Cyber hírek

  • 2000. március 9.

Belpol

Kisorsolták a domaineketMint erről korábban beszámoltunk, a jelentősebb magyar hozzáférés-szolgáltatókat tömörítő Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) március elsejétől bevezette az új, liberalizált szabályozást, melynek értelmében bárki bármilyen még szabad domaint megvásárolhat .hu alatt. A döntés hatására a március 2-i határidőig több mint tizenhétezer regisztrációs kérelem érkezett, az ISZT a beérkezett azonos igények között sorsolással állapította meg a sorrendet.
Az igénylések két hétig olvashatók a www.domain.hu címen, és amennyiben a jogosultságát igazolni tudó más személy vagy vállalat nem jelentkezik, a domaineket bejegyzik. Az Internetto értesülése szerint már nyélbe ütötték az első domainnévüzletet is: a Deltha Rendszerház Kft. nettó négymillió forintot fizetett a portal.hu névért a Szoftverház Kft.-nek.

Addiktív a cyberszex A Stanford egyetem most megjelentetett tanulmánya szerint az internetezők közül legalább kétszázezren a cyberszex rabjai: hetente több mint 11 órát töltenek szexorientált oldalakon és beszélgetőcsatornákon, és emiatt gyakrabban adódik problémájuk munkahelyükön vagy kapcsolataikban, mint azoknak, akik csak alkalmanként vagy egyáltalán nem fogyasztanak online pornográfiát.

Gigantikus léghajó Az amerikai Lockheed-Martin hadiipari konszern minden idők legnagyobb léghajójának megépítésére készül: a 360 méter hosszú, 100 méter szélességű, egy huszonkét emeletes házzal azonos magasságú légi járművet telekommunikációs, felderítő és tudományos feladatok ellátására tervezik. A hatalmas szerkezet 21 kilométer magasan, a légkör úgynevezett jetstream rétege fölött, zavartalan időjárási körülmények között lebeg majd, energiáját napelemek és üzemanyagcellák biztosítják.

Internet alanyi jogon Hamburg városának képviselő-testülete határozatot fogadott el arról, hogy az 1,7 millió lakosú város valamennyi lakója ingyenes internet-hozzáférést, saját e-mail címet és honlapot kap a hamburg.de címen. A lakosoknak csupán a telefonszámlát kell állniuk, a szolgáltatás várhatóan még az év közepén beindul. Hasonló elképzelést ismertetett a szingapúri kormány is: a távol-keleti ország minden öt évnél idősebb lakosa ingyen széles sávú hozzáférést, e-mail címet és honlapot kap alanyi jogon, az alacsony jövedelmű családok között harmincezer használt számítógépet osztanak szét, az alapszintű oktatást is biztosítják, és az angol mellett kínai, maláj és tamil nyelvű tartalmak létrehozását is támogatják.

Tarol a PlayStation2 Tokióban egy nap leforgása alatt egymillió darab kelt el a Sony új, televízióra köthető játékkonzoljából, a PlayStation2-ből. A népszerű elődjénél jóval modernebb konzolért már a megjelenés előtt két nappal sorok kígyóztak az üzletek előtt, sok rajongó Európából és Amerikából is a helyszínre utazott. A 360 dolláros konzolból mindenki csak egy darabot vásárolhatott.

Diploma Quake-ből Interdiszciplináris Játéktanulmányok néven új kurzust indít szeptembertől a Kaliforniai Egyetem: a hallgatók pszichológiát, szociológiát és grafikai tervezést tanulnak. A kurzust a játékipar krónikus szakemberhiánya hívta életre, az előadások célja, hogy a diákok ne csak írni és tervezni tudjanak játékprogramokat, de megértsék az ezekhez kapcsolódó társadalmi problémákat is. A számítógépjáték-ipar éves forgalma jelenleg mintegy hétmilliárd dollár, az egyetem kezdeményezését több játékfejlesztő vállalat is szponzorálja.

Elkapták a hackert? Az FBI egy Coolio álnevű, 17 éves New England-i fiatalembert gyanúsít a Yahoot, az Amazon.comot, a CNN-t és több más, nagy forgalmú internetes szolgáltatást ideiglenesen megbénító Denial of Service (DoS) támadások kivitelezésével. Amint erről korábban már beszámoltunk, a hackerorgánumok elhatárolták magukat az akciótól, amelyet az MSNBC értesülése szerint a mintegy ezer zombigépet irányító, zseniális programozónak tartott, kicsapott középiskolás hajtott végre február elején. Az amerikai szenátus egyik bizottsága az ötéves börtönbüntetés letöltése után nemrégiben szabadult számítógépkalóz, Kevin Mitnick segítségét kérte az üggyel kapcsolatban, mert egyre több felmérés derít fényt arra, hogy a kormányzati hivatalok számítógépes rendszerei sokszor az alapvető biztonsági követelményeknek sem felelnek meg.

Linuxos beadvány a Compaq Magyarország ellen Kucsora Tamás budapesti lakos a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott panaszában a versenytörvény megsértésével vádolja a Compaq Magyarország Kft.-t, mert a világ egyik legnagyobb személyiszámítógép-gyártójának hazai leányvállalata kizárólag a Microsoft Windows operációs rendszerrel együtt hajlandó értékesíteni termékeit. A panaszos szerint a Compaq ezzel megsérti a vásárlók érdekeit, mert nem biztosít választási lehetőséget, jóllehet a Microsoft termékein kívül hozzáférhető a független fejlesztésű szabad szoftver, a Linux is. A beadvány felszólítja a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy tiltsa el a Compaq Magyarországot a törvénysértő gyakorlat folytatásától, és amennyiben megalapozottnak találja a vádat, álláspontját terjessze ki az összes magyar számítógép-forgalmazóra.

Megbüntették a Nokiát A Budapesti Hírközlési Felügyelet eddig hét alkalommal, összesen mintegy 40 millió forintra büntette a Nokiát, mert engedély nélkül, szabálytalanul állított fel rádiótelefon-átjátszó állomásokat Pest megyében. Öt alkalommal a torony elbontását is elrendelte a hatóság, legutóbb a Ferihegyi repülőtér közelében, egy lakóháztól három méterre emelt berendezés esetében.

Morze

Meteorit-parfüm A New Scientist értesülése szerint egy angol illatszergyár "Cyba" néven olyan parfümöt fejlesztett ki, amelynek illata "a kisbolygókra hasonlít". A "foszforos, füstös, puskaporos, fémes" aromájú illat kialakításához a magas széntartalmú kondritmeteoritok kémiai összetételét vették alapul.

Online akció a Tilos Rádióért A 98 MHz-es budapesti frekvenciapályázaton vesztes Tilos Rádió sorsáért aggódó internetezők egy weboldalt hoztak létre a www.extra.hu/solidaritas/ címen, ahol aláírásokat gyűjtenek, és felszólítják a többi weblaptulajdonost: az innen letölthető logóval jelezzék, hogy csatlakoznak az akcióhoz.

Szökőévproblémák Több mint 1200 japán bankautomata mondott csütörtököt február 29-én, mert nem tudták kezelni a szökőévet. Hasonló gondok adódtak a holland meteorológiai szolgálat kommunikációs rendszerében is, az indonéz tőzsdén pedig elővigyázatosságból rendkívüli szünnapot tartottak.

Kazetta alakú MP3-walkman A koreai Unitech Electronics magnókazetta alakú MP3-walkmant dobott piacra, amely önállóan is használható, és a hagyományos kazettás magnóval is le lehet játszani a benne tárolt 32 megabyte-nyi digitális zenét.

WAP-szolgáltatás a Pannontól is A Westel 900 után márciustól a rivális Pannon GSM mobilszolgáltató is mobiltelefonos internet-hozzáférést kínáló WAP-szolgáltatást indított. A tartalomszolgáltató partnerek az MTI, a Fornax és a Pesti Est.

IP-telefon a Vivenditől A Vivendi Telecom Hungary csoport (Déltáv, Digitel 2002, Jásztel, PartnerCom) is elindította az Internet Protokol (IP) technológiára épülő hangátviteli szolgáltatását, amellyel ügyfelei a célországtól függően 8-40 százalékkal olcsóbban telefonálhatnak és faxolhatnak külföldre.

ÁPV Online Elkészült az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. új magyar és angol nyelvű honlapja, amelyen a szervezet ismerteti a privatizációs kínálatot, témakörök szerinti csoportosításban bemutatja az eladható vagyonrészeket, és közli a pályázati kiírások, árverési felhívások és közlemények teljes szövegét a www.apvrt.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk