Cyber hírek

  • 2000. október 12.

Belpol

Európai hackerszóvivő a névtestületbenAz internetes nevek szabályozását végző szervezet, az ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, www.icann.org) nyilvános elektronikus szavazás útján öt kontinens öt képviselőjét választotta be igazgatói közé. A szervezetet korábban többen bírálták, amiért döntéseibe nem vonja be az internetezőket, illetve hogy elsősorban az amerikai érdekeket képviseli.
A választók öt kontinens jelöltjeire szavazhattak: Európában Andreas Müller-Maguhn, a német Chaos Computer Club (www.ccc.de) hackercsoport szóvivője kapta a legtöbb voksot. Észak-Amerikát az a Karl Auerbach (Cisco Systems) fogja képviselni, aki évek óta ostorozza az ICANN internetes politikáját. Az internetezők szavazataival jutott a testületbe továbbá a brazil Ivan Moura Campos (Akwan Information Technologies), a japán Masanobu Katoh (Fujitsu) és a ghanai Nii Quaynor (Network Computer Systems). A szervezet és az új igazgatók legfontosabb feladata az új felső szintű do-mainnevek bevezetése lesz.

A MÚOSZ online etikája A Magyar Újságírók Országos Szövetségének új etikai kódexe az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem tartalmaz külön kitételeket az online újságírással kapcsolatban, ugyanakkor a "hagyományos" médiával egyenrangúnak ismeri el ezt a publikációs formát is. A MÚOSZ eredeti kódexét már kétszer, 1994-ben és 1997-ben is módosította, a harmadik átalakításra október elején, a 2000. évi küldöttgyűlésen került sor. Ebben a tervezetben több olyan kitétel is szerepelt, amelyek kifejezetten az online újságírásra, illetve az újságírók online magatartására, véleménynyilvánítására vonatkoztak. A küldöttgyűlés azonban úgy döntött, hogy ezek legnagyobb részét a végleges, elfogadott változatból kihagyja. Az online magatartásra utaló egyetlen elfogadott változtatás így szól: "Nem sérti az újságírói etikát az a moderátor, aki nem juttatja közlési lehetőséghez azt, aki a közleményével bűncselekményt valósít meg."

Betiltották az online italboltokat Az amerikai szenátus 95-0 arányban tiltotta be az alkoholtartalmú italok közvetlen internetes árusítását. Az ital-nagykereskedések szerint erre azért volt szükség, hogy kiskorúak ne rendelhessenek alkoholt az interneten. A szövetségi államok támogatják a tiltást, mivel ők csak az államon belüli forgalmat tudják megadóztatni, a Kaliforniából New Yorkba szállított borokat már nem. A törvénytervezetet a mormon Orrin Hatch szenátor terjesztette be, videofelvételek társaságában, amelyeken kiskorúak kölcsön hitelkártyájukkal italt rendelnek. Hatch az ügymenet felgyorsítása érdekében rendeletét sikeresen csapta hozzá a szexrabszolgákkal való üzérkedést tiltó törvénytervezethez. Az italforgalmazók szintén intenzíven lobbiztak a kongresszusnál, nehogy az online boltok kiszorítsák őket a piacról.

Windows CE autókba A Microsoft bemutatta Windows CE operációs rendszerének új, autónavigációs rendszerekbe szánt változatát. A Microsoft röviddel azután jelentette be szoftverét, hogy a Palm és a Delphi Automotive Systems közös vállalatot hozott létre MobileAria néven, amely egy Palm V tenyérszámítógép és egy mobiltelefon ötvözéséből készült eszközzel kíván hangvezérelt internetet vinni az autókba. A Microsoft AutoPC rendszerének bukása után nem próbálkozik tovább saját hardver készítésével, kizárólag az operációs rendszerre koncentrál. Az autó fedélzeti számítógépei piacán a General Motors OnStar rendszere volt az első, míg a Ford a Qualcommal fejleszt ilyen jellegű szolgáltatásokat járműveibe.

Második generációs robotkutya A Sony piacra dobta Aibo, a robotkutya második generációs modelljét. A robotebek mozgatják fülüket, képesek különböző parancsok megtanulására, orrukban digitális kamera van elrejtve, fejükön tapipad érzékeli a simogatást, érzelmeiket pedig elégedett csaholás mellett testbeszéddel fejezik ki. Elődjeikhez képest érzelmi kifejezőkészségük és tanulási képességeik változtak a legtöbbet. A robotkutyák reagálnak az emberi érintésre, ugyanakkor nagymértékben támaszkodnak az orrkamerára és a fülbe szerelt mikrofonokra is. Labdázni lehet velük, és meg lehet tanítani őket apró mutatványokra is. Agyuk egy 64 bites RISC-alapú processzorból, 16 MB memóriából és egy farba épített memory-stick olvasóból áll, amely lehetővé teszi különféle bővítőprogramok telepítését - a hangfelismerő modullal felszerelt példányok közel negyven emberi utasítást tudnak megjegyezni. A másodgenerációs robotkutyák 1500 dollárba, a különféle extra képességeket tartalmazó modulok darabonként további száz dollárba kerülnek. Aibo első változatából 1999 júniusa óta világszerte 50 ezer példány kelt el, ami felülmúlta a vállalat előzetes elképzelését. A második generációs példányok november 16-án kerülnek forgalomba.

Elektronikus regények A Gemstar eBook olvasóeszközének premierjével egy időben több elektronikus regény is kiadásra kerül. A cég hat kiadóval állapodott meg, melyek öt könyvüket a papírkiadás megjelenése előtt kiadják elektronikus formátumban is. A szerzők között van Patricia Cornwell, Robert Ludlum és Ken Follett is. A Gemstar licenceli technológiáját a Thomsonnak, amely RCA márkaneve alatt dobja piacra az eBook monokróm és színes kijelzős változatát. A fekete-fehér képernyős eBook 8 MB memóriájában 20 regényt vagy 8000 oldalnyi szöveget képes tárolni, a 300 dolláros eszközbe 36,6 kb/s sebességű modemet építettek. A 700 dolláros színes képernyős modellben 56 kb/s sebességű modem és Ethernet-kártya is helyet kapott. Az eBookon nemcsak digitális regények, hanem a New York Times, a Washington Post és a Time magazin speciális kiadását is tervezik.

Egymillió Pannon-előfizető Az 1994 márciusa óta működő Pannon GSM előfizetőinek száma szeptember végére elérte az egymilliót. A GSM-piac két másik szereplőjének, a piacvezető Westelnek szeptember 30-án 1,35 millió, míg a Vodafone-nak 140 ezer előfizetője volt. A 450 Megahertzen szolgáltató Westel 0660 előfizetői tábora mintegy százezer főre tehető.

Open TV A UPC úgy döntött, hogy nem a Microsoft interaktív tévészoftverét alkalmazza Kelet-Európában. A UPC Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban a piacvezető OpenTV szoftverét alkalmazza majd, mellyel a tévénézők internetezhetnek, interaktív tévés vetélkedőkben vehetnek részt, továbbá megvásárolhatják a tévében látott árucikkeket.

Uhu.hu A nemrégiben részvénytársasággá alakult Magyar Könyvklub a hazai könyvkiadás teljes kínálatát igyekszik hozzáférhetővé tenni új webáruházában a www.uhu.hu címen. A könyvek a bolti árnál átlagosan tíz százalékkal olcsóbban rendelhetők meg a netről.

A századik űrsiklómisszió Az űrsiklóprogram századik küldetését az időjárás, majd biztonsági megfontolások miatt négyszer halasztották el. A végül múlt szerdán fellőtt Discovery héttagú legénysége a küldetés tizenkét napja alatt négy űrsétát tesz, hogy egy robotkar segítségével felszereljék a nemzetközi űrállomásra a Z1 tartószerkezetet, valamint az űrállomás harmadik, nyomás alatt lévő csatolóját.

Tyereskova az évszázad nője Valentyina Tyereskovát, az első női űrhajóst választotta az évszázad nőjévé egy nemzetközi szervezet. Az Év Nője Társaság Tyereskovának a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelemben és az űrkutatás terén szerzett felülmúlhatatlan érdemeivel indokolta döntését.

Figyelmébe ajánljuk