Dobrev Klára: A változás elkezdődött, a DK megnyerte az ellenzéki előválasztást

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

A miniszterelnök-jelölti választás győztese szerint jó tudni, hogy ennyi ember hajlandó és kész tenni azért, hogy a jövőben európai, demokratikus országban éljünk.

Bár még nem zárult le az előválasztási szavazatszámlálás, a Demokratikus Koalíció megtartotta sajtótájékoztatóját. A párt értékelése szerint történelmi siker, hogy megnyerték az előválasztást.

Molnár Csaba, a párt alelnöke „hatalmas részvételről beszélt. Kiemelte, „a győztesek győzelme megkérdőjelezhetetlen” , a DK egyértelmű, elsöprő győzelmet aratott. Mint mondta, az eddigi eredmények alapján a DK hozta el a legtöbb egyéni képviselőjelölti körzetet. „Nyertünk Budapesten, kistelepüléseken és nagyvárosokban.” Hozzátette, ennél több helyen, ennél nagyobbat csak a párt miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára nyert. Molnár a riválisokra célozva úgy fogalmazott, Karácsony Gergely megnyerte azt a várost, amelyet főpolgármesterként vezet, Márki-Zay Péter meg azt, ahol polgármester, és – kis túlzással – szinte mindenhol máshol Dobrev Klára nyert. Az eddigi eredmények alapján azt közölte, hogy 95 választókörzetből 76-ban nyert Dobrev.

Molnár Csaba nyomatékosította: a 2022-es országgyűlési választás az egyéni körzetekben fog eldőlni, szerinte aki csak néhányban tud győzni, az nem lesz képes legyőzni a Fideszt. 

Gyurcsány Ferenc ezúttal grandiózus beszéd nélkül üdvözölte a győzelmet, már-már tőle szokatlanul keveset beszélt. Emlékeztetett, idén lesz 10 éves a DK; ahogy fogalmazott, pokoli nehéz út vezetett idáig.

A pártelnök azt hangsúlyozta, olyan párt a DK, melynek tagjai világosan tudják, mit jelent számukra az, hogy hazafias és európai politikát akarnak folytatni. Arra is emlékeztetett, hogy nagy megyőződéssel állnak ki egymásért (vélhetőleg az előválasztás során előkerült botrányok miatt beszélt erről, de konkrétan egyik ügyet sem említette). 

Mikor végre Dobrev Klára is szóhoz jutott arról szólt, hogy megtiszteltetés volt számára ennek a politikai közösségnek a tagjaként végigjárni az országot, melynek során hatalmas támogatottságot kapott. Köszönetet mondott és gratulált. Azt hangsúlyozta, hogy „sikerre és győzelemre fogjuk vinni a jövő évi választást” . Ő is elmondta, hogy „fontos és reménységgel tölt el, hogy ennyien részt vettek az ellenzéki előválasztáson” . Úgy fogalmazott, 

jó látni, jó tudni, hogy ennyi ember hajlandó és kész tenni azért, hogy a jövőben európai, demokratikus országban éljünk. "Ez a több mint 600 ezer ember lesz az erőnk áprilisban, ők fogják felvenni a küzdelmet."

A demokratikus teljesítmény fontosságát hangsúlyozta, majd külön kiemelte az előválasztás során a nők teljesítményét is. Dobrev szerint nem elég még a női részvételből, de egy olyan országban, ahol a miniszterelnök szerint a nők nem értenek a politikához, szerinte igenis ez már teljesítmény.

A DK miniszterelnök-jelöltje kiemelte, nem véletlenül járta az országot az előválasztási kampány során; úgy fogalmazott, lábon vitte el a választást. Sok erőt kapott, még eltökéltebb lett. „A változás elkezdődött, folytatódni fog, nem állunk meg, hogy áprilisban azt mondhassuk, európai, magyar, demokratikus köztársaságban élünk. Ez a cél vezérel” .

Újságírói kérdésre lényegében elutasította még a feltételezést is, hogy tárgyalna a többi miniszterelnök-jelölttel a visszalépésekről.

Azt mondta Dobrev, nem erről szól a választás. Vagyis lényegében nem volt hajlandó politikai-taktikai kérdésekbe bocsátkozni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk