Tartalom

MaNcs, XI. évf. 22. szám, (1999.06.03.) (1999-06-03)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Rémálom a vonaton)

A péntek esti Intercityn körülbelül Cegléd táján elaludt egy debreceni intézményvezető. Ennek önmagában semmi hírértéke nincsen - jogában áll, megteheti -, ráadásul engem mondjuk nem is ért a dolog váratlanul: már Ferihegyen kiesett a kezéből az újság, azóta zajlott a gigászi küzdelem a pihentető öntudatlansággal kecsegtető édes álom és az értelmes emberlét olvasgatással, sörivással, az ablakon való kibámulással kitölthető kereteit felkínáló ébrenlét között. Ment az a jól ismert bólogatás, amikor fokról fokra közelít az áll a mellhez, de Cegléd magasságáig nem dőlt még el a harc, mert amikor elérte, ijedten kapta fel a fejét az intézményvezető: rémült tekintettel pásztázta a vagont, hogy tisztázza, hol is van ő valójában, és amikor erre rájött, az láthatóan megnyugvással töltötte el. A szemében levő eszelős riadalmat vizenyős tompaság váltotta fel, de ennek bárgyú kifejezéstelensége sajnos nem volt sokáig csodálható, mert abban a szúrásban már húzták is a redőnyt rá a pillák, s indult a fej a nyaktól szépen lassan lefelé, majd egy kicsit vissza, megint le és így tovább. Ceglédnél viszont a szakaszos bólogatás ritmikáját döntő érvként egyetlen végleges, kőnehéz bólintás váltotta fel: befejeztem, ez volt a jelentése, ennyit most az ébrenlétből, szasztok, nem csinálom tovább. S elaludt az Intercityn ez az ismert intézményvezető.

Farkas Katalin: Filofaxni (A Zénón

Egotrip

paradoxon)

Nem tudom, megírta-e már valaki a busz után szaladás lélektanát. Akérdés összetett, és mindenekelőtt nem árt néhány alapesetet megkülönböztetnünk. Először is egészen más busz után szaladni idegen terepen, mint hazai pályán. Tegyük fel például, hogy az embert balsorsa csak tízévenként egyszer veti a Haller utca környékére, ahol egy öt éve elmulasztott adóbevallás kellemetlen következményeivel kell szembenéznie. Dolga végeztével a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva, egy BKV-jármű barátságos kék körvonalait pillantja meg; egy távolabbi pillantás előre, és a buszmegállóban álldogáló, reményvesztett várakozók kis csoportjának képe villan szemébe. Ilyenkor mindent egy lapra tesz fel: mindegy, hova megy a busz, még azt sem tudja, megáll-e abban a megállóban, de egy hirtelen impulzusnak engedve rohanni kezd, és csak a busz hátsó lépcsőjén zihálva jön rá,hogy pont az ellenkező irányba akart menni.

Para

Egotrip

Kovács Imre: én

Néha, amikor ezek a nagy belebámulások vannak, hogy se kender, se isten, szóval amikor a hajnal összeiszamosodik a szürkülettel, és egyetlen nagy öklendezés a hét, megspékelve némi bűntudattal, hogy vajon felhívtam-e, akit fel kellett volna, és ha fel, akkor mit mondtam neki, azt-e, amit kellett, vagy azt-e, amit nem, szóval ilyenkor eddig még mindig jött egy következő hét. Nem tudom, örüljek-e neki.

Publicisztika

Publicisztika

Feljön a Szenes

Mint a mesében, tényleg a lupus. Kajabálták a nevit, kajabálták, ám a kezdeti ijedtség és döbbenet nem tartott sokáig. Szenes Andrea neve és személye azonban kitartónak bizonyult, felröppent időnként, mint alelnöki jogkörrel felruházott plasztikgriff, ám az ember csak vonyított egyet a vállán, annyi hülyeséget hall a nap huszonnégy órájában, hogy szinte meg se kottyan neki.

Belpol

Belpol

A matéria szolgája (Jan Fabre összművész)

Videókkal, tánc- és színházi előadásokkal töltötte meg a Trafó májusi műsorát a mai európai művészeti élet egyik legsokoldalúbb egyénisége, a belga Jan Fabre, aki három éve Passage (Átalakulás) című installációjával a Ludwig Múzeumban már bogarat ültetett a szokatlanra fogékony pestiek fülébe. A bogár volt az alapmotívuma az emigráns orosz Ilja Kabakovval folytatott diskurzusát rögzítő, most bemutatott Een Ontmoeting/Vsztrecsa (Találkozás) című videójának is. A tisztességet valóban megillető hely című koreográfiájáról múlt héten visszhangoztunk. A The fin comes a little bit earlier this siécle/But business as usual (E században picit korábban jön a vég/De ez az élet rendje) című, George S. Patton amerikai tábornok (1885-1945) életrajza által inspirált darabjának előadása után Jan Fabre a Trafó galériájában találkozott meghívóival és közönségével - alább e kollektív interjú kivonata olvasható (a kérdezők személyét egy szimpla K rejti).

Belpol

Politikai hírek és

Cohen nem megy Kínába Emberi jogi szervezetek szerint Kína és az Egyesült Államok kapcsolatának "lehűlésével" a kínai ellenzékiek járnak majd rosszabbul azután, hogy Christopher Cox republikánus képviselő nyilvánossára hozta - korábban már kiszivárogtatott - jelentését, amelyből kiderül: Kína az elmúlt húsz évben rendszeresen lopta az Egyesült Államok atomtitkait, és a megszerzett információkat saját fegyverzetének fejlesztésére fordította. Bár a dokumentumot alaposan meghúzták, hogy nemzetbiztonsági szempontból titkos információk ne kerülhessenek a nyilvánosság elé, egyértelmű, hogy a Cox-jelentésben foglalt információk megalapozottak. A bejelentés után William Cohen amerikai védelmi miniszter úgy határozott: elhalasztja júniusra tervezett kínai látogatását; a republikánusok felelősségre vonást követelnek, és azt, hogy menesszék Janet Reno igazságügyi minisztert és Sandy Berger nemzetbiztonsági tanácsadót.

Belpol

Vádemelés Milosevic ellen: Hosszú búcsú

Aligha vitatható, hogy a Hágából hamarosan Ottawába költöző Louise Arbour által perbe fogott Slobodan M. és társai háborús bűnösök. A kérdés csupán az, hogy szerencsés volt-e Louise asszony lépése, amikor a vádirat ismertetésének napjául 1999. május 27-ét választotta.

Belpol

Jugoszlávia bombázása: Béketervalku

Miközben a NATO Jugoszlávia elleni légi csapásai változatlan intenzitással zajlanak (és újabb civil áldozatokat követeltek), Belgrád tovább próbálkozik: hétfői hírek szerint Milosevic és klikkje újólag megismételte, hogy hajlandó elfogadni a G8 rendezési tervét. Lehet, hogy ebből a bejelentésből sok minden következhet, de - amennyire ez lapzártakor megítélhető - a békekötés egyelőre nemigen.

Belpol

Dénes Gábor rendőr őrnagy öngyilkossága:Veszélyes közeg

Saját garázsában akasztotta fel magát Dénes Gábor, a Belügyminisztérium rendőri korrupciót vizsgáló rendőrtisztje, aki egyebek mellett az olajügyekben nyomozó Kuzma alezredes halálának körülményeit kutatta. A hivatalos magyarázat szerint az őrnaggyal - a többi rendőrtiszttel együtt - az átlagnál depressziósabb Békés megyei aura végzett. Mások viszont sokmilliárdos olajügyleteket és korrupt rendőröket látnak a különös halálesetek mögött.

Belpol

Szervátültetések Magyarországon: Idegen testek

Agyhalott vagyok. Teljesen és visszafordíthatatlanul megszűnt az agyműködésem. Az agyhalált megállapító háromtagú bizottság kimondta, hogy eszméletlen vagyok, hiányzik a spontán légzésem, megbénult a légzőközpontom, reflexeim állandó ingerlésre sem reagálnak. Agyam közvetlen károsodása esetén 12, közvetett károsodásánál 72 órán át tartanak megfigyelés alatt. Ha a különböző műszeres vizsgálatok eredményei szerint az agyműködésem teljes hiányára utaló valamennyi tünet fennáll, akkor tényleg vége. Mivel fiatal vagyok, és egy baleset áldozata, legfontosabb szerveim vélhetően épek. Szívem, májam és két vesém négy embert menthet meg.

Belpol

Gazdasági megszorítások előtt: Befogott szájak

A kormánynak lassan sikerül annyi elismert közgazdászt kivágnia az államapparátusból, hogy az válik a szakmai tisztesség mércéjévé, ki mikor hagyta ott az állását. Azt ugyanis, hogy a magyar gazdasággal minden rendben van, ma már csak azok állítják, akiket minimum miniszteri pozícióval vesztegetett meg a Fidesz. A szakemberek már február vége óta költségvetési megszorításokat sürgetnek, a pénzügyminiszter július közepére ígért ilyesmit. Hogy lesz-e belőle valami, vagy sem, még nem tudjuk; az viszont biztos, hogy a Fidesz eddig a jól bevált megoldást alkalmazta a bajok orvoslására. Komcsizni kezdett.

Belpol

Elnökjelöltek az MSZP-ben: Mozgáskényszer

A szocialisták tisztújítása előtt egy évvel újabb és újabb lehetséges elnökjelöltek nevei bukkannak fel. Párton belül egyesek máris arról suttognak: megvan a Nagy ´, Kovács László utódja. A kiválasztott Molnár Gyula jelenlegi alelnök, de esélyesként jöhet még szóba a pártban nagy népszerűségnek örvendő Szili Katalin házalelnök is.

Külpol

Külpol

Szlovákiai elnökválsztás: A Rózsaszín Párduc befutója

Hogy sűrű arra a (köz)élet, mondtuk már százszor. Ám ami a múlt hét végére és e hét elejére kijutott északi útitársainknak, az a megszokott üzemmódnál is embert próbálóbb volt. Szombaton a végső, közvetlen államfőválasztás este tízig. Vasárnap délben az első hivatalos végeredmény-hirdetés, majd az ahhoz kapcsolódó nyilatkozat-, sajtótájékoztató-tenger. S mindezek megkoronázásaként: maga a hétfő. Nota bene: a hétfő este. De mi is történt hétfőn este, a világpolitika finomságaira immár rendszeresen fittyet hányó lapzártánkon kívül?

Külpol

Törökország: Kormányváró

A tervek szerint a kormányt három párt, az Ecevit vezette Demokratikus Baloldali Párt (DSP), a Mesut Yilmaz vezette Haza Pártja (ANAP) és a Bahceli vezette Nemzeti Akciópárt (MHP) fogja irányítani majd. Ez - ha magyarországi analógiákat keresünk - nagyjából egy MSZP-Fidesz-MIÉP-együttműködést jelentene. Tekintve, hogy ez még a jobbik megoldásnak számított, sajnálnunk kell azt az országot, amely ennek a koalíciónak az uralma alá kerül majd.

Könyv

Könyv

Cannes ´99: Langyos, langyos

Marozsán Erika, Gryllus Dorka, Stohl András és Kamarás Iván kiszáll a limuzinból, körbeintegetnek a mintegy két-háromezer fős üvöltő tömegnek, villognak a vakuk, a díszegyenruhás rendőrkordon két oldalán egymást tapossák a tévések. Marozsán egy elképesztő rafinériával megoldott Donna Karan nagyestélyiben pompázik, egészen közel kell menni hozzá, hogy az ember biztosra mehessen: amit lát, az a ruha, és nem a csupasz bőre, de csak a második kordonig engednek a biztonságiak, úgyhogy marad a tökéletes illúzió. Gryllus, mint már annyiszor, most sem faxnizik, felül egy tökéletesen áttetsző zsugorfólia (folpack-) csík fedi csak, reméljük, nem szorítja, viszont arra kíváncsiak lennénk, mennyit fizetett Gaultier neki azért, hogy alul is ő burkolja. Stohl és Kamarás az obligát Versace szmokingban, olyanok, mint a Terminátor és kicsit mulya, de szeretni való kisöccse vasárnapi misére menet, a tömeg visít, imádják őket rendesen.

Film

Film

Az északi fény erotikája (Hilda Hellwig színházrendező)

Magyarországon született, és a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínészeként dolgozott, amikor gondolt egyet, és nem tudni, miért - nem szívesen beszél róla, bár 1979 táján egész érthető lehetett - kiment Svédországba, ahol azóta is él. Theater Aurora néven színházat alapított, aztán a színiakadémián tanársegéd, majd a Svéd Akadémia tagja volt. Vendégelőadóként a mai napig is tanít a skandináv államok főiskoláin. Oslóban és Helsinkiben is csinált már színházat és filmet. Dürrenmatt, Kleist, Csehov, Shakespeare, Racine, Kierkegaard a kedvencei, de saját műveiből is rendezett. Legutóbbi rendezéseinek egyike a Katona József Színházban a német "új tárgyiasság" egyik zaklatott életű, ám jelentős képviselőjének, Hans Falladának a Mi lesz veled, emberke? című darabja. A nyomasztó, kispolgári dráma a két világháború közti Németországban játszódik, és Budapesten kisebbfajta közönségsikernek örvend. A rendezőnőt a társulattal való megbeszélése után interjúvoltuk meg, utána pedig elkalauzoltuk a számára izgalmas mediterrán város éjszakai életébe.

Zene

Zene

Film: Cukrozatlan epe (Todd Solondz: A boldogságtól ordítani)

Nem kellett sokáig néznem, hogy rájöjjek: A boldogságtól ordítani gonosz film, amiről határozott léptekkel illene kisétálnom. Nem vár mást nézőjétől, mint hogy minden egyes jelenetben a szereplők lelki nyomorán nevessen, kínosan, de jólesőn. Ha még emlékszünk, a Titanicon volt pár ilyen. A Vörös törpe, amint egy jobb sorsra érdemes törpe szexualitását igyekezett feltérképezni, és folyton kistotálnál közelebbről mutatta Anita Ekberget; vagy Lars Von Trier legdogmábbika, az Idióták a magukat értelmi fogyatékosoknak előadó kis csapatról, amiről valóban le is léptem volna, ha nem a nézőtér kellős közepén ülök. A Todd Solondz-filmről azonban őszintén szólva eszem ágában sem volt, a többséggel egyetemben túl jól szórakoztam ahhoz.

Zene

Jazz Festival, de Hungarian

Alapvetően kétfajta jazzfesztivál van, az egyik tematikus, egy irányzatra, stílusra koncentrál, horizontális, a másik próbál sokszínű lenni, keresztmetszetet nyújt, mondhatnánk, vertikális. Ez a mi fesztiválunk inkább az utóbbi kategóriába tartozik, és behatároló paraméterként, mint azt a neve is elárulja: magyar. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a régió adottságainak megfelelően kissé szegényes, másrészt megkapjuk bele a hazai "élmezőnyt" is.

Képzőművészet

Képzőművészet

Könyvhét: Mire megyünk ketten, avagy a könyvelő visszatér

Tönkre, ha mindent, mire vágyunk, megveszünk, de ezt a múltkor már körberágtuk. Alant programajánló-futam következik, mit csináljunk a könyvhéten akkor, amikor éppen nem keveredünk üzleti ügyekbe, nem alapítunk kulturális kajferátust, noha a Vörösmarty tér az ilyesmire felette alkalmas közterület. A recept, mint múltkor: kövessék a keretest, magamat én sem tudom sokszor.

Lokál

Lokál

Térbaj (A bútorokról és egyéb hívságokról)

Amikor már a viszonylag könnyen értékesíthető műszaki cikkektől megszabadultunk a sarki orvgazdánál, és a könyvek is szépen bevándoroltak az antikváriumba, nem beszélve a felesleges ruhákról, cédékről és egyebekről, hát bizony akkor sorra kerülnek a bútorok, melyek funkciójukat vesztve ilyentájt pusztán szimbolikus izék, szóval olyan felesleges dolgok (hülye mondat, majdnem beleizéltem).

Lokál

Izraelben: Este a sékeleknél

Izraelnek mára megkönyörül a Nap, feljön, borzongva letekint az alanti visszásságokra a Hold, és sebtiben tovaiszkol; mi pedig, ha megértük, mi mást tehetnénk, mint bevetjük magunkat az élet nekilóduló forgatagába, az izgató csípőjükön (helyettünk) öles gépfegyvert ringató lányok, a szálkásszőrű dobermanjukat és nem kevésbé szálkásszőrű hitvesüket sétáltató delnők, a sors feneketlen kútjának káváján hászid technóra imbolygó jesivabóherek s a többiek, fehérek, feketék, sárgák, meghatározhatatlan bőrszínűek közé, akik -sorrendben - oroszul, ivritül, spanyolul, angolul és maguk se tudják, milyen nyelven teszik közzé mondandójukat. Tegyük ezt a világ legkisebb nagyvárosában, Tel-Avivban vagy akár a racionális szellem számára csak üggyel-bajjal megközelíthető Jeruzsálemben, a következmények afelől mindenképp biztosítják az ide látogatót, hogy érdemes volt élve születnie. Ez persze így nem igaz, de jólesik hallani.

Tudomány

Tudomány

A Nemzetközi űrállomás építése: Bábel holdja

A Mir utódjának szánt Nemzetközi űrállomás építését csak a Nemzeti Színházéhoz hasonlítható szerencsétlenkedés kíséri, csakhogy dollárban. A projekt becsült költsége az eredetileg tervezett hétmilliárd több mint tízszeresére emelkedett az elmúlt tíz év során, de még mindig gyarapodik a mértékegységek, valamint a kommunikációs és navigációs technológiák inkompatibilitásából adódó problémák száma. A kulturális különbségekről nem is beszélve: a helyzetet jól illusztrálja, hogy a jelenleg az új állomáson parkoló Discovery űrrepülőgép legénységének orosz tagját kísérő posztszovjet űrfőnököt Floridában vád alá helyezték, mert csontrészegen megverte a segítségére siető mentősöket.