Cegléd 650 milliót nyert egy uniós pályázaton, de elfelejtették elkölteni

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Belpol

Kamatostul vissza kell fizetnie a városnak. Mindenki egymásra mutogat a hiba miatt.

Egy uniós pályázaton megnyert 650 millió forintot a ceglédi önkormányzat egyszerűen elfelejtett felhasználni  – számol be a Válasz Online. Mivel kamatostul kell visszafizetniük, a bénázás 1 milliárd forintjába kerülhet a városnak.

Az az önkormányzat 2016-ban pályázott EU-s támogatásra, hogy egy második ipari parkot létesíthessenek, azt remélték, hogy az épülő M4-es autóút miatt újabb gyárakat tudnak odavonzani. Százszázalékos, vissza nem térítendő támogatás formájában 650 millió forintot meg is nyertek.

Csakhogy a 2019-es önkormányzati választás után Csáky András egykori MDF-es parlamenti képviselő lett a polgármester, miközben a képviselő-testület többsége fideszes maradt, így sok esetben utóbbiak tudták irányítani a döntéshozatalt – derül ki a hvg.hu összefoglalójából.

Az új testület idején derült ki, hogy az ipari parkot ennyiből nem biztos, hogy ki tudják hozni, mindenesetre a fejlesztés egy része, az ide tervezett út elkészült. A következő lépés az lett volna, hogy közbeszerzési pályázatot írnak ki a terület közművesítésére, de ez máig ismeretlen okból elmaradt, a lap szerint senki nem tudja, valójában miért.

Az volt az általános vélemény, hogy: egyszerűen elfeledkeztek róla”

– olvasható a cikkben, ami részletesen felvázolja, hogyan ment a településen az egymásra mutogatás a hiba miatt.

Mire észbe kaptak, már kifutottak a határidőkből, ezért valószínűleg kamatostul kell visszaadni az államnak 650 millió forintot, ami így akár 1 milliárd forint is lehet, ráadásképpen saját forrásból kell befejezni a munkát. Cegléd éves bevétele 2023-ban 10 milliárd forint körül volt, vagyis ez mindenképpen érzékenyen érintheti a települést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk