Hivatalos: Dobrev Klára nyerte az előválasztás első fordulóját

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Belpol

Két nap maratoni szavazatszámlálás után pénteken éjfél után lett meg a miniszterelnökjelölt-választás végleges eredménye, miután mind a 106 választókerület eredményét bejelentették. 

Csütörtök este XX-kor az Országos Előválasztási Iroda bejelentette, hogy megvan az ellenzéki előválasztás első fordulójának hivatalos végeredménye, eszerint 

a miniszterelnök-jelöltek versenyét Dobrev Klára, a DK jelöltje nyerte. 

A hivatalosan közölt adatok szerint 

  • Dobrev Klára összesen 214 319 szavazatot, 
  • Karácsony Gergely 168 396 szavazatot, 
  • Márki-Zay Péter 123 453 szavazatot, 
  • Jakab Péter 86 909 szavazatot, 
  • Fekete-Győr András pedig 20 944 szavazatot. 

Mutatjuk a miniszterelnök szavazatainak százalékos megoszlását is: 

Dobrev Klára már a szavazatszámlálás vége előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol köszönetet mondott és gratulált, méltatta a több mint 600 ezer embert, aki részt vett az előválasztáson, és külön kiemelte az előválasztás során a nők teljesítményét is „A változás elkezdődött, folytatódni fog, nem állunk meg, hogy áprilisban azt mondhassuk, európai, magyar, demokratikus köztársaságban élünk. Ez a cél vezérel” .

Molnár Csaba, a DK pártigazgatója azt mondta, „a győztesek győzelme megkérdőjelezhetetlen” , és hogy a DK egyértelmű, elsöprő győzelmet aratott, ugyanis az egyéni választókerületek eredményei alapján a DK hozta el a legtöbb egyéni képviselőjelölti körzetet is.

Dobrev újságírói kérdésre lényegében elutasította még a feltételezést is, hogy tárgyalna a többi miniszterelnök-jelölttel a visszalépésekről, miközben Márki-Zay Péter már feltételeket is szabott ahhoz, hogy milyen esetben lépne vissza Karácsony javára. Karácsony a Partizánnak adott interjújában csütörtök este arról beszélt, hogy együttműködne Márki-Zayjal és elkerülné, hogy hárman legyenek a második fordulóban, de szerinte az ő szavazói nem feltétlenül szavaznának a hódmezővásárhelyi polgármesterre.  

Jakab Péter már délután vidóüzenetben ismerte el, hogy nem jutott be a második fordulóba, és azt mondta, bárki győz is, támogatni fogja. 

Fekete-Győr András a Momentum eredményváróján már szerdán éjjel arról beszélt, hogy bár az volt a cél, hogy bejusson a második fordulóba, "ez nagyon nem sikerült". Azt is mondta, a Momentumnak a mozgósításban kell fejlődnie, mert nem sikerült elég emberhez eljutniuk, a következményeket le kell vonni. Hozzátette, a három állva maradt miniszterelnök-jelöltből "egyet biztosan nem szeretnének", mert szerintük Dobrev Klárának van a legkevesebb esélye nyerni. Úgy fogalmazott, a Momentum tudna "királycsináló" lenni, ha Karácsony vagy Márki-Zay mellé állnak, ezért a következő napokban "közösségként el kell dönteniük", hogy mi legyen. A jövő évi közös listára pedig miné nagyobb számban akarnak felkerülni. 

Az egyéni választókörzetek eredményeit itt lehet böngészni: 

További híreink az előválasztásról itt!  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.