politiconak is megerősítette az Európai Bizottság, hogy egy panasz alapján vizsgálódik a Magyarországon létrehozott kormányközeli médiakonglomerátum ügyében – írja az Eurológus.

A Bruxinfónak Margrete Vestager versenypolitikai biztos kijelentette, arra kíváncsiak, van-e állami támogatási vonzata a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) tömörített több száz lap működtetésének.

A Politico annyit tett hozzá, hogy a KESMA létrehozását és működését erőteljesen kifogásolják a magyar ellenzéki pártok, mert a magyar médiapluralitás csökkentésére irányuló lépésnek tartják.

A magyarországi médiahelyzet miatt korábban már aggodalmát fejezte ki az Európa Tanács is. Éves jelentésükben azt írták: „ Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben".

Az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot ebben az ügyben (is) Magyarország ellen.

Az Európa Tanács szerint jelentős veszélyben van Európában a média- és véleménynyilvánítás szabadsága

Friss jelentésükben Magyarországra is kitérnek. Ma van a sajtószabadság világnapja, melynek alkalmából az Európai Tanács arra hívta fel a figyelmet, hogy Európán belül nő az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés, illetve jelentős veszélyben van a média- és véleménynyilvánítás szabadsága - írja a A tanács továbbá jelezte azt is, hogy az online térben terjedő hamis hírek káros hatással vannak a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.

Figyelmébe ajánljuk