Deák téri kettős gyilkosság: a Mi Hazánk tüntetni készül, a roma önkormányzat székháza üres lesz

  • narancs.hu
  • 2020. május 28.

Belpol

Országos Roma Önkormányzat: szélsőséges nézeteket valló radikális politikai erők újabb- és újabb támadást intéznek Magyarország minden cigány származású polgára ellen!

"A Deák téri kettős emberölés kapcsán, szélsőséges nézeteket valló radikális politikai erők, újabb- és újabb támadást intéznek Magyarország minden cigány származású polgára ellen! Nem tudjuk kiknek az érdekeit képviselik ezek az emberek, kik támogatják őket, de a közelmúlt történéseiből következtetni tudunk, hogy egyre jobban erősödik az ellenséges hangulatkeltés az ártatlan roma emberek és a romák többségével szemben" – írja az Országos Roma Önkormányzat nyilatkozatában.

A nyilatkozatot azok után tettek közzé, hogy a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom ma délutánra tüntetést szervezett az ORÖ székháza elé a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban. A  rendőrség nem engedélyezte Toroczkaiék tüntetését, de a Mi Hazánk mégsem fújta le a délutánra tervezett vonulást - írja a 444.hu.

"A magyarországi cigány származású állampolgárokat képviselő Országos Roma Önkormányzat épülete elé hirdetnek meg egy megemlékezést, rejtve utalva arra, hogy az elkövető roma volt, és hogy a cigányok bűnözők, van 'cigánybűnözés'.

Persze, ha roma lenne sem lenne jelentősége a származásának. Véleményünk szerint a bűnnek nem színe van, hanem elkövetője, egyéni felelősséggel, amit a bíróság állapít meg, nem pedig néhány politikai érdekember, akik akár mások politikai szolgálatában is állhatnak. Tudjuk, kik hirdetnek „dzsihádot” ellenünk; olyan emberek, akiket még a sajátjaik is megtagadtak és kidobtak a Jobbikból.

A székházunk azonban a cigányok szimbóluma. Nem egy szélsőséges párt politikai játszótere.
Ha nem teszünk semmit, sokan közülünk úgy érezhetik, hogy megtagadják azokat, akiket képviselnünk kell. Felháborodnak, és joggal gondolhatják azt, hogy sokkal radikálisabban kéne a rasszista csoportosulásokkal, szabadcsapatokkal szemben fellépnünk. Ezt várja a Dúró Dóra és a Toroczkai László! Ne bedőljünk a provokációnak, mert ezzel olajat öntenénk az amúgy is cigányellenes tömegek ellenszenvére, ami újabb- és újabb provokációkhoz vezethet. Nem akarunk egy újabb romák sérelmére elkövetett emberölés sorozatot, de nem is félünk senkitől!

Mi is azt mondjuk, elég volt ebből!

Kérjük a radikálisabban gondolkodó roma embertársainkat, hogy ne üljenek fel a provokációnak! Tartsák be a járványügyi szabályokat és maradjanak otthon! Ha jönnek is a szélsőségesek, egy üres székház elé jönnek, aminek az oka nem az, hogy félünk, hanem az, hogy ezekre a helyzetekre ki akarunk dolgozni egy olyan programot, ami működik is. Politikára politikával kell válaszolni, nem erőszakkal!" – áll az Országos Roma Önkormányzat közleményében.

Figyelmébe ajánljuk