Tiborcz István köre tűnhet fel a salgótarjáni szennyezést okozó cég mögött

Belpol

Korábbi sajtóbeszámolók szerint a miniszterelnök vejéhez köthető érdekkörhöz került az akkumulátor hulladék feldolgozásával is foglalkozó Éltex Kft., amely rákkeltő anyaggal szennyezte a Salgó-patakot márciusban. Rákérdeztünk a BDPST Groupnál, hogy van-e köze Tiborcz Istvánnak a társasághoz. 

 

Rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz foly ki az Éltex Kft. hulladékgazdálkodó salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén – számolt be a Greenpeace hétfőn. A cég mögött egy olyan magántőkealap áll, amely Tiborcz István érdekköréhez köthető. Megkerestük Orbán Viktor miniszterelnök vejének legismertebb vállalkozását, a BDPST Groupot, amely cáfolta, hogy lenne köze az Éltex Kft.-hoz. Viszont azt nem tagadta, hogy a társaság Tiborcz érdekköréhez tartozik. 

A zöld civil szervezetnek helyi lakosok jelezték, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A bejelentés alapján március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízről. A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat.

Az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbméter), illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbméter).

A vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-Diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni.

A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az érintett élővizeket.

Éltex: Nem mi szennyeztünk. Greenpeace: A szennyezés az Éltex telephelyéről származik

Az Éltex Kft. a Greenpeace által nyilvánosságra hozott eset után közleményt adott ki az oldalán. Mint fogalmaz a cég,  „az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több 100 év során felgyűlt szennyezés kármentési tevékenységét végeztük, monitoring kutakat fúrattunk és életveszélyesnek minősített épületeket bontottunk le. A telepen csak a 24 órás biztonsági őrzés céljából tartózkodik 4 fő. Március 18 – án a Katasztrófavédelmi hatóság mintavételi laborja is járt a helyszínen. A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt Salak gyűjtő, osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó – patakba. A Salgó- patak pedig végig folyik a salgótarjáni telepünkön. Cégünk nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort, vagy akkumulátor hulladékot Salgótarjánban” – írta a társaság, hozzátéve, állításuk szerint a szennyezés határozottan nem az Éltex Kft. tevékenységének következménye. 

A közlemény szerint valótlanságok jelentek meg a társasággal kapcsolatban: a szennyezés nem a tevékenységükhöz köthető; a hivatkozott mintavétel nem akkreditált, a szennyezésről szóló cikket a megkérdezésük nélkül adták közre, „a szakmai véleményünk vagy hiteles hatósági mérések nélkül egy nem akkreditált mintavételi központ által”. Továbbá az eset helyszíne pontosan behatárolhat. 

Az Éltex közleményére nem sokkal később a Greenpeace is reagált: mint fogalmazott a civil szervezet, a szennyezés a a tapasztalataik alapján társaság telephelyéről folyt ki, a mintavételi pont az Éltex Kft.-hez tartozó területen található. Az eredeti közleményükben azt állították, hogy rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről, a továbbiak megállapítása hatósági felelősség. Nyilvánvalóvá tették, hogy a vinil-klorid rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező szert, ami a PVC-gyártás alapanyaga, azt nem állították, hogy akkumulátor hulladékból származna. 

„Valószínűtlennek tűnik, hogy az illékony vinil-klorid – ami nagy valószínűséggel a Salgó-patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az élővizeit – egy korábbi szennyezés kimosódásában ilyen koncentrációban lenne jelen. Ez alapján feltételezhetjük, hogy egy friss szennyezésről van szó.Az Éltex Kft. kifogásolta, hogy a mintavétel nem akkreditált volt. Mi ezt nem is állítottuk. A Greenpeace szakértői évtizedek óta nem akkreditáltan, de szigorú mintavételi protokoll szerint eljárva vesznek mintákat. Azt, mint minden esetben, már akkreditált méréssel, az Eurofins Magyarország laboratóriumában vizsgálták ki” – fogalmazott a szervezet.

Meghatározó akkuhulladék kezelő

Az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, már meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának kezelésében. Többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A gyár területén belül több létesítményt is bérel, onnan éves szinten mintegy 16 290 tonna hulladékot gyűjthet be és kezelhet.

Már korábban is több szabálytalanságot tártak fel az Éltex Kft.-vel kapcsolatban: részben ők szállítják el a hulladékot a komáromi akkumulátorgyárból. A bíróság kimondta, hogy az Átlátszó jogosan állította: az Éltex mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Korábban Salgótarjánban 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég.

Az Éltex telephelyeinek száma folyamatosan nőtt az utóbbi években, ahogy az általuk átvett akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó hulladékok is. A Greenpeace információi szerint a vállalat Gödön és Kistarcsán NMP-t tartalmazó akkumulátorhulladékot is feldolgoz.

Tiborczék a háttérben?

Az Éltex Kereskedelmi és Fuvarozó Kft.-t 1993-ban hozták létre, a weboldala szerint 34 országban van jelen, a foglalkoztatás tekintetében a legnagyobb a hazai hulladékgazdálkodási szektorban. Az Éltex Kft. egyik tulajdonosa a Global Refuse Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság, melynek a szavazati jogának mértéke meghaladja az 50 százalékot. A részvénytársaság vezető tisztségviselője egy bizonyos Figura Ferenc. 

A Válasz Online már többször foglalkozott Figurával, mint Tiborcz István esetleges strómanjával. Mint egy 2022-es cikkben írta a lap, egy Dicső Lászlóból, Sájer Gáborból, valamint Figura Ferencből álló csapat közösen kezdett naperőmű-beruházásokba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, majd egyikük-másikuk feltűnt Veszprém, Békés, Baranya, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések szolárparkjai körül is. 

A napelemes projektek végső haszonhúzója a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM), melyet az Equilor Alapkezelő Zrt. menedzsel, ez pedig egy fedél alatt üzemel Tiborcz érdekeltségével, a BDPST Grouppal a Pasaréti úton.*

Ugyanennek a CEOM-nak lett egy hulladékgazdálkodás-fókuszú érdekeltsége is: méghozzá a mostani salgótarjáni szennyezést jegyző Éltex Kft.-t is benyelő Global Refuse Holding Zrt. 

Az egyszerűség kedvéért: a Tiborcz István érdekköréhez tartozó CEOM tulajdonolja a Global Refuse Holding Zrt.-t, ami pedig tulajdonosa a salgótarjáni szennyezést okozó Éltex Kft.-nek. 

„Kimagaslóan fontos a fenntarthatóság”

Tiborcz Istvánt a BDPST Groupon keresztül kerestük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy helytálló-e az állítás, miszerint az Éltex Kft. a tulajdonosi hátterén keresztül ő érdekeltségébe tartozik, illetve arra is, hogy mi az álláspontja a Salgó-patakot ért szennyezést illetően. 

A cégtől az alábbi választ kaptuk, mellyel konkrétan nem cáfolták, hogy személyesen Tiborcz Istvánnak van köze az Éltex Kft.-hez: 

„A BDPST Group a múltban sem rendelkezett, és most sem rendelkezik tulajdonosi érdekeltséggel az Éltex Kft.-ben. Ennek megfelelően az említett cég tevékenységére semmilyen rálátása vagy ráhatása nincs.

Itt szeretnénk jelezni, hogy a BDPST Grouphoz tartozó társaságok működésében kimagaslóan fontos a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata, amit nem csak a tevékenysége, de a befektetései kapcsán is kiemelt szempontként kezel a cégcsoport.”

 

Frissítés*

Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk: „Az Equilort Szécsényi Bálint, Tiborcz üzlettársa vezeti”. A cikk megjelenése után kaptunk egy levelet az Equilor Befektetési Zrt. sajtómunkatársától, miszerint Szécsényi Bálint nevezett cég elnök-vezérigazgatója, mely társaság független az Equilor Alapkezelőtől, ezért kérik, hogy a vonatkozó mondatot töröljük. Lapunk megjegyzi, a befektetési zrt., valamint az alapkezelő székhelye is a Pasaréti út 122-124. alatt található, Szécsényi Bálint pedig amellett, hogy a cég elnök-vezérigazgatói tisztségét tölti be, az alapkezelő felügyelőbizottságának az elnöke

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk