A debreceni református egyházközég is elhatárolódott Balog Zoltán döntéseitől

  • narancs.hu
  • 2024. február 21.

Belpol

„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat.”

Újabb református egyházközség határolódott el Balog Zoltán döntéseitől. A Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Facebookra töltötte fel nyiltakozatát a mostanra az egész országot megrázott pedofilbotrányról és annak hatásairól.

„Az elmúlt hetek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének, politikai tevékenységének társadalmi megítélése egyházunkra vetült” 

– áll a szövegben, amelyben kiemelik, joggal vetült az egyházra, hiszen zsinatelnökként tiszténél fogva ő képviselte a reformátusokat.

„Mélységesen együttérzünk a bántalmazott gyermekekkel. Elítéljük a tetteseket, legyen az maga a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette. Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt” – szól az erős kritika a döntéséért az áldozatoktól bocsánatot a mai napig nem kért Balog Zoltán felé.

A nyilatkozat kiemelte, azzal is nehezen birkóznak meg, hogy ebben a kérdésben nem egységes az egyház véleménye, de örvendetesnek tartják, hogy vannak, akik az egyház érdekeit nézik.

A nyilatkozat zárása újra erős üzenet:

„Mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat. Kifejezzük, hogy olyan egyházat szeretnénk, aminek az életét nem a politikai élet hullámverései határozzák meg.”

Balog Zoltán már február 16-án mondott le zsinatelnöki pozíciójáról, miután kiderült, többek közt az ő közbenjárására adott Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet annak a K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthonban elkövetett gyerekmolesztálások eltusolásában segédkezett.

Cikkünk korábbi változatában pontatlanul idéztük az egyházközség nyilatkozatát. Tévesen azt írtuk, a levél azt tartalmazza: „Az elmúlt évek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének politikai és társadalmi megítélése egyházunkra vetült.” A nyilatkozatban a valóságban ez áll: „Az elmúlt hetek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének, politikai tevékenységének társadalmi megítélése egyházunkra vetült.” A pontatlanságért elnézést kérünk, cikkünket a pontos szöveg közzétételével javítottuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk