„Az lett volna a jó, ha nem ölik meg őket. Hát, az állatot sem bántjuk”

Belpol

Apróbb korrekciókkal helybenhagyta tegnap másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a romagyilkosságok vádlottaira már kiszabott büntetéseket, de a történetnek még így sincs vége.

„A jelenleg kiszabott ítélet üzenete a társadalom felé az, hogy a rasszista indítékkal elkövetett élet elleni bűncselekmények a legsúlyosabb büntetés alkalmazását vonják maguk után” – mondta a másodfokú ítélet kihirdetésének ötödik órájában, pénteken kora délután az eljárást lefolytató Máziné dr. Szepesi Erzsébet bíró. Az ítélet még mindig nem jogerős, az életfogytig tartó fegyházra ítélt három vádlott fellebbezhet a Kúriánál.

false

 

Fotó: Németh Dániel



Apró kiegészítésekkel helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a romagyilkosságok elsőfokú bírósági ítéletét: így K. Árpád Sándort, K. István Zoltánt és P. Zsoltot életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra nem bocsáthatók, emellett 10 év közügyektől való eltiltást kaptak, míg Cs. István Csabát 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélték, ő szintén nem bocsátható feltételes szabadlábra, ám esetében a közel 6 évnyi előzetes letartóztatás beleszámít a büntetésbe.

Kisebb változtatások: védekezésre képtelen sérelmére

Pénteken 9 órakor kezdődött a Markó utca 16. szám alatt a cigányok ellen elkövetett támadássorozat perének másodfokú ítélethirdetése. Amikor a vádlottakat bevezették a tárgyalóterembe, a hallgatóság egy része mosolyogni látta az egyik vádlottat. „Mit mosolyogsz, te mocskos náci!” – vetette oda egy férfi lehalkított hangon. A többi vádlott leszegett fejjel, komoran érkezett, összebilincselt kézzel, lábbal, vezetve.

false

Fotó: Németh Dániel



Máziné dr. Szepesi Erzsébet bíró részletesen ismertette a vádpontokat, valamint azt a több mint tíz tényállást, amelyekkel kapcsolatban helyenként hol kiegészítéssel, hol kirekesztéssel, figyelmen kívül hagyással élt a másodfokú eljárás ítélethozatala során a bíróság. A hosszan tartó, alapos ismertetés során kiderült, hogy a bíróság lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, s csupán kisebb jelentőségű dolgokban változtatott: kimondta a K. testvérek és P. Zsolt bűnösségét személyi szabadság megsértésében is (ez a besenyőszögi rablás alatt megkötözött vadászra vonatkozik). De változás az is, hogy a gyilkosságok minősítése közé bekerült a „védekezésre képtelen sérelmére elkövetett” meghatározás is (amelyet az ügyész kért, mondván az egyik helyszínen alvó emberre támadtak), az eddig is meglévő aljas indok, előre kiterveltség, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés bűntette mellé.

„Fel nem bírom dolgozni a testvérem halálát”

Az ítélethirdetésen az áldozatok, illetve sértettek családtagjai már nem nagyon vettek részt. Egy középkorú cigány asszony azonban ma is eljött, mert ahogy mondta, „itt kell lennem”. Akkor is, ha „fel nem bírom dolgozni a testvérem halálát”. Rozika, a kislétai áldozat testvére nem nagyon akart nyilatkozni, azt mondta, hogy belefáradtak már ebbe az egészbe, azért is nincsenek itt többen. De az ítélethirdetés szünetében még elmondta, hogy soha semmilyen ítélettel nem lesznek megelégedve, mert „meg lettek nyomorítva”. „Az lett volna a jó, ha nem ölik meg őket. Hát, az állatot sem bántjuk. Nem szabad megölni senkit.”

false

 

Fotó: Németh Dániel



A másodfokú ítélet értelmében tehát az első-, másod- és harmadrendű vádlott élhet a fellebbezési jogával a Kúria felé, míg a negyedrendű vádlott esetében az ítélet jogerős. Az elsőfokú bíróságot egyedül a bűnügyi költségekre vonatkozó rendelkezésekben utasították új eljárásra.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.