Cider Alma: a miniszterelnöki rokonok milliárdos buktájának háttere

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. június 1.

Belpol

Ötmilliárd forintos minisztériumi hitel, miniszterelnöki rokonok, több tízezer tonna eltűnt áru, hárommilliárdos mínusz. Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

A  Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt. (MNKH) 2014-ben úgy gondolta, kihasít egy darabot a nemzetközi almapiacból. Erre a feladatra a szakmai tapasztalattal nem rendelkező, ám Orbán Viktor feleségéhez nagyon is közel álló Cider Alma Kft.-t választotta. A Cider végül hárommilliárd forintos tartozást hagyott maga után az állami cégnél, ezt a pénzt aztán egy Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki.

false

A Narancsnak sikerült kiperelni azokat az iratokat, amelyekből kirajzolódnak az ügylet részletei. Az MNKH két részletben összesen ötmilliárd forint hitelt kapott a Külügyminisztériumtól az „almapiaci expanzióra”. A Cider az állami cég almáit el is adta külföldre – a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint több tízezer tonnáról van szó –, ám valamiért nem fizette ki az MNKH-t. Ezt a hiányt tömte be aztán 3 milliárddal egy Mészáros Lőrinchez közeli cég.

Az almabiznisszel amúgy nagyon kellett sietni: az üzlet elindításáról szóló döntés után két nappal már megvolt a milliárdos hitel, és az Orbán családhoz közeli szakmai partner is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig úgy biztosította a több mint 3 milliárdos hitelt, hogy az annak fedezetéül szolgáló megállapodást még alá sem írták.

Mindez abból a szerződéscsomagból derül ki, amelyet az MNKH az után bocsátott a Narancs rendelkezésére, hogy a bíróság – sikertelen közérdekű adatigénylésünk után – erre kötelezte az állami céget (lapunkat a perben a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda képviselte).

Az MNKH szakmai partnernek egy kéttagú konzorciummal szerződött, melynek vezetője a Cider Alma Kft. volt. A későbbi, valódi nagy haszonnal kecsegtető megállapodásokból pedig már ki is maradt a másik társaság.

A Cider Alma Kft. Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó rokonaihoz köthető. A Cider tulajdonosai, Puskás Dénes László és Borbély Ferenc 2014-ben felvásárolták a Drogida Hungaro Kft.-t, méghozzá Szeghalmi Márk Ádámtól és Ökrös Imrétől. Ökrös Lévai Gizella, a miniszterelnök sógornőjének élettársa, Szeghalmi Márk Ádám pedig Lévai Gizella fia, azaz Orbán Viktor feleségének az unokaöccse. Szeghalmi korábban a Tiborcz István–Orbán Ráhel közeli Terminál éttermet vezette, és máig cégvezető az immár Cider-tulajdon Drogida Hungaróban. Ökrösnek pedig három közös cége is van a Puskás–Borbély párossal (Puskás tavasz óta eltiltás hatálya alatt áll, így nem lehet gazdasági társaság tagja).

Hogy miként jött össze a 3 milliárdos tartozás, és miként mentette ki ebből egy Mészáros Lőrinc-közeli társaság a Cider Almát, az e heti Magyar Narancsból kiderül.

Figyelmébe ajánljuk