Csúsztatott iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma miatt

  • narancs.hu
  • 2020. június 29.

Belpol

9-kor kezdenék a tanítást Karácsonyék a fővárosban.

A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főleg közép- és felsőoktatásban tanuló, és hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára.

Fajcsák Lajos, a BKK igazgatója szerint egy ilyen lépcsőzetes iskolakezdés esetén 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken.

A közlemény szerint a főváros és a BKK most azon dolgozik, hogy "helyreállítsák a bizalmat a közösségi közlekedéssel kapcsolatban és minimalizálják a fertőzésveszélyt. Ennek egyik feltétele a távolságtartás lehetővé tétele, a zsúfoltság elkerülése."

A csúsztatott iskolakezdésről hétfőn a városvezetés, a BKK, az oktatásért felelős Emmi és az irányítása alá tartó Klebelsberg Központ, továbbá a tíz budapesti tankerület, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a fővárosban több oktatási intézményt fenntartó egyházak (katolikus, református, evangélikus, MAZSIHISZ, baptista), felsőoktatási intézmények, szakképzési centrumok és szakszervezetek képviselőivel egyeztetett. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az ötletről további egyeztetésekre hívják az intézményvezetőket.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes azt mondta, a munkáltatókkal hasonló fórumot szerveznek, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés.

Neked ajánljuk