Szülj gyereket és vásárolj!

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Belpol

Csak a két hitelprogram és az autóvásárlási ösztönző akció indul el az idén

Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében jelentette be a kormány új, hétpontos családvédelmi akciótervét. A részletekkel ma Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár állt elő.

Az Index beszámolója szerint a 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel újabb három évre, de a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A havi törlesztőrészlet a maximális 10 millió forintos hitel esetében sem haladhatja meg a havi 50 ezer forint. De csak azok a nők vehetik fel, akik már három év munkaviszonnyal rendelkeznek.

A 10 milliós szabad felhasználású hitelt nem csupán a frissen frigyre lépők, hanem a már házas nők is felvehetik,  sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, de nekik is csak a következő, 2019. július elseje után született gyermeknél függesztik fel a törlesztést. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, de ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából húsz év. Nem jelent gondot az sem, ha a férfi már elvált egyszer.

A kamattámogatott kölcsönt a használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Ezenfelül eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, így már ennél drágább használt lakásra is kapható hitel.

Várhatóan a jövő évtől indul a négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye. Ez azokra a nőkre vonatkozik, akik legalább négy gyermeket nevelnek. vagy már fel is neveltek. Tehát azokra is, akiknek a gyerekei már felnőttek. Az szja-mentesség egész életre szól.

A nagyszülői gyed rendszerével azt szeretnék elérni, hogy a fiatal szülők visszamehessenek dolgozni. A gyed extrát viszont a nagyszülők nem tudják fölvenni. A nagyszülői gyedprogram várhatóan szintén 2020-tól indul.

A kormány Novák Katalin bejelentése szerint 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Kormányzati számítások szerint 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ebből nagyjából 20 ezer hiányzik.  A férőhelyeket részben új bölcsik építésével, részben a meglévők bővítésével, illetve a családi bölcsődék finanszírozásának emelésével növelnék. Azzal kapcsolatban, hogy az új bölcsődékben lesz-e elegendő gondozó, az államtitkár azt mondta: a kormány a pedagógus-életpályamodell keretében már emelte a bölcsődei gondozók bérét, hogy vonzóbb legyen a szakma.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. Az autóvásárlási programnál nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen legalább három gyermek után.

Novák azt mondta, a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy

Az akcióterv 2020-ban mintegy 150 milliárdjába kerül az országnak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?