Dénes Gábor rendőr őrnagy öngyilkossága:Veszélyes közeg

  • K. R.
  • 1999. június 3.

Belpol

Saját garázsában akasztotta fel magát Dénes Gábor, a Belügyminisztérium rendőri korrupciót vizsgáló rendőrtisztje, aki egyebek mellett az olajügyekben nyomozó Kuzma alezredes halálának körülményeit kutatta. A hivatalos magyarázat szerint az őrnaggyal - a többi rendőrtiszttel együtt - az átlagnál depressziósabb Békés megyei aura végzett. Mások viszont sokmilliárdos olajügyleteket és korrupt rendőröket látnak a különös halálesetek mögött.
Saját garázsában akasztotta fel magát Dénes Gábor, a Belügyminisztérium rendőri korrupciót vizsgáló rendőrtisztje, aki egyebek mellett az olajügyekben nyomozó Kuzma alezredes halálának körülményeit kutatta. A hivatalos magyarázat szerint az őrnaggyal - a többi rendőrtiszttel együtt - az átlagnál depressziósabb Békés megyei aura végzett. Mások viszont sokmilliárdos olajügyleteket és korrupt rendőröket látnak a különös halálesetek mögött.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épületében semmi jele a gyásznak. Az ott dolgozók már annyira hozzászoktak az ilyen rendkívüli eseményekhez (az elmúlt években csak a rendőrség épületében két rendőr halt meg, mindketten olajügyekben nyomoztak), hogy Dénes őrnagy halálát már nem is tartják rendkívülinek. Az épületben mosolygós emberek jönnek-mennek, a közlekedési osztály pedig éppen egy cserbenhagyó állatorvos sikeres elfogásáról készül sajtótájékoztatót tartani. Többen is elképzelhetőnek tartották, hogy a főkapitány személyesen is részt vesz a médiaeseményen, de ez dezinformációnak bizonyult. Az viszont nem, hogy a ravasz gázolót nem volt könnyű elkapni: két egyforma színű Passattal bírt ugyanis, és amikor az egyik összetörött, a rafinált elkövető a másik lámpáját szerelte az egyikre. De a Békés megyei rendőröknek sem kellett a szomszédba menniük egy kis vagányságért: a helyi sajtón keresztül a lakossághoz fordultak segítségért, és a lakosság példamutató együttműködésének köszönhetően a közlekedésiek sikeres elfogási akciót foganatosítottak az állatorvoson. Saját tanyáján ütöttek rajta, és nagyon meglepődtek, amikor kiderült, hogy a gázoló egy doktor, méghozzá ló-.

Kábé ennyit tudtunk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon Dénes Gábor rendőr őrnagy haláláról.

Oláh Éva rendőr őrnagy és sajtóreferens érdeklődésünkre csak annyit közölt, hogy nekik az égvilágon semmi közük sincs az öngyilkos őrnagyhoz. Nem cáfolja, hogy Dénes ott dolgozott, de nem a megyei rendőrség állományba volt beosztva, ezért nem is tudhatnak róla semmit, nem is érti, hogy miért tőle érdeklődünk. A sajtóreferens a folyosón még visszafordult, és hozzátette, hogy bármit is gondolunk erről az egészről, az őrnagy halála egészen biztosan nem függ össze a többi rendőr halálával (például Kuzma alezredes, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetőjének halálával), és hogy Kurucz Ferenc ezredes, a Békés megyei főkapitány nincs Békéscsabán, csak napok múlva lesz, hiába is szeretnénk vele beszélni.

Kurucz Ferenc főkapitány azonban néhány nappal korábban Békéscsabán tartózkodott, és pár szó erejéig megnyílt az újságírók előtt. Elmondta, hogy első dolga az volt, hogy utánanézzen az esetleges összefüggéseknek, de akárhogy is kutakodott, semmi ilyesmit nem talált. Az viszont feltűnt neki, hogy Békés megyében mindig is többen szoktak öngyilkosok lenni, mint az ország többi vidékén, és erre az érdekes tényre eddig még senki sem tudott elfogadható tudományos magyarázatot adni. Szerinte Dénes Gábor tettében ezért nincs semmi rendkívüli. A Belügyminisztérium sem talált semmi különöset, például idegenkezűségre utaló gyanús jelet vagy valami más összefüggést.

A hivatalos vélemény

szerint abban sincs semmi rendkívüli, hogy Dénes őrnagy a szintén különös halált halt alezredes, Kuzma Mihály bizalmasai közé tartozott, és hogy az olajszőkítési ügyek után nyomozó alezredes információit többször is Dénes Gábor vitte Budapestre, a Belügyminisztériumba. Sz. János, a Békés megyeiek futárszolgálatának vezetője ugyanis tavaly szeptemberben gyógyszer-túladagolás útján véget vetett életének (legalábbis a hivatalos verzió szerint). Dénes őrnagy 1994-től dolgozott a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál, ahol a rendőri korrupciós ügyek felderítése volt a feladata. Előtte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán ő is olajügyekkel foglalkozott, többek között egy 400 millió forintos adócsalást leplezett le.

Kuzma Mihály különös halála (a megyei kapitányság épületében máig tisztázatlan módon és okokból fejébe fúródott egy pisztolygolyó - részletesen lásd: Farkasok közt, Magyar Narancs, 1998. április 9.) és az utána sebtiben lezárt vizsgálatok miatt (részletesen lásd: Rend és fegyelem, Magyar Narancs, 1998. június 4.) Dénes őrnagy idegösszeomlást kapott, és kilenc hónapig különböző pszichiátriai kezeléseken vett részt. Felesége és ismerősei szerint végérvényesen csalódott a rendőrségben, főleg azt nem tudta feldolgozni, hogy a BM Rendvédelmi Szolgálata anélkül zárta le az ügyet, hogy bármi érdemit kiderített volna. Agyulai kórház főorvosa szerint május elején, amikor befejeződött a gyógykezelése, Dénes Gábor még alkalmatlan volt munkavégzésre. ABM Központi Kórháza azonban úgy vélte, hogy az őrnagy ismét munkába állhat. Ezt Dénes meg is tette, fegyvert ugyan nem kapott, de kis híján négy napig újra régi munkakörében dolgozott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon: újra a korrupt rendőrök nyomába eredt. Május 20-án még bement dolgozni, és állítólag nagyon meg akart tudni egy telefonszámot, majd váratlanul hazament, és kertvárosi házának garázsában egy rövid kötéllel felkötötte magát. Mindössze ennyit tudni. Meg annyit, hogy az őrnagy példás családi körülmények között élt feleségével és két kislányával.

Kuzma Mihály nem sokkal halála előtt azt nyilatkozta, hogy rövidesen kitálal a Békés megyei alvilág és a helyi rendőri vezetők összefonódásáról. Erre már nem volt lehetősége: jelentései azonban bizonyosan megérkeztek a Központi Bűnüldözési Igazgatósághoz (KBI) és az ORFK-hoz. A Kuzma család kérésére ugyanis Ignácz István, az ORFK akkori bűnügyi igazgatója a következőket válaszolta: "Kuzma Mihály rendőr alezredes úr a szolgálati út betartásával korábban írt különböző jelentéseivel kapcsolatban tájékoztatom, hogy azok szigorúan titkos minősítésű iratok, így tartalmuk államtitkot képeznek, melyekről felvilágosítást nem adhatok. Kérem a leírtak szíves tudomásulvételét." Időközben lecserélődtek a rendőri és a belügyi vezetők, megszűnt a KBI, az ott tárolt iratok meg számunkra ismeretlen helyre vándoroltak. Jelenleg olyan nevek fáradoznak a Belügyminisztérium rendőri korrupciót vizsgáló rendészeti szerveinek szervezeti átalakításán, mint Gál László dandártábornok, Békés megye akkori rendőrfőkapitánya, aki Pintér Sándor belügyminiszter személyes kérésére tavaly októberben otthagyta a főkapitányi posztot és a depressziós Békés megyét, hogy a fővárosba siessen, és - immár nyugdíjasként - elvégezhesse a rendőrség megtisztításának nemes feladatát.

K. R.

Figyelmébe ajánljuk