Új strukrúra a közmédiumoknál

Csermely Péter érkezhet a hírműsorok élére

  • Rényi Pál Dániel
  • 2011. december 16.

Belpol

Belénessy Csaba MTI-elnök tegnap azonnali hatállyal felmentette állásából az MTI Hírcentrum igazgatóját, Élő Gábort. Távozott posztjáról a hír- és hírháttér szekciójának főszerkesztője, Papp Dániel is. A botrány felgyorsíthatja az MTI beolvasztásának folyamatát.

Az előzmények ismertek: két hete szombaton előbb a Duna TV, majd másfél órával később az MTV esti híradójának egyik tudósításából kiretusálták a háttérben feltűnő Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét. A riport az Emberi Méltóság Tanácsa két vezetője, Tőkés László és Lomnici Zoltán közös sajtótájékoztatóján készült, amit a szlovák állampolgársági eljárás miatt tartottak. Emiatt az MTVA Kunigunda úti főhadiszállása előtt Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető kezdeményezésére közszolgálati dolgozók éhségsztrájkba kezdtek. A tegnapi elbocsátások dacára az éhségsztrájk folytatódik: a tiltakozók további fejeket követelnek.

 

A pitbull marad


 

Papp Dániel


Papp Dániel

Papp Dániel csak az MTVA hír- és hírháttér műsorok szerkesztőségének vezetői posztjáról volt kénytelen lemondani, megtarthatta viszont beosztását a közéleti főszerkesztőség élén. Magyarán: nem csupán megmaradt a közmédia alkalmazásában, de továbbra is szerkeszthet politikai műsorokat. Emlékezetes, Papp idén márciusban egy Híradó-riportban meghamisította Daniel Cohn-Bendit budapesti sajtótájékoztatóját, azt a látszatot keltve, mintha a zöld politikus elmenekült volna a „pedofil” hajlamait firtató riporteri kérdés elől.

 

 

A Lomnici-riportot készítő, és szintén az MTVA alkalmazásában álló televíziós stáb tagjai, a tudósítást készítő riporter és az aznap ügyeletes vezető vágó csak figyelmeztetésben részesültek.

 

Az állandó átalakulásban lévő közmédia kusza struktúrája miatt nem könnyű megítélni, jogi értelemben ki a felelős a történtekért. Míg a botrányos riportot készítő stáb tagjai mind az MTVA alkalmazásában állnak, munkájukért mégis a hírgyártást koordináló MTI Hírcentrum igazgatósága a felelős. A stáb munkáját tehát Papp irányította, de Élő Gábor utasításai szerint. Eddig Élő Gábor Papp Dániel mentoraként működött, házon belül ezért is emlegetik Pappot „Pitbull” gúnynéven.

 

Míg Papp maradhat, addig irányítójának, Élő Gábornak azonnal mennie kell, jóllehet az MTI és az MTVA dolgozói között köztudomású, hogy Élőt Belénessy vitte be a rendszerbe, ő az MTI elnökének legfőbb bizalmasa, akitől Belénessy csak a legvégső esetben válna meg. Lehet, hogy ez most a legvégső eset?

 

Az, hogy Papp maradhatott, Élő viszont nem, jól szemlélteti a két intézmény közötti egyértelmű hierarchikus viszonyt. A közmédiában dolgozó informátoraink elmondása szerint az MTVA vezetősége nem engedte a belső vizsgálat közelébe Belénessyt. Papp elmozdításáról és Élő menesztéséről mégis egy időben jött ki a közlemény – valószínűnek látszik tehát, hogy felsőbb utasításra cselekedtek. A szerkesztői gyakorlat ellen nem csak az MTVA Naphegy téri épülete előtt ugrabugráló Deutsch Tamás szólalt fel. A parlamenti folyosókon már fideszes képviselők is arról beszélnek, hogy rájuk nézve is milyen kínos, ami a közmédiában zajlik. Úgy tűnik tehát, Böröcz és Belénessy nem az éhségsztrájkolók és nem a közvélemény nyomására, hanem politikai szándékok hatására cselekedett.

 

A közmédia dolgozói a szerkesztési gyakorlatról

 

„A riporterek és szerkesztők jó része idáig egyszerű egzisztenciális okok miatt adta a nevét ahhoz a pártpropagandához, ami a köztévében az elmúlt hónapokban zajlott. Egyesek politikai lojalitást színleltek, mások hülyének tettették magukat, többen szégyellték magukat, és csak szemlesütve mertek összenézni. A mai gazdasági helyzetben még a legjobbaknak is nehéz állást kapni a médiában. Többségük eddig nem mert lépni, családot kell eltartaniuk” – festette le a hangulatot az MTV egyik díjnyertes, a hírszerkesztőségből eltávolított riportere tavaly decemberben megjelent írásunkban. (Riporter rendelésre, 2011.12.16.). Ugyanebben az alig valamivel a kormányváltás után írt helyzetjelentésünkben egy közmédiából eltávolított riporter így nyilatkozott az átszervezéseket irányító politikai szempontokról: „Illetékesek már megkerestek magas beosztású tisztséget betöltő önkormányzati politikust, és érdeklődtek nála, melyik tudósítóval szeretne együttműködni a jövőben.”

 

„Az első hónapokban Élő Gábor ott strázsált minden híradónál, belenyúlt szerkesztett anyagokba is, csak hogy világos legyen, mi az elvárás. Mára kialakultak bizonyos automatizmusok. A megszorítás szót például kimondottan tilos használni, helyette a szerkezeti átalakítás az elvárt formula. Tescóban tilos forgatni, kivéve, ha lehúzós a riport, tehát kardfogú patkányt láttak a zöldségek között, romlott húst találtak vagy hasonló. Bármilyen más bolti sztori esetén a CBA-ba küldi a szerkesztő a stábot, ha nem akar konfliktust a hírigazgatóval. Volt, aki próbálkozott saját riportokkal Esztergomról vagy Papcsák Ferencről, de a kényes munkákról hamar kiderült, hogy időpocsékolás, ilyesmi sose kerülhet adásba” – szemléltette a Narancsnak még nyáron a közszolgálati híradót szerkesztő hírosztály napi gyakorlatát az MTVA egyik munkatársa. (Vezér gyalog játék, Magyar Narancs, 2011.06.02.)

„A kormányzati kommunikáció kulcsszavairól továbbra is Élő Gábor egyeztet Habony Árpáddal, Orbán Viktor főtanácsadójával, a képviselőcsoportot érintő kérdésekben pedig Krakkó Ákostól, a Fidesz-frakció sajtófőnökétől kap nélkülözhetetlen segítséget” – summáztuk néhány hete az MTVA-ban és az MTI Hírcentrumban dolgozó forrásaink megfigyeléseit Az új világ kovásza c. cikkünkben (Magyar Narancs, 2011.11.17.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MTI: Nyáron game over

 

 

Élő Gábor


Élő Gábor

A Lomnici-ügy újabb muníciót szolgáltathat az MTVA és az MTI között dúló – meglehetősen egyoldalú – hatalmi harcokhoz, mindez rövid úton az MTI megszüntetéséhez vezethet. A közmédia lassan másfél éve zajló központosításának természetes folytatódásaként az MTI maradék autonómiája is elveszhet azzal, hogy mind a hírügynökség – internetes tartalmak gyártásáért felelős – Új Média szerkesztősége, mind a hírműsorok készítését vállaló MTI Hírcentrum az MTVA fennhatósága alá kerül. Ezt vetíti előre a közmédia immáron elfogadott 2012-es költségvetési tervezete is, melyben az MTVA finanszírozására több mint 77 milliárd forintot különítenek el, amiből a központi költségvetés közel 64 milliárdot fedez. Az MTI viszont egész évben csupán 1,3 milliárd forintból lesz kénytelen gazdálkodni. Ebből szakértőink kalkulációja szerint maximum az év közepéig képes finanszírozni magát a most 180 főt foglalkoztató hírügynökség.

 

 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint tehát valamikor nyáron végleg bezárják az MTI-t. Erre már csak azért sem kerülhetett eddig sor, mert a csoportos létszámleépítés még nem zárult le. A hírügynökség megszüntetésére legkorábban az utolsó felmondólevél kézbesítését követő harmadik hónap után nyílhat lehetőség.

 

Ha a botrány továbbgyűrűzik, legelőször Belénessynek kéne mennie – ám jelen jogi helyzetben kirúgása értelmetlen húzás lenne. Most az tűnik a legéletszerűbbnek, hogy az MTI – és az MTI Hírcentrum – csendben elvegetál a nyári csöndes hanyatlásig. A kérdés inkább az, túlélhetik-e az MTI felszámolását a közszolgálati média még megmaradt egységei, az egyenként alig több mint 40 főt foglalkoztató, és alig néhány százmillióból gazdálkodó Magyar Rádió, Magyar Televízió és a Duna TV. A központosítás következő lépéseként a négy cég vagy az MTVA fennhatósága alá kerül, vagy egyesítik őket.

 

Káderhiány

 

Élő helyét ideiglenesen Galambos István, az MTI jelenlegi szolgáltatási vezérigazgató-helyettese vette át, Papp posztját a hír- és hírháttér műsorok élén Csonka Szabolcs korábbi gyártásvezető kapta meg. A közmédia vezetői számára komoly fejtörést okoz a káderhiány. Hisz ki akarna a műsorokat felügyelő MTI Hírcentrum élére állni, ha ez az intézmény és vele a poszt néhány hónapon belül bizonyosan megszűnik?

 

A közmédia egységeinek folyosóin mindenesetre már zajlik a gondolkodás az új struktúra lehetséges főszereplőiről. Medveczky Balázs MTV-elnök a beolvasztással ellentétben a kettős modell felállítását ambicionálja. Nincs kellő politikai háttere ahhoz, hogy ő legyen az MTVA következő elnöke, de az egységesített szolgáltatócég élére még eséllyel pályázhat. Jók a pozíciói Szabó László Zsoltnak, aki az első Orbán-kormány idején már vezette az MTV-t, jelenleg az MTI vezérigazgató-helyettese. Őt az MTVA következő lehetséges vezetőjeként emlegetik. Még égetőbb a hiány a lojális, mégis vállalható politikai főszerkesztők piacán. Informátoraink szerint mind gyakrabban merül fel Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesének és a Hír TV műsorvezetőjének neve. Csermely aligha vállalna most pozíciót az MTI-ben, de – az MTI-ben és az MTVA-ban otthonosan mozgó forrásaink elmondása alapján – jó esélyei vannak arra, hogy az év közepén esedékes változások során felálló új struktúrában már ő legyen a politikai és közéleti műsorokért felelős főszerkesztő.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.