Tartalom

MaNcs, XII. évf. 42. szám, (2000.10.12.) (2000-10-12)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (A betegségem története)

Én voltam a hetes, nem akartam oroszórán jelenteni, ezért beteget jelentettem. Szépen adtam a bágyadtat, anyám különösen fogékony volt, hívta az orvost. Táváris ucsityel, já dákládiváju vám, szásztáv klásszá szórok ágyin, nyiktó nye átszusztvujet. Mondtam magamban, míg műdideregtem a paplan alatt. Tudtam én a szöveget, csak előadni nem tudtam volna, magyarul is nehezen szólaltam meg. Megjött az orvos, tüdőgyulladás, délután már Miskolcon voltam a tüdőkórházban. Ez hétfőn volt, hatvanhétben, napfényes őszi nap, vasárnap meglátogatott Kakuszi az osztály nevében, ő mondta, az oroszóra elmaradt, Toncsi bácsi be se jött. Ez nem jött be. Azóta se voltam képzelt beteg, krétát se ettem, mint a többiek, pedig azt állítólag ki se lehet mutatni.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Déli velő)

Szeged a Tisza két partján terül el, ami nekem még soha nem sikerült. A város déli fekvése miatt az ország déli részén található, a napsütéses órák száma igen magas, ami kedvez a napszemüveg-biznisznek. A hazánkra oly jellemző kontinentális éghajlat a város határában egyszeriben átcsap mediterránba, amelynek a szellemre gyakorolt hatását minden kétséget kizáróan akkor értem tettem, mikor egy vaksötét utcán megkérdezte tőlem valaki, hogy ez-e a napfény városa, mire én egy buszmegálló plexiüvegéről visszapattanva csak annyit tudtam válaszolni, hogy igen.

Publicisztika

Publicisztika

Majsai Tamás: Palástolt és palástos ügynökök

Mádl Ferenc bensőséges birtokos esetével augusztus 20-án valamennyiőnk atyjává avatta a római parókust, Karol Wojtyla plébános urat. Az össznépi ellágyulás csillagszóró előtti pillanataiban felcsendülő elnöki bizonyságtétel nemcsak azt szignalizálta, milyen világlátásuk is van a kormányrudat kézben tartó hölgyeknek és uraknak egyházak-vallás-országvezetés kérdéseiben, de legalább ilyen egyértelműséggel jelezte azt is, hogy paradicsomi ravaszsággal számítanak hatalmuk fenntartásában a transzcendencia és a szentség közelségének megtapasztalásában közreműködő szakrális iparosokra.

Publicisztika

A népi írók forognak

Volt már egy ehhez hasonló eset, ha emlékszünk rá. Akkor néhány ambiciózus médiaszemélyiség, köztük a TV 2 tótumfaktuma, meg törekvő ifjú írók a Nyugatot akarták volna újragründolni, irodalmi folyóiratként. A dolog végül is nem jött össze, maradjunk annyiban, hogy az irodalmi lappiac telített, a többit pedig, hogy például a Nyugat nevének kisajátítása mennyire sértett volna szerzői jogi szabályokat (semennyire), és mennyire sértette volna a jó ízlést (mérsékelten), borítsa a feledés homálya. De azok, akik e prozséban mozogtak volna, legalább a saját pénzüknek vertek volna a fenekére. És nem ez az egyetlen ok, ami miatt a Miniszterelnöki Hivatal ama ötlete, miszerint Válasz néven és kormánypénzen hetilapot kéne indítani, különbözik az új Nyugatról szőtt elképzelésektől.

Publicisztika

Szaporodnak a véletlenek

Az alábbiakban szereplő embereknek és cégeknek természetesen semmi közük sincs a legnagyobb kormánypárthoz és a párt vezetőihez; és téved az is, aki netán arra a következtetésre jut cikkünk végén, hogy azon férfiak közös története, akik közül néhányat a közvélemény a "Fidesz" hangsorral azonosít, leírható néhány gazdasági bűncselekménysorozat, illetve az e bűnök eltussolására tett kísérletek történeteként is.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

b> Három év (a Prodigy-féle The Fat of the Land) óta a Radiohead tagjai az első britek, akiknek sikerült a Bill-board amerikai popalbum-listájának élére kerülniük: az oxfordi zenekar negyedik lemeze, a Kid megjelenésének első hetében 207 ezer példányban kelt el az USA-ban (a legjobb alternatív album Grammy-díjával kitüntetett, ´97-es OK Computerből negyedannyi fogyott el ugyanennyi idő alatt), Angliában pedig Madonna Music című albumát megelőzve került a New Musical Express listájának élére. Annak ellenére volt ekkora az érdeklődés, hogy nem álltak elő új videoklippel (viszont néhány dalt kizárólagosan elérhetővé tettek a Napster internetes zeneterjesztőn keresztül), és mindössze három promóciós koncertet vállaltak Észak-Amerikában erre a hétre.

Belpol

Cyber hírek

Európai hackerszóvivő a névtestületbenAz internetes nevek szabályozását végző szervezet, az ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, www.icann.org) nyilvános elektronikus szavazás útján öt kontinens öt képviselőjét választotta be igazgatói közé. A szervezetet korábban többen bírálták, amiért döntéseibe nem vonja be az internetezőket, illetve hogy elsősorban az amerikai érdekeket képviseli.

A szegedi önkormányzat ügyei

Belpol

Dzsentrivilág Dél-Magyarországon – I.

Az idegennek, aki Szegedet a helyi médiumokból kívánná megismerni, akár úgy is tűnhet: Szeged a béke szigete, ahol nincsenek komolyabb politikai csatározások, és ahol az ellenzék sem zavar sok vizet. Ez a kép azonban kevéssé kvadrál akár a valósággal, akár a helyi közvélekedéssel.

Belpol

Kisgazda képviselő vesztegetési ügye: Rosszkor, rossz helyen

Miután a mentelmi bizottság hétfőn javasolta kiadását, az Országgyűlés lapzártánk másnapján, kedden valószínűleg felfüggeszti Székely Zoltán mentelmi jogát. A kisgazda képviselő ellen az ügyészség gyanúsítása szerint hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés, valamint zsarolás bűntette miatt indulhat eljárás. érdekesség, hogy a Székely elleni összehangolt titkosszolgálati-ügyészségi fellépésre azt követően került sor, hogy az érintett többször bírálta az FKGP elnökének környezetét; rövid ideig tartó őrizetbe vételének harmadnapján a tetten ért képviselő azt mondta,

Külpol
Könyv
Zene

Zene

Dupla pszeudo (Nexxt, Frau Plastic Chicken Show a Bárka Színházban)

Televíziós erőszakshow a színpadon, egy dívára, egy garázda erőszaktevőre, egy kéj- és sorozatgyilkosra, egy elmebeteg pszichiáterre, sok-sok béna gyártásvezetőre, kameramannra, valamint remek optikai tupírra. Láttunk már ilyen zöldet meg kéket szem alatt, az alapötlet sem vadiúj, (francia licenc), hogy is lenne az, hiszen az erőszak korát éljük. Elég mondjuk átgyalogolni szürkületkor a Baross téren meg a nap bármely szakában egy pláza játéktermén. Minden magára valamit adó, kőszínházi hagyományokra allergiás, harmadik utas színházi rendező, fimrendező vagy drámaterapeuta ezzel operál. Aktuális és virtuális esemény a játéktérben, egy-két sokkoló kunszt, akrobata nyomorék, éhezőművész, anyagyilkos. Miért pont Tasnádi, Schilling Árpád vagy a Krétakör Produkció kerülte volna el ezt a kézenfekvő témát. Referenciának behozták Burgess Gépnarancsának egyes jeleneteit, illetve egyik szereplőjét, az azóta kiöregedett Alexet, hogy a műsorvezető felidéztethesse a polgárkínzás örömét. Mucsi Zoltán bár keveset szól, mégis jól elszórakoztatja a segítségért kiáltó közönséget. A rendezésen érezhető a többéves lelki felkészülés meg a szereplő csapat mély összetartása, mégis késleltetett felszívódású a dráma. El kell jutni utána hazáig vagy egy kocsmáig, hogy az ember felfogja, mi történt vele. Frau Plastic Chicken mintegy két és fél órás pszeudoműsorának első felét akár unni is lehet, ha az ember nem azon izgul, hogy ha már volt olyan hülye az első sorba ülni, legalább ne baszogassák a színészek. Szerencsésen sikerült elhelyezkednem a műsorvezető (Udvaros Dorottya) homlokterében, kezet is fogott velem, vigyorogtam dilinyósan a kivetítőn magamra, aztán később meg rajtam keresztül folyt a hajléktalanellátó versenyszám, sőt időnként a nácinak öltözött markos legények rúgásai is alig voltak kívül a fejem megengedett űrtávolságán. Nem szeretem, ha nem engednek nézni. Miközben próbáltam megóvni magam a show-beli részvételtől, a színpadi térben folyt az extrém előadás, amely helyenként a Vákuum tévét, Almodóvar Kikkáját vagy a Bolondos dallamok című rajzfilmet idézte. U. D. mint vezető magyar színésznő és tizenharmadik számú szexszimbólum abszolút alkalmas az iszonyúan idegesítő, ellenszenves, kielégítetlen, szado-mazo Frau Plastic Chicken életre keltésére. Kézben tartja az ostort, miközben a kivetítőn izgalmasabb etűdök zajlanak, mint a színpadon. Végül, mert az egész show egy sorozatgyilkos élőben való elfogását próbálja bemutatni amellett, hogy annak az ölési home-videóit is láthatjuk, megjelenik az újszatír is, Bodó Viktor. Valami nem stimmel vele. Konkrétan elmebeteg. Persze vannak még meglepetések, többször törnek mellékesen a közönség életére, de ezt nem volna tisztességes elárulni. Legyen elég annyi, hogy főpolgármesterünk is sápadtan távozottt a díszelő-adásról, bár ő egyébként sincs jó bőrben újabban.

Zene

Milosevic bukásáig (Élet a szankciók idején)

Amikor a Black-Black Galériában, vagyis egy óvóhely hangulatát őrző pincében megnyílt Aleksandar Zograf Life Under Sanctions (Élet a szankciók idején) című képregény-kiállítása, deklarálták: amíg Belgrádban Milosevic hatalmon van, addig ezek a kegyetlenül valóságos rémálmok is ott lesznek a falon, a Ferencvárosban. Hogy Milót elzavarták, bezárhat a kiállítás. De illően megadják a módját.

Lélek
Gasztro
Tudomány