Csépe Valéria: „Kérdés, hogy a hitgyakorlásnak a tanrendben kell-e lennie”

Belpol

A miniszteri biztos szívesebben venné, ha a világvallásokról tanulnának a gyerekek.

A ma megjelenő Magyar Narancsban interjút olvashatnak Csépe Valériával, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztossal. Feltettük neki a fontos kérdéseket: korlátozza-e majd az alternatív iskolák működését az új rendszer, belevenné-e a Harry Pottert a tantervbe, mit gondol a kilenc évfolyamos általános iskoláról?

Ízelítőként egy részlet a tananyagcsökkentésről:

Magyar Narancs: Azt eldöntött tényként lehet kezelni, hogy maximum heti 30 órát szeretnének a középiskolákban is?

Csépe Valéria: Semmi nincs eldöntve, ezek mind javaslatok. A végleges koncepció sincs még kész, ennek lesznek súlypontjai, különböző elágazási lehetőségei. A szakmának kell ezt egyre szélesedő körökben megvitatni. És persze ha a pedagógusokat nem vonjuk be, akkor teljesen felesleges munkát végzünk.

MN: Ezt értem, de az irány mégiscsak az, hogy csökkenteni kellene a heti óraszámot. Tizedikben ez minimum 36 óra jelenleg.

CSV: Kutatóként, pszichológusként azt gondolom, hogy egy 12–14 éves tanuló egyszerűen nem bír ki többet, mint heti 30 óra. Ez naponta hatszor 45 perc. Mutasson nekem egy felnőttet, aki ennyit végigfigyel, végigdolgozik, és utána nincs kiütve! Hullafáradtak a gyerekek is.

MN: Az óraszámcsökkentés nem lesz egyszerű menet. Főleg, hogy a kormány kijelentette, hogy sem a mindennapos testnevelésből, sem a kötelező hit- és erkölcstanból nem enged.

CSV: Viszonylag jó megoldás, ha egyes tartalmakat, készségeket kialakító, egészségre nevelő foglalkozásokat integrálunk más tantárgyakba. Az etika–erkölcstan például könnyen integrálható. Gondoljon bele, hogy mennyi fontos morális üzenet van a történetekben, mesékben. Azt is szívesen venném, ha a világvallásokról tanulnának a gyerekek. Sok országban az ötödikesek elkezdik megismerni, hányféle vallás, hányféle kultúra van a világon, azok milyenek… A hitgyakorlásnak is meg lehet találni a maga helyét, kérdés, hogy ennek a tanrendben kell-e lennie.

Teczár Szilárd teljes interjúját a Magyar Narancs szeptember 28-i lapszámában olvashatják.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Orbán Viktor török barátja százmilliárdokat öntene magyar projektekbe, de nem biztos, hogy ezzel az adófizetők járnak jól. Azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Tiborcz István ebben is a segítségére lehet.

Figyelmébe ajánljuk