Nem véletlenül épp most hívták Orbánt Washingtonba: gáz- és fegyvervásárlás lehet a találkozó ára

  • narancs.hu
  • 2019. május 3.

Belpol

Dollármilliárdos ajándékcsomagról lehet szó.

A Népszava cikke szerint a magyar kormány már egy márciusi diplomáciai munkareggelin megígérte az amerikaiaknak, hogy akkor is vásárolnak Ukrajnán keresztül érkező gázt Oroszországból, ha lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés 2020 után.

A lap szerint közvetve ez is szerepet játszhatott abban, hogy májusban fog találkozni Washingtonban Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő.

Az USA számára egyértelmű cél, hogy ha már orosz gázt vásárol Magyarország, akkor azt továbbra is Ukrajnán keresztül fogadja, ne pedig a később elkészülő Északi Áramlat 2-es vezetéken. Mert így a NATO-hoz csatlakozni kívánó Ukrajna továbbra is jelentős tranzitdíjra tehet szert, és nem veszítené el szerepét az európai gázellátásban.

De mindemellett Washingtonban továbbra is stratégiai jelentőségűnek tartják, hogy a térség államai szakadjanak le az egyoldalú orosz gázfüggőségről.

Az energetika mellett a fegyvervásárlás lehet a másik kulcstényező az Orbán–Trump-találkozó létrejöttében. Felmerült már korábban, hogy norvég-amerikai Kongsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásárolj Magyarország, meg az is, hogy Patriot rakétákat is rendelhet a kabinet.

Ez a beszerzés akár egymilliárd dolláros tétel is lehet, ez pedig már amerikai léptékkel mérve is jelentős. De szóba kerülhet még a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek kiváltása F-22-es vagy F-35-ös amerikai gépekkel is.

A magyar kormány 2010 és 2018 között nem vásárolt fegyvereket, így ennek ígérete óriási szerepet játszhatott abban, hogy Orbán meghívását mostanra időzítették.

Orbán Viktor és Donald Trump közelgő találkozója a tengerentúli sajtóban is nagy visszhangot keltett, több jelentős lap is kiemelte, hogy a találkozót Orbán később akár "fegyverként" is használhatja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.