Hivatalos: Dobrev Klára nyerte az előválasztás első fordulóját

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Belpol

Két nap maratoni szavazatszámlálás után pénteken éjfél után lett meg a miniszterelnökjelölt-választás végleges eredménye, miután mind a 106 választókerület eredményét bejelentették. 

Csütörtök este XX-kor az Országos Előválasztási Iroda bejelentette, hogy megvan az ellenzéki előválasztás első fordulójának hivatalos végeredménye, eszerint 

a miniszterelnök-jelöltek versenyét Dobrev Klára, a DK jelöltje nyerte. 

A hivatalosan közölt adatok szerint 

  • Dobrev Klára összesen 214 319 szavazatot, 
  • Karácsony Gergely 168 396 szavazatot, 
  • Márki-Zay Péter 123 453 szavazatot, 
  • Jakab Péter 86 909 szavazatot, 
  • Fekete-Győr András pedig 20 944 szavazatot. 

Mutatjuk a miniszterelnök szavazatainak százalékos megoszlását is: 

Dobrev Klára már a szavazatszámlálás vége előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol köszönetet mondott és gratulált, méltatta a több mint 600 ezer embert, aki részt vett az előválasztáson, és külön kiemelte az előválasztás során a nők teljesítményét is „A változás elkezdődött, folytatódni fog, nem állunk meg, hogy áprilisban azt mondhassuk, európai, magyar, demokratikus köztársaságban élünk. Ez a cél vezérel” .

Molnár Csaba, a DK pártigazgatója azt mondta, „a győztesek győzelme megkérdőjelezhetetlen” , és hogy a DK egyértelmű, elsöprő győzelmet aratott, ugyanis az egyéni választókerületek eredményei alapján a DK hozta el a legtöbb egyéni képviselőjelölti körzetet is.

Dobrev újságírói kérdésre lényegében elutasította még a feltételezést is, hogy tárgyalna a többi miniszterelnök-jelölttel a visszalépésekről, miközben Márki-Zay Péter már feltételeket is szabott ahhoz, hogy milyen esetben lépne vissza Karácsony javára. Karácsony a Partizánnak adott interjújában csütörtök este arról beszélt, hogy együttműködne Márki-Zayjal és elkerülné, hogy hárman legyenek a második fordulóban, de szerinte az ő szavazói nem feltétlenül szavaznának a hódmezővásárhelyi polgármesterre.  

Jakab Péter már délután vidóüzenetben ismerte el, hogy nem jutott be a második fordulóba, és azt mondta, bárki győz is, támogatni fogja. 

Fekete-Győr András a Momentum eredményváróján már szerdán éjjel arról beszélt, hogy bár az volt a cél, hogy bejusson a második fordulóba, "ez nagyon nem sikerült". Azt is mondta, a Momentumnak a mozgósításban kell fejlődnie, mert nem sikerült elég emberhez eljutniuk, a következményeket le kell vonni. Hozzátette, a három állva maradt miniszterelnök-jelöltből "egyet biztosan nem szeretnének", mert szerintük Dobrev Klárának van a legkevesebb esélye nyerni. Úgy fogalmazott, a Momentum tudna "királycsináló" lenni, ha Karácsony vagy Márki-Zay mellé állnak, ezért a következő napokban "közösségként el kell dönteniük", hogy mi legyen. A jövő évi közös listára pedig miné nagyobb számban akarnak felkerülni. 

Az egyéni választókörzetek eredményeit itt lehet böngészni: 

További híreink az előválasztásról itt!  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?