Cider Alma: a miniszterelnöki rokonok milliárdos buktájának háttere

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. június 1.

Belpol

Ötmilliárd forintos minisztériumi hitel, miniszterelnöki rokonok, több tízezer tonna eltűnt áru, hárommilliárdos mínusz. Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

A  Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt. (MNKH) 2014-ben úgy gondolta, kihasít egy darabot a nemzetközi almapiacból. Erre a feladatra a szakmai tapasztalattal nem rendelkező, ám Orbán Viktor feleségéhez nagyon is közel álló Cider Alma Kft.-t választotta. A Cider végül hárommilliárd forintos tartozást hagyott maga után az állami cégnél, ezt a pénzt aztán egy Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki.

false

A Narancsnak sikerült kiperelni azokat az iratokat, amelyekből kirajzolódnak az ügylet részletei. Az MNKH két részletben összesen ötmilliárd forint hitelt kapott a Külügyminisztériumtól az „almapiaci expanzióra”. A Cider az állami cég almáit el is adta külföldre – a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint több tízezer tonnáról van szó –, ám valamiért nem fizette ki az MNKH-t. Ezt a hiányt tömte be aztán 3 milliárddal egy Mészáros Lőrinchez közeli cég.

Az almabiznisszel amúgy nagyon kellett sietni: az üzlet elindításáról szóló döntés után két nappal már megvolt a milliárdos hitel, és az Orbán családhoz közeli szakmai partner is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy biztosította a több mint 3 milliárdos hitelt, hogy az annak fedezetéül szolgáló megállapodást még alá sem írták.

Mindez abból a szerződéscsomagból derül ki, amelyet az MNKH az után bocsátott a Narancs rendelkezésére, hogy a bíróság – sikertelen közérdekű adatigénylésünk után – erre kötelezte az állami céget (lapunkat a perben a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda képviselte).

Az MNKH szakmai partnernek egy kéttagú konzorciummal szerződött, melynek vezetője a Cider Alma Kft. volt. A későbbi, valódi nagy haszonnal kecsegtető megállapodásokból pedig már ki is maradt a másik társaság.

A Cider Alma Kft. Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó rokonaihoz köthető. A Cider tulajdonosai, Puskás Dénes László és Borbély Ferenc 2014-ben felvásárolták a Drogida Hungaro Kft.-t, méghozzá Szeghalmi Márk Ádámtól és Ökrös Imrétől. Ökrös Lévai Gizella, a miniszterelnök sógornőjének élettársa, Szeghalmi Márk Ádám pedig Lévai Gizella fia, azaz Orbán Viktor feleségének az unokaöccse. Szeghalmi korábban a Tiborcz István–Orbán Ráhel közeli Terminál éttermet vezette, és máig cégvezető az immár Cider-tulajdon Drogida Hungaróban. Ökrösnek pedig három közös cége is van a Puskás–Borbély párossal (Puskás tavasz óta eltiltás hatálya alatt áll, így nem lehet gazdasági társaság tagja).

Hogy miként jött össze a 3 milliárdos tartozás, és miként mentette ki ebből egy Mészáros Lőrinc-közeli társaság a Cider Almát, az e heti Magyar Narancsból kiderül.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.